Dyspancreatism na ọgwụgwọ ụmụaka

A na-ahụta pancreatolithiasis na calcation nke pancreatic parenchyma n'ihe fọrọ nke nta ka ọ bụrụ mgbanwe etiological niile nke mmepe nke CP, ewezuga autoimmune CP. Ọ dị mkpa ịmata ọdịiche dị n'etiti pancreatolithiasis (usoro nke calculi nke ducts) na calcification (calcificatio pancreatica). N'ọnọdụ nke abụọ, cataracts ahụ dị kpọmkwem na anụ ahụ. A na-ejikọkarịkarị calcation na pancreatolithiasis, ọ na-abụkarị ọnọdụ ndị a ka ha dịpụrụ adịpụ. Na ọnụnọ nke akwara dị na dupe ahụ, ọ bụ omenala ikwu okwu banyere ihe na - egbochi mmadụ ime ihe nke pancreatolithiasis kpatara, nke nwere ọrịa palọsis parenchyma catalysis - gbasara ọnya na-egbochi ọnya.

Ruo ugbu a, egosipụtaghị na njikọta nke otu nke pancreatitis nke na-aga n'ihu na pancreatolithiasis na calcification egosila nke ọma. N. Sarles na 1991 tụrụ aro ịdị adị nke ọrịa abụọ, yana ntinye okwute na pancreas. A na-eji udiri ihe mbu mara ka ọnụnọ nke okwute dị mma na nnukwu calcification ma nwee njikọ doro anya na iji achchogol ma ọ bụ ezughi oke nri.

Ihe nke abuo bu ihe eji mara obere ulo ogwu ihe otutu. Roldị microroliths ndị a bụ X-ray na-adịkarị njọ. Agụmakwụkwọ ha enweghị ihe ọ alcoholụ alcoholụ na-aba n'anya na erighị ihe na-edozi ahụ, a na-atụle ịmụ afọ. Nchọpụta nke afọ ndị na-adịbeghị anya, ọkachasị ịkọwapụta pathogenesis nke NP, mwepu nke ọrịa pancreatitis na-ekpo ọkụ dị ka ụdị dị iche, yana nyocha nke njirimara morphological na njikwa nke ọrịa ahụ, adabaghị n'echiche mbụ nke N. Sarles.

Ọrịa pathogenesis nke ụdị pancreatitis ndị a dị iche, mana ọtụtụ usoro ha nwere njikọ chiri anya.

Ihe odide. Calcifying CP na-abụkarị n'ihi mgbatị azụ nke akwara nkọlọ na idobe calcium n'ebe dị necrosis gara aga. Nke a bụ n'ihi eziokwu ahụ bụ na n'okpuru ọrụ nke lipase na foci nke necrosis fatty, a na-ekewa abụba n'ime acid acids na glycerol, mgbe ahụ, a na-ekepụta calcium nke pancreatic zoro ezo salts acid nke insoluble nke ọdụdụ ọdụdụ, nke na-akpali ọkwa na saịtị nke necrosis.

A na - atụpụta usoro nke abụọ n'ịkọ nkọ na usoro nke echiche dị n'elu nke obere duw nke N. Sarles (nkuzi nke intraductal lithiasis), mgbe oke protein dị na intralobular ma ọ bụ n'etiti ihe na - eduga na mgbochi ha na fibrosis na-aga n'ihu nke acinus. Dị ka ị maara, n'ọnọdụ ọnọdụ mgbochi, a na-eme ka ọdịda nke sọlfọ dị ukwuu, nke a rụpụtara na mpaghara mpaghara fibrosis, dị iche na sistemụ nke akwara.

Mgbe nchọpụta nke lithostatin, ha malitere ikwere na ọ bụ protein a na ọnọdụ nke ngwe nke obere nsị nke kechiri kristal calcals na-eduga na calcification. Agbanyeghị, ihe akaebe na plasta protein (plọg) bụ nke nwere epithelium desipamine (ma ọbụghị protein), na calcium na - anọkarị n'etiti etiti okwute nke a na - eme ka iwere usoro a.

Pancreatolithiasis. Ofzọ okwute okwute ahụ apụtachabeghị. A na - ebelata isi ihe dị mkpa banyere nchepụta banyere mmepe nke ọrịa pancreatolithiasis: hyperecretion nke calcium na lactoferrin, ọrụ nke lithostatin. N'ezie, agbanyeghi na mgbatị proocrine nke bicarbonates na enzymes pancreatic na CP, a na-achọpụta mmụba nke nzuzo nke calcium na lactoferrin.

Hypersecretion nke calcium

Site na CP, a na-abawanye n'ihe nzuzo nke calcium, ihe nzuzo ya na nzaghachi maka nsị nke eriri afọ na isotonic sodium chloride na cholecystokinin intravenous. Tionba ụba nzuzo nke calcium na ndị ọrịa nwere CP anaghị adabere na ntinye uche ya na ọbara ọbara, etiology nke pancreatitis, cholecystectomy gara aga na ọnụnọ ma ọ bụ enweghị ọnụọgụ nke mkpebi nke redio. N'otu oge, na ọrịa kansa a na-eme, a na-ebelata mkpụrụ ndụ nke calcium.

Ya mere, mmụba ya abụghị ihe mgbaàmà nke ọrịa dị iche iche nke pancreas, kama ọ bụ mgbaàmà nke e ji mara naanị maka CP. Eziokwu na-adọrọ mmasị bụ na ọnụọgụ nke calcium na protein dị na nzuzo na-eme ka ọ dịkwuo elu n'oge mmalite nke ọrịa pancreatitis na-adịghị ala ala (tupu calcification).

Ihe na - eme ka ihe a na - emewanye ihe na - eme ka aru ike na - eme ka ndi mmadu na - eme ihe a na - eme. Mmegharị nke trypsinogen n'ime gland na mgbakwunye na ihe mgbochi nke akwara ya na microprecipitate calcium-protein, nke hibere na mmalite nke nnwale ọria na-egbu egbu na nkịta, nwere ike ịkọwa usoro mmepe nke calcifying CP (ọkachasị, ejikọtara ya na mmanya). Amabeghị ma iribiga ókè nke calcium gafere tupu ọrịa a.

Lactoferrin

N’adịghị ka usoro lithostatin, a tụrụ aro na ọ bụrụ na ihe kpatara eke protein plọg bụ mmiri nke protein, nke dabere na ntinye uche ya na mmiri mmiri, ọ ga-ekwe omume ikpebi ọdịnaya dị elu nke ụfọdụ protein. Ya mere, na nyocha nke ihe ọreatụ pancụ pancreatic na ndị ọrịa nwere CP, a chọtara nnukwu protein nke na-ejikọ iron, lactoferrin.Ọ na-atụ aro ka lactoferrin nwere ike rụọ ọrụ na nguzobe protein, nke a na-ejikọta na ikike ya nwere ike ịchịkọta nnukwu protein acidophilic (dịka ọmụmaatụ, albumin) .

Enwere echiche na mmụba na ọdịnaya nke lactoferrin na ihe ọ pancụ pancụ pancreatic bụ njirimara naanị maka ndị ọrịa nwere pancreatolithiasis, ebe ọ bụ na ọrịa ndị ọzọ na-akpata ọrịa anaghị egosipụta oke ịrationụ lactoferrin na ihe ọ pancụ pancụ pancreatic. A kwenyere na mmachi nke lactoferrin adịghị adaba na ị alcoholụ mmanya ma ọ bụ ezughi oke ume, n'ihi na amabeghị ma ọrịa ahụ ebute site na mmụba na ntinye ya na ihe ọ pancụ pancụ pancreatic ma ọ bụ na nsonaazụ ya.

