Kedụ ka esị ọbara si apịa?

Inye ọbara a na - eme ngwangwa site na ọdọ mmiri a na - ahụkarị akwara hepatic, splenic na artonsentonia dị elu. A. rancreaticoduodenalis nke dị elu, nke bụ ngalaba nke eriri afọ, na-ekewa na ntụgharị ihu na ngalaba, nke na-ejikọ njedebe na njedebe na ngalaba ndị ọzọ nke obere pancreatic-duodenal artery, sitere na mesenterica dị elu, ma na-etolite akwara ihu na azụ. Site na ha na-apụ apụ na akwara atọ ruo asaa nke na-ebute isi mmadụ na duodenum. Ahụ na ọdụ nke pancreas na-enweta ọbara site na akwara splenic, nke na-enye ha site na alaka abụọ ruo 9 (pancrice pancreatici).

Ọpụpụ na-apụ apụ a na - aputa site na splenic, nke di elu na nke di ala, akwara nke nwere eriri afọ, nke na-abanye n’inwe oghere. Okwesiri iburu n’uche na veins nke aru na ọdụ nke pancreas nwere njikọ nke ọma na veins nke gren adrenal ekpe na oghere retroperitoneal, i.e. na sistemụ nke vena cava dị ala (Port-caval anastomosis).

Lipu mmiri Lymph na - eme na mpaghara ụdọ nke usoro nke mbụ (lnn. pancreaticoduodenales superiores et inferiores, pancreatici superiores et inferiores, splenici, retropylorici), yana kwa na usoro nke abụọ, ndị bụ celiac nodes (lnn. coeliaci).

N'obodo A na - echere akwara puru iche nke akwara na nke di n’ime ala, nke na - emebi ihe n’agha nke celiac plexus ma na - abiaru gland. Mkpịsị akwara parasympathetic sitere na irighiri akwara (ọkachasị site n'aka ekpe) bụ preganglionic. Na mgbakwunye, ndị dị elu mesenteric, splenic, hepatic na left renal nerve plexuses na-etinye aka na ciki nke pancreas. Imirikiti ogwe-aka na-abanye parenchyma nke gland ọbụlagodi n'akụkụ ya. (Lee akụkụ Nri sistem Nri).

Spleen (lien, splen)

Inye ọbara A na - enye ọnya ahụ site na akwara ọbara - ngalaba nke okporo osisi celiac. Okpokoro akwara na-aga n'aka ekpe n'akụkụ elu nke pancreas, na-enye ya rr. ransgeatici. Na nso ọnụ ụzọ nke spleen, akwara amị mkpụrụ na-eme ka ara na mkpụkpụ gastric na-apụ obere. Mgbe ụfọdụ akwara ndị a na-abawanye na mpaghara nke ọnụ ụzọ mgbanaka site na ngalaba nke akwara ọbara.

Ọpụpụ na-apụ apụ. Vine splenic nwere dayameta okpukpu abụọ karịa akwara ọbara, ọ dịkwa n ’ọtụtụ oge n’okpuru ya. N'ịga site n'aka ekpe gaa n'aka nri n'akụkụ azụ nke akwara ahụ, akwara akwara na-ejikọ ọnụ nke akwara site na akwara dị elu, na-akpụ akpụ isi ya.

Lipu mmiri Lymph a na-apụta n’ọkpụkpụ mpaghara mpaghara nke izizi nke mbụ, nke dị n’ọnụ ụzọ nke splen (lnn. splenici). Ọkwa mpaghara sekọndị bụ mpaghara celiac “celiac” nke gbara na mgbọrọgwụ nke celiac.

Na n’ime ime spleen metụtara celiac, diaphragmatic ekpe, adrenal neerve plexus. Alaka ndị na - esite na isi mmalite ndị a na - akpụpụta ọrịa ụkwara ume ọkụ. (Lee akụkụ Nri sistem Nri).