Ọrịa ọgbụgba na sistemụ peroxidation na nitric oxide synthesis

Ngbanwe nke atbumin na hydrolysis ya na mmiri ihe onyonyo a na-eme mgbe agbakwunyere akpukpo ahihia peroxidation (LPO). Nke a na-enye ihe mgbakwasị ụkwụ maka ikwalite (ịkwalite) ọrụ nke lipid peroxidation na ngwaahịa ya na usoro nke protein protein na-egbu egbu (gụnyere lithostatin na nguzobe protein nke calcium insoluble).

A na-atụle mmetụta na-adịghị mma nke ikuku oxygen na mgbanwe nke mgbanwe morphological na pancreas na vivo ka a gụrụ na nyocha ole na ole. N'ime mbipụta na nso nso a, arụpụtara nyocha nke nsonaazụ hydrogen peroxide na mgbanwe nke patti nke GLP na mgbanwe mgbanwe morphological na pancreas na nwamba. Nlekọta intrarectide nke hydrogen peroxide mere OP na mgbanwe ndị a na-ahụkarị na paịlịna. N'otu oge ahụ, na nhazi nke ọbara nke H202, enweghị mgbanwe mgbanwe akụkọ ihe mere eme na pancreas ama ama.

Enwere ihe akaebe na n'usoro agụmakwụkwọ CP, usoro antioxidant nwere nguzozi, ebe mmepe nke cysts, calcation calcification na pseudotumor CP nke CP, a na-achọpụta usoro amagide antioxidant, dabere n'ịdị ogo na oge ọrịa. Achọpụtaghị ọgwụ mmekpa ahụ nke pepixidation n'ime ndị ọrịa nwere ụdị CP n'ahụ ọbụlagodi mgbe ha nwesịrị mgbaghara. N'ime ndị ọrịa nwere CP na-enweghị mkpo ma na-eme ugboro ugboro, a na-ahụkarị mkpokọta plasma nke selenium, vitamin A, E, P-carotene, xanthine, b-cryptoxanthin na lycopene ma e jiri ya tụnyere ndị mmadụ nwere ahụ ike.

N'ihi ya, enweghi ike ikwu nguzozi nke usoro antioxidant ọbụna na usoro na-enweghị mgbagwoju anya nke CP. Na mgbakwunye, ekpebisiri ike na enweghị ọdịiche pụtara ìhè n'etiti profaịlụ nke antioxidants na ndị ọrịa nwere mmanya na-egbu egbu, idiopathic CP na OP ugboro ugboro. Nlele a na-emesi ịdị n'otu nke usoro a si na - akpata ọrịa ọ bụla nke ọrịa a na-akpata.

Intensification nke LP n'oge CP na-akwado usoro mkpali mpaghara, na-enye aka na-akpaghasị microcirculation na usoro metabolic na pancreas, mgbochi nke iku ume anụ ahụ, nke, n'aka nke ya, na-eduga ná nbibi nke anụ ahụ.

Nitric oxide (N0) bu ihe diatomic enweghi ihe di n’ime ya, enweghi ihe omuma ya na obere ya n’enye ahu ike ma nwekwaa ike ibanye n’ime membranes na sel.

Oge ndụ dị ogologo na anụ ahụ dị ndụ bụ 5.6 s. Ọnụnọ nke otu eletriki nwere ntụpọ na-enweghị mkpo ya na-enye OWO eleghachi anya ọrụ dị elu ma mee ka ụdị ihe dị omimi pụta. Achọpụtara mmetụta cytotoxic nke N0. Enwere ihe akaebe na n'oge njikọ nitric oxide n'okpuru ọnọdụ mbufụt, onyinye a na-ebute vasodilation, mmebi mpaghara na parenchyma nke akụkụ ahụ nwere ike ibute mbufụt, yana ischemia. Nsonaazụ nke NO na-arụ bụ ọrụ dị mkpa na usoro mmepe nke OP na CP.

Ọrịa microcirculation na hemostasis

Ọgba aghara nke microcirculation na pancreas na-esokarị ụdị etiological nke pancreatitis ma rụọ ọrụ dị ka otu n'ime njikọ pathogenetic nke CP. A na-ahụta ha dị ka ndị na-ebute ischemic pancreatitis na pancreatitis na-eme megide ndabere nke ọrịa nke njikọ anụ na vasculitis. Ọ bụ eleghi anya na a ga-arụ ụka ihe dị na pathogenetic ọrịa microcirculatory, ebe ọ bụ na mmebi nke mgbasa ọbara n'ọbara na-emetụta steeti nke exocrine na ọrụ endocrine.

Dabere na Dopplerometry, n'ime ndị ọrịa nwere akara mgbapụta ọbara gbasara ọbara, a na-ekwukarị ihe dị na isi nke pancreas. A na - egosipụta njikarị nke CP site na ezughi oke ọbara na-aga n'ihu na mgbe ebilite. Dika ihe omumu ihe omimi nke saiti a puru ime, achoputara na mgbanwe ndi kariri n’azu akwara di n’ime akwara bu onya aru, hyperelastosis, mgbanwe dystonic n’obere na nke obere akwara. A na-ahụ mgbanwe ndị a na 30% nke ikpe, nke na-enye anyị ohere ikwubi ahụ dị oke egwu, ma eleghị anya mmebi ọbara nke a na-enweta na pancreas n'oge iwe CP.

N'ime oge iwe nke CP, ọbara ọbara na-abawanye ma ọrụ fibrinolytic na-ebelata n'otu oge. Nchịkọta nke Platelet na-abawanye, ihe ndị metụtara ọbara dị n'ọbara, a na-emebi viscosity ya, ihe ndị dị na sel nke ọbara ọbara na-agbanwe.

Ọrịa ọgbụgba

Ugbu a, enwere ọrụ sayensị dị ukwuu na-egosipụta mmerụ dị ukwuu na mgbochi sel na humoral na CP. Na imirikiti ọmụmụ banyere mgbochi cell na CP, a na-achọpụta mbelata ọdịnaya nke T-lymphocytes. Na ntughari na mgbaghara, ọnụọgụ nke T-lymphocytes na-abawanye, mana a na-ebelata nke ukwuu. Site na iwe nke CP, ọnụọgụ nke ndị na - enyere ya aka na ndị na - enye aka na - agbada, ọnụego dị n’etiti ha na - agbanwe. Authorsfọdụ ndị ode akwụkwọ, dabere na ogo nke ndị na-enyere aka / ndị na - enyere aka, na-achọpụta ìgwè dị iche iche nke ndị ọrịa nwere CP na mpaghara autoimmune (ndị na - enyere ya aka 5.0).

Imirikiti usoro ọmụmụ banyere sel na-emeghachi omume na anụ ahụ akwara na CP. Ihe kariri ọkara nke ndị ọrịa nwere CP na-akọ banyere mmeghachi omume dị mma nke mgbawa nke lymphocytes na anụ ahụ. Enweghi nkwekorita banyere ogo akwara immunological na-emetụta anụ ahụ akwara na ogbo nke iwe na mgbaghara. Ọtụtụ ndị ọrụ nyocha chọpụtara mmụba ha na ọkwa oke, ebe enwere ihe akaebe banyere mmụba ha na ọkwa nke mgbaghara CP.

A kwenyere na a na-ahụkarị ọgwụ mgbochi cellulite anụ ahụ akwara na ndị ọrịa nwere CP n'otu oge (ma na mgbaghara ma na ọkwa nke iwe ahụ). N'ime ndị ọrịa nwere CP, a chọpụtara mmeghachi omume dị mma nke igbochi Mbugharị nke leukocytes na antigen site na anụ ahụ, a na-achọpụta mmetụta mkpụrụ ndụ nke trypsin na insulin na mgbanwe kachasị ukwuu na oge iwe. Ya mere, echiche banyere oke ọrụ nke akụrụngwa nke mgbochi nke ọgbụgba na ọgbụgba na ọgbụgba nke CP yiri ihe ezi uche dị na ya, ebe ọ bụ na OP, a na-ahụkarị ihe mgbanwe na mgbochi mkpachi obi.

Ihe omuma banyere onodu ogwu banyere ihe gbasara mmadu nke immunoglobulins na CP bu ihe na-emegiderita anya, ma eleghi anya, nkowa di iche enweghi uru onodu nyocha. Njikọ dị mkpa na mbufụt bụ mmegharị nke ihe mejupụtara sistemu ahụ, nke nwere ike igosipụta mmemme kemistri, na-akpata nyocha sel, ma soro na mmepe mmeghachi omume immunological. Site na oke iwe nke CP, a chọpụtara mbelata ọrụ mmeju, nke enwere ike ịkọwa ya site na ọnụnọ nke ọgwụ anticancreatic na ntinye ha na mmeghachi omume mgbochi yana ị immuneụkọta ihe. Mbelata nke ọrụ nke ihe mgbakwunye ahụ na-adịgide n'ọkwa mgbaghara nke CP. A kọwara mmetụta a site na ịkpụpụta ihe mgbochi ọrịa na ọgwụ mgbochi ọgwụ na trypsin, insulin na antigen site na anụ ahụ.

Achọpụtaghị ihe mgbochi mpaghara na CP nke ọma. Nke a bụ n'ihi ihe isi ike nke akụkụ biopsy na proteolysis nke immunoglobulins site na enzymes na nzuzo pancreatic nke enwetara maka ọmụmụ ihe ahụ. Nsonaazụ nke ikpebi mkpokọta immunoglobulins na ihe ọ pancụ pancụ pancreatic bụkwa ihe gbara ọkpụrụkpụ, yana oge ekpebisiwo n'ọbara. N'otu aka, enwere ihe akaebe banyere ihe fọrọ nke nta ka ọ bụrụ na IgA nke nzuzo enweghị ihe ọ .ụ pancụ. N’aka nke ozo, nyere nkwalite ya dị egwu na CP, ha na-atụ aro ojiji nke ihe ngosi a dịka nyocha ọrịa.

Enwere ihe akaebe na n'etiti ndị ọrịa nwere CP, a na-ahụ mgbanwe dị iche iche na oge nkesa nke ọgwụ antisens HLA ma ọ bụrụ na e jiri ya tụnyere ndị nwere ahụike, nke nwere ike ikpebi oke mmeghachi omume mgbochi anụ ahụ.

Pro-inflammatory na cytokines usoro na-arụ ọrụ dị mkpa na pathogenesis nke nnukwu ọrịa na ọrịa na-adịghị ala ala. Ọrụ dị mkpa nke cytokines na nguzobe nke akwara pancreatic, a na-amata pancreatic necrosis, na mgbe ha banyere n'ọbara ọbara (yana mgbanwe nke mmeghachi mpaghara mpaghara n'ime usoro sistemụ) - na mmepe nke ọrịa mmerụ ahụ na otutu akwara akụkụ (ihe na-akpata ọnwụ na OP).

Ọbụlagodi na ọrịa pensụlụ na-ebute ọria nke ERCP, ịtọhapụ sistemụ cytokines dị mkpa. Achọpụtala ugbu a na ahazighị ahazi nke cytokines na-alụ ọgụ ma na - egbochi mkpamkpa na - eme ka ndị na - eme ọgwụ ahụ ike na --akwu ya (nke a na --eme ya na ọrịa nje). Mgbagha na mmepụta nke cytokines nwere ike ịbụ otu n'ime njikọ na pathogenesis nke CP n'ihi ike nke fibrogenesis site na ụfọdụ n'ime ha.

Apoptosis nke mkpụrụ ndụ acin na-arụ ọrụ dị mkpa na pathogenesis nke pancreatitis, nke na-emechi ụdọ pathogenetic ma na-eme ka usoro nke fibrogenesis dị na pancreas rụọ ọrụ. Apoptosis bụ ọnwụ mkpụrụ ndụ ihe nketa nke ihe dị ndụ, ya na njirimara cytological njirimara yana nhazi ụgha mkpụrụ ndụ.

Ọ kpatara ihe dị iche iche na - emebi ihe: viral, nsi (gụnyere lipopolysaccharide nke nje gram-negative), ọgwụ, nsogbu ọbara, wdg mmetụta nke apoptosis nwere ike ịbụ nrụgide oxidative, ịgbalite nchedo, dysregulation nke metabolism metabolism. Site na nke a, o doro anya na site na mmụba dị ukwuu na apoptosis (ya na OP, ọrụ dị mkpa na nke a na-eme site na njepo lipopolysaccharide), necrosis amalite, i.e. na-eme ka nsogbu a na-enwe na nsogbu ọria akwara. Site na mgbakasị ume nke apoptosis, mmụba nke mkpụrụ ndụ ihe mkpụrụ ndụ ihe mebiri emebi na-abawanye, nke na-eduga na mgbanwe hyperplasia na akpụ.

Ihe onyinye p53 na-achịkwa apoptosis, yana ihe mgbochi nke mkpụrụ ndụ bc12, c-fos, c-myc. Site na mbufụt ogologo oge (karịsịa nje), mmụba nke mkpụrụ ndụ ihe nketa ndị a na-eme: p53 na-amalite igbochi apoptosis, na bc12 na-eme ka mmetụta ya dịkwuo elu site na epidermal, platelet, a- na b-na-agbanwe ihe na-eto eto. N’ihi ya, ịmụgharị agbagọ, mkpụrụ ndụ ihe eji agbanye mkpụrụ ndụ ihe na-amụba amụba, ndụ nke sel na-adị ogologo, ohere nke mgbanwe na ha na-abawanye. Ihe a niile na - enye aka na preneoplastic na mgbe ahụ ịgbasawanye neoplastic.

Ihe kpatara ọdịdị ahụ

Ihe kachasị dị mkpa na-akpata mmepe nke ọrịa pancreatitis nke abụọ na-emeghachi omume bụ ihe ndị a:

  • eriri afọ
  • akpịrị, ahụ ọkụ na-acha uhie uhie, flu,
  • ARVI,
  • ọnọdụ ruo ogologo oge
  • njehie na nri,
  • agha helminthic,
  • nsi
  • ọdịda homonụ
  • atherosclerosis
  • anabataghị ngwaahịa ụfọdụ,
  • ise siga na a andụrụma,
  • ọrịa nke usoro nri: ọrịa ịba ọcha n'anya, gastritis, cholecystitis, dyskinesia, ọnya biliary, ọnya afọ, cholelithiasis.

Ekwesịrị ighota na ọnụnọ nke otu ma ọ bụ n'otu oge ọtụtụ ihe ọmụmụ etiological agaghị enwecha iduga mmepe nke dispancreatism. Ọnọdụ ndị a na-agbatị ruo ogologo oge na-eme ka mmadụ nwekwuo ọrịa. Na enweghị ọgwụgwọ kwesịrị ekwesị, dispancreatism nwere ike gbanwee ngwa ngwa ka ọ bụrụ ọria akwara, yabụ ịhapụ ịhapụ ya ka akpachapụghị anya.