Ọrịa pancreatic

Ọbara a na-eme ka ọ kwụsịrị ngalaba nke ịba ọcha n'anya, akwara na akwara akwara. N’elu isi gland dabara nke a. gastroduodenalis, nke na-apụ apụ a. pancreaticoduodenalis dị elu, na-enye ngalaba n'ihu na azụ.

A. pancreaticoduodenalis dị ala na-amalitekarị site na akwara kachasị elu ma ọ bụ site na alaka ya. A na-ekekwa ya na ngalaba ihu na nke ochie. Elu na ala akwara akwara anastomose na ibe ya, na-akpụ ụdọ akwara, site na ngalaba ya na-esite na isi nke pancreas na duodenum.

Dịtụ nnukwu buru ibu na-apụ na splenic artery, obere oge na-apụ apụ na ịba ọcha n'anya pancreas,. rapeseatica magna, nke dị n’ajọ ahụ gland na-aga na nsọtụ ya, ebe e kewara ya na ngalaba aka nri na aka ekpe. Na mgbakwunye na akwara a, rue ọdụ na ahụ nke gland sitere na a. splenica (lienalis) tashi rr. pancreatici.

Ọdịdị akụkọ ihe mere eme nke pancreas

A na-amịpụta areụ na 1.5 lita ihe ọ 1.5ụ juiceụ pancreatic kwa ụbọchị. Na mgbakwunye na ya, nnukwu, ihe dị mgbagwoju anya, ma kewapụrụ na akụkụ ahụ ndị ọzọ na-emepụta ahụ nke na-ewepụta nnukwu ihe nzuzo gụnyere mammary, lacrimal, salivary buru ibu.

Mmewere nke gland bụ n'ihi ọrụ okpukpu abụọ ọ na-arụ: endocrine na digestive. Nke a ga - ekwe omume n'ihi ihe owuwu ihe ochie nke parenchyma. Ọ mejupụtara:

  • site na lobules (acini), kewara site na septa anụ ahụ jikọtara ọnụ, nke arịa, akwara akwara, obere akwara jiji.
  • agwaetiti nke Langerhans dị n'etiti acini. A na-edobe ya na anụ ahụ gland niile nwere diche dị iche iche, mana ego kachasị na-adaba na ọdụ nke akụkụ ahụ.

Acinus nwere obere ihe mgbochi nwere nsogbu bụ ihe ndabere nke akụkụ akwara nke pancreas. Ọ mejupụtara:

  • pancreatocytes sitere na mkpụrụ ndụ nke 8−12 nke ọdịdị okirikiri, dị na ntọala ha na etiti,
  • mkpụrụ ndụ epithelial: mgbe ha jikọrọ ọnụ, ha na - ekewapụ usoro excretory.

  • ducts nke acini,
  • interacinar
  • intralobular,
  • interlobar
  • wirsung duct nkịtị.

Ihe owuwu nke mgbidi ahụ na-adabere nha nke duct n’onwe ya. Na Wirsung, na-agafe ogologo oge gland, enwere mkpụrụ ndụ goblet na mgbidi nke na-egbochi ihe ọreatụ pancụ pancreatic ma na-ekere òkè na usoro endocrine mpaghara.

Agwaetiti Langerhans na-anọchite anya obere ihe dị obere, mana ọ dịghị akụkụ dị mkpa dị obere.

Nkọwapụta banyere obere agwaetiti dị obere: mejupụtara ụdị mkpụrụ ndụ 5 ndị ​​na-egbochi homonụ. Celldị sel ọbụla bụ olu dị iche na mpaghara agwaetiti wee mepụta homonụ a kapịrị ọnụ:

  • alfa (25%) - glucagon,
  • beta (60%) - insulin,
  • delta (10%) - somatostatin,
  • PP (5%) - polypeptide eriri afọ nke vasoactive (VIP) na pancreatic polypeptide (PP),
  • sel epsilon (ihe na-erughị 1%) - ghrelin.

Mkpụrụ ndụ Beta dị n'etiti, akụkụ ndị ọzọ gbara ha gburugburu gburugburu.