Mmebi nke pancreas bụ usoro nke abụọ na - eme na ezumike nke ọrịa ndị ọzọ

Ihe e ji mara usoro a bụ nnukwu mbufụt na mmepe ngwa ngwa. Enwere ike iwepụ ọrịa ahụ naanị n'okpuru ọnọdụ nke ịgwọ ahụ anụ ahụ, nsị nke mere ka mmalite nke dispancreatism. Ahụ mmadụ enweghị ike ịrụ ọrụ ya n'ụzọ zuru ezu, nke na-eduga na ezughi oke nke enzymes pancreatic na nsogbu nke metabolic. N'ihi ya, a dịghị etinye protein, abụba na carbohydrates nke ọma.

Mgbaàmà nke ọrịa dyspancreatism nwere njikọ chiri anya na mbufụt nke pancreas, yana ihe ịrịba ama nke ọrịa na-akpalite ọdịdị nke ọrịa. Ihe e ji mara ọrịa a bụ mgbu. A na-ahụta mmetụta na-adịghị mma na mpaghara hypochondrium na akụkụ aka ekpe.

N'ime oge, ihe mgbu na-apụta na ọkara akụkụ ahụ. N'ime ụmụaka, ihe ọdịdọ ahụ siri ike nke na ha yiri ụlọ ọgwụ nke nnukwu appendicitis. A na-ahụ mgbanwe mgbanwe na stool. Ahụ ọkụ na-aghọ ọnya ma ọ bụ ọbụna dị gịrịgịrị. Ọ bụghị nanị na nke a bu ihe gbasara ogwu. Ndị ọrịa nwere ọgbụgbọ, ịmịchi ọnụ, ịgbọ agbọ, ngbanwe uto n'ọnụ.

N'agbanyeghị naanị ọdịdị nke ngwaahịa ahụ, mmalite nke ọgbụgba dị egwu na-akawanye njọ. A na-egosipụta mgbaàmà nke ịxụbiga mmanya ókè, n'ụdị adịghị ike, nkụda mmụọ, ụra, enweghị mmasị, arụmọrụ belatara. Dispancreatism na ụmụaka gosipụtara onwe ya n'ụdị enweghị agụụ, oke ibu na mberede, ọgbụgbọ, oke ihe mgbu. Na nri, enwere iberibe nri.


Nnukwu mgbu afọ nwere ike iyi ngosipụta nke nnukwu appendicitis. Nwatakịrị ahụ enweghị ike ịkwụsị ihe mgbu ya

Ka usoro a na-aga n'ihu na-aga n'ihu, a na-eme ka onyonyo a kacha njọ:

  • vomiting ugboro ugboro
  • ahụ ọkụ
  • isi ọwụwa
  • mgbali elu
  • nsogbu ọnya
  • agụụ
  • ifelata
  • bloating
  • akpukpo aru, akpukpo ntu.

Diagnostics

Irmkwenye nchoputa nwere ike isi ezigbo ike. A na-ebu ụzọ agwa onye ọrịa ahụ ka ya na onye na-agwọ ọrịa gwọọ ya, ma mesịa nwee mmụọ na-ahụ maka afọ. Nkwupụta dị mkpa na-egosi ọnụnọ nke nsogbu arụ ọrụ nke ụdị a bụ enweghị mgbanwe mgbanwe morphological na pancreas.

Ọ bụrụ na enwee obi abụọ nke dispancreatism, dọkịta ahụ nwere ike ịkọwa ụdị ọmụmụ a:

  • Ultrasound nke eriri afọ,
  • nnwale ọbara dum
  • coprogram iji wepu dysbiosis,
  • sonography
  • nnwale nke nyocha ọbara.

Akụkụ bụ isi nke ọgwụgwọ ọgwụgwọ maka dispancreatism bụ nri. Imezi nri ga - enyere aka mee ka ọ dịkwuo mma.

N'oge ọgwụgwọ, ọ dị mkpa iwepu iri nri dị mma, ihe eji echekwa, abụba nri, eghe anụ, marinades, sauces. N’ụbọchị ndị mbụ, naanị mmiri na-anabata ị toụ mmiri. Mgbe ahụ, a na-ewepụta tii nwere nkụ, akpọrọ ọka. N'ụbọchị nke anọ, a na-ewebata ngwa ngwa mmiri ara ehi. Ọzọkwa, a na-ahapụ ya ka imeju ofe nri.

Iri akwụkwọ na mkpụrụ osisi dị ụkọ nwere ike iwesa ya tupu izu abụọ.


Na-a plentyụ mmiri buru ibu. Ọ dị mkpa ị drinkụ mmiri sitere n'okike obere ma na-eme ugboro ugboro

Gbalịa iri nri ugboro isii n’ụbọchị, ma ọ bụrụ na ọ ga-ekwe omume n’otu oge. Nri niile kwesịrị ịdị ọkụ. N'ime ihe oriri ga-abụ ọka, anụ na anụ ọkụkọ, azụ, ngwaahịa mmiri ara ehi. Ọ dị mkpa belata iri abụba, ọ ka mma inye mmasị na nri protein. Site na ngwaahịa mmiri ara ehi kwere ka obere ụlọ chiiz kefir dị ala.

A na-eji ude ude maka efere. A ga-eji mmiri jupụta mmiri ara ehi. A na-eji akwụkwọ nri eme ihe n'ụzọ kachasị mma.

Ọ nwere ike ịbụ karọt, ugu, skwọsh, ugu, poteto, beets, kọlịflawa na brọkọoli. N’oge ọgwụgwọ, a na-ewepụ ndị na-eme ihe ụtọ. N'obere oke, a na-ahapụ ya iri jam, mmanụ a andụ na shuga.

A na-anabata ofe anaghị eri anụ. Ọ ka mma esi nri ha n’arụ ahịhịa, karịa anụ. Maka ụmụaka, ị nwere ike esi nri chiiz calcined. Maka nke a, a ga-azụta kalsel n'ụlọ ahịa ọgwụ. Na-esote, wụsara otu teaspoon nke ntụ ntụ na otu lita mmiri ara ehi na-ekpo ọkụ. Mmiri ara ehi kwesịrị ikuze, emesịa tụba ya na sieve.


Ofe Mpempe

Enyemaka ọgwụ

Usoro ọgwụgwọ ọgwụ ọjọọ gụnyere iji ọgwụ ndị dị otú a:

  • enzymatic ዝግጅት: Pancreatin, Mezim, Festal,
  • antispasmodics maka ibelata ihe mgbu na melite ọrụ nke sphincter: No-shpa, Drotaverin,
  • ọgwụ nje iji gbochie eriri afọ microflora,
  • ihe ndị na-enye vitamin.
  • ọgwụ iji meziwanye usoro nri nri: Motilium.

N'oge mwakpo dị egwu, ọ dị mkpa ịnye enyemaka mbụ n'oge oge:

  • kpọọ ndị ọrụ ụgbọ ihe mberede
  • iji mee ka ihe mgbu belata, onye ọrịa ahụ dinara ala ma pịa ụkwụ ya, gbue ikpere n'ala, gbagowe azụ.
  • tinye oyi na elu afọ, nke a ga-ebelata ihe mgbu,
  • Spazmalgon ma ọ bụ No-shpa ga - enyere aka belata spasm,
  • ọgwụ mgbochi antisecretory: Ọbara, Omez, Gordox,
  • Amachibidoro iri iri nri. Hapụrụ mmiri na-enweghị gas.

Ihe ndị si na ya pụta

Ihe kachasị dị ize ndụ nke dispancreatism bụ na usoro nje nwere ike ịbụ asymptomatic ma gosipụta onwe ya n'ụdị ihe ọdịdọ oge. Arụ ọrụ pancreatitis na-arụ ọrụ nwere ike ibute nsogbu ndị a:

  • ọrịa shuga mellitus
  • mgbu na-adịghị ala ala
  • eriri afọ
  • cholecystitis
  • ndị na-efe efe ascites
  • pancreatic necrosis,
  • usoro adhesion
  • bowel mgbochi,
  • usoro oncological.

Yabụ, dispancreatism bụ imebi ọrụ nke pancreas. Nke a abụghị nnukwu ọrịa nke ọrịa ụjọ ọwụwa, mana ọ bụghị ọnọdụ ahụ ike. Nnyocha a dị mma, yana ụzọ ziri ezi na ikpochapụ ihe na-akpata, enwere ike izere nlọghachi ihe ịga nke ọma. Themeziwanye ọnọdụ ahụ bụ mgbe kpochapụrụ ihe na-akpata ya. Ndabere nke ọgwụgwọ bụ nri nri, nke jikọtara ya na ọgwụ ọgwụ.

Dispancreatism - nsogbu nke na - esite na mmebi nke ọrụ pancreas (nke mbelata ma ọ bụ mmụba nke enzymes ma ọ bụ mgbanwe na nha ha nwere na glandular secretion).

Mgbaàmà nke ọrịa

Dyspancreatism na-ebido mgbe asymptomatally na ikpe nke obere oge nwere ike ọ gaghị achọpụta ma ọlị. Agbanyeghị, ọtụtụ mgbe ndị ọrịa (ọkachasị ụmụaka na ndị na-eto eto) na-eme mkpesa banyere mgbu mgbu paroxysmal na ọdụ hypochondrium. N'ihi nke a, a na-ahụta ọrịa ahụ mgbe ụfọdụ dịka appendicitis.

Ọzọkwa, ndị ọrịa nwere ike ịkọpụta mgbaàmà na-enweghị isi: ọgbụgbọ, ọgbụgbọ (mgbe ụfọdụ ya na ihe ị biụ mmiri), obi ilu, iku ume, belching na oche tọgbọrọ chakoo.

Ọrịa

A na - eme ka ihe areụ bụ pancreas tinye n'ọrụ shuga. Yabụ, n'ọnọdụ ndị dị njọ nke dyspancreatism, a na-achọpụta oge na-egbu egbu na glucose n'ọbara na mmamịrị, nke na-eduga na mmepe nke ụdị ọrịa shuga.

Enwere ịdị mkpụmkpụ nke ịdị mma, ụra ụra oge niile, ọsụsọ na-aba ụba, na nsogbu obi. Obere capilla na-enwekwa nsogbu, nke gosipụtara na ọgwụgwọ adịghị mma nke mmerụ ahụ, nkwarụ anya.

Ihe pụrụ iche dị njọ na nsonazụ nke dispancreatism bụ mmepe nke mmiri shuga megide mmalite nke oke glucose ọbara.

Forzọ esi agwọ ọrịa ahụ

Ọrịa nke pancreas na-aza nke ọma maka ọgwụgwọ ọgwụ. Dịka iwu, edere ọgwụ ọgwụ ọgwụ antispasmodic, ndị na-egbu mgbu na enzyme enzyme.

Na mgbakwunye, a na-ebugharị onye ọrịa ahụ na nri ebupute pụrụ iche nke nwere nnukwu mmiri na mwepụ na nri nke eghe na mmanụ, yana nri oriri na-ekpo ọkụ.

Site na usoro ọgwụgwọ kwesịrị ekwesị, dispancreatism, dịka iwu, na-apụ n'anya mgbe ụbọchị ole na ole gasịrị, ọ bụ ezie na ihe mgbapụta ahụ nwere ike ịpụta ọtụtụ izu ndị ọzọ.

Prezọ Mgbochi Ọrịa

Iji zere mmepe nke dispancreatism, nke mbụ, ịkwesịrị ilekọta ibu nkịtị na pancreas. Nke a pụtara wezuga ihe oriri na-atọ ụtọ na mmanya na-egbu, ịghara itinye aka na nri abụba na mmanụ na-ekpo ọkụ.

Ọzọkwa, ịkwesịrị ị paya ntị na ọrịa nke afọ na obere eriri afọ, nke nwere ike ibute mbufụt nke akwara.

Ọ bụrụ na ị na-enwe ụfụ “na afọ”, egbula ihe ọghọm - kpọtụrụ ụlọ ọgwụ ahụikeya. N'ebe a, ndị ọkachamara nwerela ọtụtụ afọ nwere ahụmịhe ga-anapụ gị mgbaàmà na-adịghị mma ma n'oge ndekọ ga-eweghachi ọ joyụ nke ndụ ahụike!

A na - enweta okwu ahụike mara mma site na okwu abụọ: "dis" - mmebi iwu na "pancreatism" - pancreas. Yabụ, echiche nke "dispancreatism" n'ime nwatakịrị pụtara ụdị dị iche iche nke mmebi nke ọrụ sịntetik nke akụkụ a, nke na - esoghị mgbanwe morphological na akụkụ ahụ. Ngosipụta na-adakarị ọrịa na mgbanwe na plọg abụọ bụ otu ihe n'ihe ụmụaka. Principleskpụrụ usoro ọgwụgwọ niile jikọtara ọnụ.

Ihe na-akpata ịgwọ ọrịa ọrịa ụjọ

Ugbu a, ọtụtụ ihe nwere ike ịkpasu mmepe nke dispancreatism. Ihe kachasị dị mkpa kpatara ọnọdụ a bụ ndị a:

  • usoro nje na-efe efe, gụnyere nsia na akụkụ iku ume,
  • nchekasị mmetụta uche, ọkachasị na-adịghị ala ala ma ọ bụ na-adịte aka.
  • nri anaghị edozi ahụ, ọ kachasị, ogologo oge.
  • ọrịa ndị ọzọ nke olulu nri, ọkachasị afọ, imeju, eriri afọ.

Ekwesiri ighota na ọnụnọ nke ihe ọ bụla na-akpalite adịchaghị ebute mmepe nke dispancreatism. Agbanyeghị, ihe dịtere ọtụtụ oge ịkọ ọtụtụ ihe na - ebute oke nsogbu nke nsogbu akwara.

Dyspancreatism bụ echiche sara mbara nke na-achọpụta ọdịiche dị na pancreatitis, ya bụ enweghị mgbanwe mgbanwe morphological. Na nnukwu ọrịa nke pancreatitis, a na-ahụta mgbanwe mgbanwe akwara na akwara, nke a na-achọpụta n'oge nyocha ngwa.

N'ụdị ọrịa akwara na-adịghị ala ala, a na-ahụta mmebi miri emi nke ihe akwara ahụ, nke na-eduga mgbanwe ndị pụtara ìhè na arụ ọrụ nke akụkụ ahụ. Dyspancreatism bu udiri oria a (nke bu oria n’azu), nke, n’enweghi nlebara anya kwesiri ekwesi, puru ibu n’ime oghachu.

Njirimara nke ogwu nke dispancreatism

Dyspancreatism na ụmụaka nke afọ ọ bụla enweghị mgbaàmà ọria doro anya. Ihe mgbaàmà niile na - apụta bụ ụdị nke ọtụtụ ọrịa ndị ọzọ nke pancreas, nke na - agbagha usoro nchọpụta. Ihe ịrịba ama a na-ahụ maka ọrịa na-emetụta ọrụ nke pancreas adịghị iche na ụmụaka afọ dị iche iche. Nwatakịrị ochie (nwa ụlọ akwụkwọ, onye nọ n'afọ iri na ụma) nwere ike ịkọwa mmetụta ha nke ọma karịa nke nwa ahụ. Na mgbakwunye, na diswọpụ iche bụ ihe a na-ahụkarị maka nwatakịrị ụlọ akwụkwọ na oge uto karịa maka nwa na-amụ ije.