Na mgbakwunye na ụdị ndị a bụ isi, mkpụrụ ndụ acadiumlet yana endo- na ọrụ exocrine dị na mpaghara ahụ.

Nnukwu ọbara

Anụ a na-ata ahụ enweghị akwara dị ya nso. Usoro ịnye ọbara sitere na aorta (akụkụ nke afọ ya). Osisi celiac dị n'akụkụ ya, na - ekewa ya na arịa ndị na - enye akwara ọbara ọbara akwara. Ha na-etolite netwọ nke obere akwara arterioles. Mkpokọta gụnyere usoro ọbara:

  • elu na isi ya na arịa anụ ahụ,
  • akwara nke nwere ogwe aka di ala na ogwe aka ya.
  • akwara akwara
  • dorsal pancreatic
  • artery nke ọdụ.

Nke ọ bụla n’ime arịa ndị a rụnyere n’ime akwara ndị obere obere akụkụ ruo obere akwara ndị na-esonye n’arụ ọbara nke ọ bụla.

A na-eme nsị Lymphatic site na arịa arịa lymphatic na-aga n'akụkụ arịa ọbara: lymph na-abanye banye n’akwara dị n’akwara na n’akwara dị nso, banyezie celiac na splenic.

Ọpụpụ na-apụ apụ

Site na lobules na agwaetiti, ọbara venous ịba ụba na carbon dioxide na-abanye site na netwọ ọnụ nke ọnya na nke veinles na veins na-abanye n'usoro nke vena cava na portal vein. Na mbu, ọbara na-aga:

  • site na mesenteric (elu na ala),
  • veple splenic
  • hapụrụ gastric
  • Portal

Ọbara Venous mgbe ọ gafesịrị akwara site na obere vena cava na-abanye n'obi dị mma, na-emecha nnukwu mgbasa ọbara.

Ọrịa pancreatic na-ekesa ọrịa

O siri ike ikpebi nchoputa nke nsogbu ọbara na akwara nke pancreas. Ọrịa dị otú a abụghị nnwere onwe, mana ọ na-ebute n'ihi ọrịa siri ike nke sistem. N'ụdị ndị ahụ, mgbaàmà nke ọrịa a na-ahụ anya na-abịa n'ihu.

A na-eme nchọpụta nchọpụta ahụ na-eleba anya n'ọrịa ndị dị adị na-ebute na mbelata mgbasa ọbara. Ha na-ebute mgbanwe na parenchyma ya na ọnwụ nke nwayọ nke mkpụrụ ndụ a na-eme ọria ma were were anụ ahụ jikọtara ọnụ - na - eme fibrosis, ọrụ niile na - arụ ọrụ. Anụ a na-ahụ maka anụ ahụ bụ obere ihe na-emetụta mmetụta nke mpụga na mpụga. Mgbanwe ọ bụla n’inye ọbara ma ọ bụ ihe oriri na-edozi ahụ na-ebute nnukwu ọrịa.

Ihe na - akpata ya na ihe mgbaàmà nke ọrịa

Mgbanwe na akwara nke pancreas na-emetụta ọrịa mgbasa nke akwara:

  • ya na atherosclerosis,
  • na nkụda mmụọ,
  • ya na ọbara mgbali ọbara n'ihi atherosclerosis.

Ihe na-akpata ya nwere ike ịbụ ọrịa mellitus nwayọ nwayọ na ogologo oge, ma ọ bụ ọrịa akwara na-ebute na mberede na-enweghị ezigbo ihe kpatara ya. Ihe na-akpata iwe bụ infarction myocardial.

Ọbara nke a na-akpọ 'pancreatic vaskụla thrombosis' dị ize ndụ. Thrombosis na-agbagha ọbara mgbali elu dị, thrombophlebitis, infarction myocardial. Akpaghasị ọbara na - ebilite na atherosclerosis, mgbe a gbanwere mgbidi nke arịa ọbara nke calibers dị iche iche.