Ufodu ihe mgbaàmà nke dispancreatism bụ:

  • Agụụ nke agụụ ruo mgbe ọnụnọ ya zuru oke,
  • ọgbụgba pụrụ ịmị mkpụrụ, nke nwere ike ịka njọ ọbụna karịa nri,
  • vomiting (nke a na-eme ugboro ugboro), nke a na-eri na nri nri na-emezighị emezi.
  • ihe mgbu dị n’elu akwara dị n’elu, nke na - enwekarị agwa ma ọ bụ nwee mgbu,
  • ihe e ji mara njiri mara bụ mgbanwe dị na stool: stools bụ mmiri mmiri, yana nwere abụba na - enweghị nsogbu, nwere isi nwa ebu n'afọ.

Mgbanwe na ọnọdụ nke nwatakịrị adịghị adịkarị, ana-ahụkarị adịghị ike, nke kpatara mmebi nke mgbaze nke nri nri. N'adịghị ka ụdị nnukwu ọrịa pancreatitis, ọnweghị mmụba dị na okpomoku na oke ihe mgbu (nke a na-akpọ 'nnukwu afọ ime').

General ụkpụrụ nke nchoputa

Irmkwenye nchoputa nke dispancreatism bu ihe siri ike. Enweghị mgbanwe mgbanwe morphological na pancreas n'oge ultrasound ma ọ bụ tomography nwere ike ịbụ otu n'ime njirisi maka nyocha nke nsogbu nke ụdị a.

Ọtụtụ mgbe na nyocha nke ọrịa pancreatic, a na-eji ọmụmụ ndị a:

  • alfa-amylase na lipase na-arụ ọrụ (na-abawanye na ọrịa na-efe efe),
  • ihe omumu banyere chopsin nke di n’ime obara na mmamiri (na abawanye),
  • coprogram (maka ịtụle usoro nke mgbaze nri n’ozuzu ya),
  • nnwale ọbara zuru oke iji wepu usoro mkpali nke anụ ahụ.

Nnyocha nyocha nke akụkụ ahụ niile nke oghere afọ nwere ike ime nwatakịrị dị afọ ọ bụla, bụ ọmụmụ a na-enwetụ ọhụụ (site na echiche ego) yana nchekwa kpamkpam. Tomography (ndọta kwesịrị ekwesị karịa ma ọ bụ mgbapụta positron) dị mkpa n'ihe gbasara ọrụ ogologo oge nke akwara iji wezuga ọrịa ndị ọzọ nwere mgbaàmà ndị yiri ya.

General ụkpụrụ nke ọgwụgwọ

Akụkụ bụ isi bụ nri nri. N'ọtụtụ oge, naanị mmezi nke nri ga-eme ka ọnọdụ nwatakịrị ahụ sie ike nke ukwuu.

N'oge ọgwụgwọ nke dyspancreatism na nwa nke afọ ọ bụla, a ga-ewepụ ihe ndị na-esonụ kpamkpam:

  • Ngwaahịa ama ama ama nke mebere ọkara,
  • nri eghe
  • marinade, anụ mịrị amị, ụdị dịgasị iche iche.

Nri nri maka ọrịa nke pancreas kwesịrị imeri ụkpụrụ ndị a:

  • obere nri 5-6 ugboro n'ụbọchị, ọkacha mma n'otu oge ahụ,
  • nri niile kwesịrị ịdị ọkụ, ọ bụghị oke oyi ma ọ bụ okpomoku,
  • Ekwesịrị iji esi nri, stew ma ọ bụ bred, esi nri niile.
  • Ekwesịrị inye akwụkwọ nri na mkpụrụ osisi a kara aka, ọka, ngwaahịa mmiri ara ehi, anụ na azụ naanị ụdị obere abụba.

Ọgwụ zuru oke nke ọrịa dyspancreatism gụnyere iji ụdị ọgwụ ọgwụ ndị a:

  • enzymes pancreatic (festal, mezym, pancreatin) iji mee ka ọrụ nke akụkụ ahụ ọ bụla ghara ịdị,
  • antispasmodics (drotaverine) iji meziwanye ọrụ nke sphincters ma belata ihe mgbu.,
  • pro na ọgwụ mgbochi iji mebie microflora eriri afọ.

Dọkịta ga-edebere ọgwụ ọgwụ niile mgbe nyochachara ya na nyocha ya.

Echiche nke ndị okacha mara gbasara dispancreatism dịka nke a nwere ike ịdị iche na iche.Dịka ọmụmaatụ, Dr. Komarovsky anabataghị ịdị adị nke ọrịa dị ka dispancreatism, na-atụleghị ọgwụgwọ ya kwesịrị ekwesị. Ọtụtụ ndị ọkachamara ndị ọzọ yiri ya na ịlele okwu a, ebe echiche "dispancreatism" adịghị na nhazi ọrịa. N'ọtụtụ oge, achọrọ nyocha dị mma iji wepu ụdị mbufụt nke anụ ahụ.

Mgbochi ọrịa ọrịa ọria na-amalite site na nri dị mma. Na enyo ọ bụla nke na-agbagha ọrụ nke anụ ahụ a kachasị edozi site na enyemaka nke dọkịta ezinụlọ.

Ọrịa pancreatitis n'etiti ụmụaka, ọkachasị ụmụaka adịghị obere, mana ọ ka na-apụta. N'otu oge, ihe mgbaàmà nke ọrịa ahụ na nwatakịrị ahụ dịtụ iche na ngosipụta nke pancreatitis n'ime ndị okenye, nke nwere ike ịgbagha nchọpụta ziri ezi ma na-eduga na igbu oge na ọgwụgwọ.

Dị ka ọ dị na ndị okenye, na ụmụaka pancreatitis nwere ike ịda n'ụdị nnukwu na-adịghị ala ala. Specialdị pụrụ iche nke ọrịa na ụmụaka bụ ihe a na-akpọ mmeghachi omume pancreatitis, ma ọ bụ dyspancreatism, ọnọdụ mgbanwe na-etolite dịka nzaghachi nke pancreas na ọrịa, ọrịa digestive, erighị ihe na-edozi ahụ, wdg.

Ihe mgbaàmà mbu bu:

  1. Ihe mgbu. Oldmụaka ndị okenye na-eme mkpesa nke nnukwu mgbu na-agbapụta n’afọ ma ọ bụ ihe mgbu n’olu, mgbu na hypochondrium aka nri na irradiation na ala azụ, obi, ogwe aka ekpe.
  2. Dịka iwu, ọgbụgbọ na-egbu mgbu na-esote ya na ọgụ na-egbu mgbu.
  3. Ihe ịrịba ama nke ujo na mmebi nke akụkụ ahụ site na enzymes pancreatic na-abanye n'ọbara ngwa ngwa: mbelata ọbara mgbali, pallor nke anụ ahụ, ọnya na-acha anụnụ anụnụ ma ọ bụ odo odo na akpụkpọ nke afọ, adịghị ike, dizzness, na mwepu nke mmụọ. N'ihi mmetụta enzymes na-egbu egbu na sistemụ akwara na -akpata, nwatakịrị nwere ike ịnweta ọgba aghara, ọgba aghara, ma ọ bụ ọbụna ihe ijuanya na ihe efu.
  4. Ọrịa ọgbụgba - ọnya afọ ma ọ bụ afọ ọsịsa.
  5. Bloating, esemokwu nke mgbidi abdominal.
  6. Iri ekpenta na ire. Nnukwu mkpuchi na-acha ọcha ma ọ bụ odo na-apụta na ire.
  7. Ahụ́ ọkụ.
  8. N'ihi mmebi nke ọgwụ ihe mgbu, mkpakọ nke mgbu azụ na-akpata ahụ na-akpata ọrịa jaundice: nwatakịrị ahụ nwere oke akpụkpọ ahụ yana akpụkpọ ahụ anya (ọnya ọnya, ọnụ mucosa).

Ọ bụ ihe siri ike karịa ịchọpụta ihe ịrịba ama nke nnukwu ọrịa pancreatitis na ụmụ ọhụrụ na obere ụmụaka (ruo 1.5-2 afọ), ebe ọ bụ na ha enweghị ike iwepụta mkpesa. A na-egosipụta ihe mgbu afo n’ime ụmụ ọhụrụ n’ụdị mkpu, na-akwa ákwá n’ihu, na-ete “n’ogwe amị”. A na-ekpebikwa ike na mgbidi abdominal, vomiting abụghị mgbe niile. Ma ndị a bụ ihe mgbaàmà na - enweghị isi nke nwere ike ịmalite na ọrịa ndị ọzọ (nnukwu pyelonephritis, appendicitis, wdg), yabụ, ọ dị mkpa iji nyochaa nyocha site na dọkịta na-awa ahụ.

Ọrịa na-adịghị ala ala

N'oge ọrịa pancreatitis na-adịghị ala ala na ụmụaka, ihe dịka otu ihe mgbaàmà ka a na-ahụ dịka ndị okenye:

  1. Mgbu mgbu na-eme mgbe njehie dị na nri (iri oke abụba, nri na-ekpo ekpo, eghe, na-ese, wdg). Withmụaka nwere ọrịa na-adịghị ala ala na-enwekarị mmetụta dị oke mma n'ihe oriri, yana njupụta nke usoro dị n'ime ha nwere ike ịkpasu ọ bụghị naanị nnukwu mmebi nke nri, kamakwa obere njehie, ogologo oge n'etiti nri.
  2. Nausea na ọgbụgbọ, sokwa erighị ihe na-edozi ahụ.
  3. Mmebi nke mgbaze usoro, ihe ịrịba ama nke nke abụba na-egbu egbu feces, afọ ọsịsa, flatulence.
  4. N'ihi eziokwu ahụ bụ na nri anaghị anabata, ozu nwatakịrị na-eto eto enweghị ọtụtụ ihe dị mkpa. Childrenmụaka na-etolite hypotrophy (ike ọgwụgwụ) ngwa ngwa, ihe ịrịba ama nke anaemia na hypovitaminosis (akpụkpọ ahụ na ntutu akpọnwụ, ntutu na-agba agba, mbọ, wdg). Site ogologo oge, lag na itolita, mmepe nke uche ga - ekwe omume.

Ihe mgbaàmà nke pancreatitis nọ n'ọrụ

A na - akọwaputa mgbanwe nke ọrịa pancreatitis na-arụ ọrụ na mbelata na mmepụta enzymes site na pancreas na nsogbu ndị na - esochi mmepe nke usoro mgbaze:

  1. Akara nke otu mmiri mmiri na-agbanwe agbanwe, yana nri nke enweghị ihe ọ bụla, yana akwa, na-adị ọcha site na ite ma ọ bụ mgbidi nke ụlọ mposi. Somefọdụ ụmụaka nwere ike isi nri afọ.
  2. Mgbọ, kechilọ ke inu, owu.
  3. Overmụaka kariri afọ abụọ na-eme mkpesa na-enweghị isi ma ọ bụ mgbu na-egbu mgbu na otube. A na-ejikọkarị mgbu site na njehie na nri.

Ọrịa ndị dị ka ngosipụta nke ọrịa pancreatitis na-adịghị ala ala ma na-emeghachi omume nwere ike ịpụta na ụmụaka yana ọrịa ndị ọzọ nke usoro nri - gastritis, biliary dyskinesia, dysbiosis, colitis, wdg Ma ọnụnọ nke ọ dịkarịa ala otu ihe mgbaàmà, na ọbụna karịa nke na-adị mgbe niile, chọrọ mmanye. nyocha nwa ahụ site n’aka onye ọrịa ụmụaka ma ọ bụ ọkachamara n’ịkọchị. Naanị dọkịta mgbe nyochachara, nyochaa ajụjụ na ịkọwapụta usoro nyocha ọzọ ga-enwe ike ịgbagha ma ọ bụ gosipụta ọrịa pancreatitis na nwatakịrị ma depụta usoro ọgwụgwọ dị mkpa.

Ọrịa Pancreatitis bụ ọrịa nke ihe na-egbu mgbu nke akwara (pancreas) na nsị ya, na-ebutekarị nsonaazụ nke ya enzymes.

N'etiti ụmụaka nwere ọrịa nke usoro nri, pancreatitis na-eme ugboro ugboro 5 ruo 25%.

Nri (pancreas) - otu n’ime akwara nke diges na - aputa ihe n’onwe ya, bu ma obu ma ogha n’iru ya ma n’ime ya.

Ọrụ nzuzo ya nke dị na mpụga mejupụtara na njiko nke mkpụrụ nri, nke na-agafere dupon banye duodenum 12, ebe ọ bụ mmiri ọ gastụ gastụ na-eme ka ọ na-abanyekwa na nri.

Ọrụ intracecretory nke pancreas gụnyere mepụta homonụ insulin nke hormone nke sitere na sel pụrụ iche nke gland, na-enweghị nke glucose na-enweghị ike ịbanye ahụ.

Ozi izugbe

Ọrịa pancreatitis n'ime ụmụaka bụ ọrịa Automoatalytic enzymatic na ọnya ọnya ọnya nke pancreas. Ọrịa pancreatitis n'etiti ụmụaka nwere usoro nri digestive bụ 5-25%. Panczọ nke ọrịa pancreatitis na nwata, n'adịghị ka okenye, nwere ihe nke ya: ọrịa nwere ike ibute ya site na ọtụtụ ihe dị iche iche na - apụ n'anya, nwere ike bụrụ asymptomatic, masked site na ọrịa ndị ọzọ nke ngwu ngha: gastritis, gastroduodenitis, eriri afọ dysbiosis, wdg Chọọ ụzọ maka ịchọpụta n'oge na ọgwụgwọ oge nke pancreatitis. n'ime ụmụaka bụ ọrụ kachasị ngwa ngwa nke ọrịa ụmụaka na gastroenterology ụmụaka.

Ihe na-akpata Pancreatitis

Mmepe nke pancreatitis na ụmụaka bụ n'ihi nsogbu nke pathologies nke pancreas nke enzymes ya na-arụ ọrụ (nke bụ ihe nchebe kachasị), nke na-emebi anụ ahụ, akwara mmiri na arịa ọbara nke gland. Mbibi nke akụkụ ahụ na-eduga na mmepe nke mmeghachi omume mkpali na ya, na ịhapụ enzyme na ngwaahịa nsị anụ ahụ na-egbu n'ime ọbara na lymph na-eduga n'ị toụbiga mmanya ókè.

Ọrịa na-adịghị ala ala n'ọtụtụ oge bụ nke abụọ yana ọ nwere ike ịbụ nsonazụ nke nnukwu ọrịa ụmụaka. Ngosipụta nke pancreatitis na ụmụaka na-eme n'okpuru nduzi nke ihe etiological dị iche iche nke arụmọrụ, neurohumoral na ụdị nfụkasị ahụ.