Mgbe obi dara ada, ihe mebiri ọbara na-apụ apụ, na-eduga na nsị n’akpịrị, mmụba dị ukwuu na oke ya, yana dysfunction. Usoro mmekpa ahụ na-eme na parenchyma, nke nkwalite ọbara na mmamịrị mmamịrị na-enyocha.

Ihe kachasị dị ize ndụ na-akpata mmerụ ahụ na mgbasa ọbara bụ mmanya. Ọ na - eme ka obere arịa dị mkpụmkpụ, n'ihi nke mkpụrụ ndụ nke anụ ahụ na - akwụsị inweta ihe ndị dị mkpa na oxygen. Nke a na - eduga n'ọnwụ ha ma nwee ike ibute ọrịa necrosis.

Ọgwụ ogwu

Onweghi usoro ọgwụgwọ a kapịrị ọnụ maka mgbasa ọbara ọgbụgba na mgbanwe mgbanwe na akwara. A na-agwọ ọrịa na-akpata ya. Site na usoro omumu ihe omimi nke oma, mgbe mgbanwe mbufụt ma obu necrotic na-amalite na pancreas parenchyma, ekwuputara site na omumu ihe omumu na ulo oru, a na-enye usoro ogwu di omimi nke pancreatitis. Ọ gụnyere:

  • nri mmanye - nọmba tebụl 5,
  • enzyme nnọchi ọgwụ
  • ọ bụrụ na ọ dị mkpa - antispasmodics, painkillers na ọgwụ na-egbochi mmepụta hydrochloric acid.

Ọ bụrụ na anaghị agwọ ya, yana ọrịa ụbara akwara, ọrịa shuga na-amalite ka oge na-aga. Nke a bụ n'ihi ọnwụ nke agwaetiti nke Langerhans na nkwụsị nke njikọ nke nnukwu hormone - insulin.

Nsonaazụ mmebi nke ime na pancreas

A na-enwe pareresyma nke a na-enweta ahu. A na - ahụbeji akwara, dịka akụkụ ahụ niile, na - ejikwa sistem ntụrụ ụjọ - ngalaba nke akụkụ akwara ziri ezi (n. Vagus dexter). Ha na-achịkwa ọrụ exocrine - imepụta na nzuzo nke enzymes. Mmetụta akwara na-esi n’ọkpụkpụ akwara ya abịa na-akpali imepụta enzymes.

Ejikọtara ya na ngalaba nwere ọmịiko site na obere eriri na-esite na plexuse:

  • aputa
  • ịba ọcha n'anya
  • celiac
  • elu mesenteric.

Akụkụ obi ọmịiko nke akwara ozi na - eduga na - enwe mmetụta dị iche: iwe nke akpati celiac na - akpata nkwụsị nke mmiri mkpụrụ osisi pancreatic. Ma ka oge na-aga n’ihu na mkpụrụ ndụ azuokokoosisi na-eso ya na oke nzuzo nke enzymes.

Ọkpụkpụ ọbara na-enye ọbara na akwara metụtara ya na eriri ndị nwere ọmịiko: ha na-achịkwa ụda nke mgbidi venous.

Lobules, nke mejupụtara anụ ahụ glandular na-eme ka mmiri ọgwụ ikuku na-enyocha enyocha ya, na - ekewapụ akụkụ nke akụkụ ahụ Fater-Pacini.

Agwaetiti Langerhans, nke ụbụrụ ya mepụtara homonụ iri na otu dị mkpa, na - kewapụtara iche iche site na acini site na mkpụrụ ndụ ganglion nke sistemu akwara.

Mbibi nke irighiri akwara na ọkwa ọ bụla na-eduga na mmepe nke ọrịa akụrụngwa akwara na akwara ozi. Nke a na - akpata nnukwu mgbanwe ọ bụghị naanị na gland n'onwe ya, kamakwa na anụ ahụ na akụkụ ahụ ndị ọzọ metụtara ya. Ọgwụgwọ n'ụdị ndị a na-agbagha ma na-agbatị ogologo oge.

Ahapụ Gị Ikwu