Ihe na - ebute pancreatitis na ụmụaka nwere ike ịbụ mmerụ nke mpụta nke pancreatic secretion nke na - eme ya na nsogbu nke mmepe ma ọ bụ ihe mgbochi nke oghere, ọnya afọ na ọnya afọ, mmerụ ahụ na-egbu mgbu, helminthiasis (ascariasis), megide nzụlite ọrịa eriri afọ na ọnya afọ (peptic ọnya, ọnya afọ. , ọrịa ịba ọcha n'anya, ọrịa gallstone), ọrịa na-eyi egwu na-akpata ọrịa kansa (ọrịa akwara na-akpata ahụ).

Nnukwu ume nke pancreas na ịbawanye ụba nke enzymes pancreatic nwere ike ịmalite mgbe nwatakịrị ahụ anaghị eri nri nke ọma - iri nri, iri nri, abụba nri, achịcha, soda, nri ngwa ngwa, wdg Mmekpa ahụ na-egbu egbu nke uto na mmepe nke pancreatitis na ụmụaka. mmeghachi omume na nri na ọgwụ (corticosteroids, sulfonamides, cytostatics, furosemide, metronidazole, NSAIDs).

Ọrịa pancreatitis na ụmụaka nwere ike jikọta ya na ọrịa anụ ahụ, endocrinopathies, nsogbu nke metabolic (oke ibu, hemochromatosis), hypothyroidism, cystic fibrosis, ọdịda akụrụ na-adịghị ala ala, nnukwu nje na nje na-efe efe (mumps, chickenpox, virus virus herpes, dysmendemia, septenemia, semenosis).

Nkewa

Site na okike nke usoro, pancreatitis na ụmụaka nwere ike ịbụ nnukwu na-adịghị ala ala. Ihe akparamaagwa nke aru na ihe oria akwara bu ihe akwara nke otutu mmadu bu ihe akwara nke obara. Na pancreatitis na-adịghị ala ala n'ime ụmụaka, usoro mkpali na-aga n'ihu megide mgbanwe nke mgbanwe degenerative - sclerosis, fibrosis na atrophy nke pancreatic parenchyma na mmebi nke ọrụ ya. Maka ụmụaka n'ụlọ akwụkwọ, ọrịa na-adịghị ala ala, nke na-adịghị ahụkebe n'oge ọrịa pancreatitis bụ ihe e ji mara ya karị, ụdị nnukwu adịghị obere na afọ niile.

Nnukwu edematous (mmekọrịta dị n'etiti), ọbara ọgbụgba, puselent pancreatitis na ụmụaka na anụ ahụ na - egbu egbu na - abụ ihe dị iche, dabere na mgbanwe ụlọ ọgwụ na morphological na pancreas.

Ọrịa na-arịa na-adịghị ala ala na ụmụaka nwere ike ịdị iche na mbido (nke mbụ na nke abụọ), na usoro (oge na-aga ma ọ bụ na-alọta), na ogo (obere, agafeghị oke na nnukwu). Njeghari akuko nke umu aka na –arikarị mgbakasi ahu, obi ojoo ma nwekwaa nsogbu, ogha adighi ya.

Nsogbu nke pancreatitis na ụmụaka nwere ike ịbụ cyst ụgha, pancreolithiasis, peritonitis, pleurisy, ọrịa shuga mellitus.

Amụma na Mgbochi Ya

Milddị dị nro nke ọrịa pancreatitis na-efe efe na ụmụaka nwere prognosis dị mma, yana ọrịa hemorrhagic na purulent, yana necrosis pancreatic, enwere nnukwu onwu. Prognosis nke ọrịa pancreatitis na-adịghị ala ala na ụmụaka dabere na oge iwe ọkụ.

Mgbochi pancreatitis na ụmụaka gụnyere ezi uche, nri kwesịrị afọ, mgbochi ọrịa eriri afọ, ọrịa, systemic, ọrịa ọrịa helminthic, ọgwụ dọkịta nyere dobere. Withmụaka nwere ọrịa na-egbu egbu na-arịa nlekọta nke onye ọrịa na-ahụ maka ọrịa na-ahụ maka ọrịa na-ahụ maka nlọghachi azụ na spa.

Site na pancreatitis, ọrụ nri nke pancreas na-enwekarị nsogbu.

Ọrịa pancreatitis - nnukwu mbufụt nke pancreas.

Ọrịa na-adịghị ala ala - oria akwara na –ekwu ala, nke nwere oge aru aru na odi nma nwa oge.

Pancreatitis nọ n'ọrụ (ma ọ bụ dyspancreatism) bụ ntụgharị nke agbagha arụ ọrụ nke pancreas.

Discancreatism. Ọtụtụ mgbe, dyspepsia na-akpata ọgba aghara, wdg Ọnọdụ a bụ nke abụọ, ọ bụ naanị nsonaazụ, na-egosipụta arụmọrụ ọ bụla na ahụ, ihe mgbaàmà nke ọrịa ahụ.

Ntọala nke dispancreatism bụ erughi oke nri nke enzymes site na pancreas, n'ihi nke nri nri na-agbari nke ọma. N'okwu a, ọnweghị ọnya na-efe efe. Enwere naanị mmebi nke ọrụ ya, ọ ga-agafe ozugbo ihe kpatara ọnọdụ dị otú ahụ siri ike n'anya.

Ọrịa ndị na-esite na dispancreatism na-egosipụta mgbaze na-adịghị mma: ịmịcha ọbara, imechi ọnụ, ịtụgharị afọ ọsịsa na afọ ntachi, enweghị ihe oriri. Mgbe ị na-eme nyocha nke ultrasound (ultrasound), dọkịta ahụ nwere ike ịchọpụta mmụba dị ala na ogo nke pancreas na obere ọzịza ya.

Na ọgwụgwọ nke dispancreatism rube isi na nri Nke 5 (""), n'ọnọdụ ụfọdụ, enzyme ịkwadebe.

Ọrịa pancreatitis na-efe efe na ụmụaka

Ngwakọta nke ihe ọ juiceụ ofụ nke pancreatic nwere enzymes, bekee na-agbari. Kedu ihe nke a pụtara? Enzymes na-ebugharị nri site na steeti nri na steeti. Dịka ọmụmaatụ, ha na-ewere iberibe anụ ma gbanye ya na molikula, yiri ụlọ a tụbara na brik. Yabụ, na pancreas, enzymes ndị a bụ dime a iri na abuo. Ọ na-amịpụta ha, na-echekwa ha n'ụfọdụ ụlọ ma na-ebunye ya akụkụ maka ịkọ nri mgbe nnata nri.

Ihe a niile na - eme n'okpuru ọnọdụ dị adị. Mana mgbe pancreas mebiri emebi n'ihi ihe ụfọdụ, a na-emebi storages nwere enzymes. Enzymes na - amalite ịkwalite - gbarie ụlọ nke gị, pancreas. Nke a bụ ọnọdụ dị oke egwu, ebe ọ bụ na enzymes pancreatic na-eme ihe ike ike (cheta na ha nwere ike imeze anụ). Ọ dabara nke ọma nnukwu pancreatitis na ụmụaka Ọ bụ ihe na-adịghị ahụkebe.

Ihe na-akpata nnukwu ọrịa ụjọ:

  • Ọrịa nje na nje na-efe efe (mumps, flu, hepatitis).
  • Ọrịa ọgbụgba.
  • Mmeghachi omume nfụkasị ahụ.
  • Ọgwụ (homonụ, biseptolum, wdg).
  • Ọrịa iri nri: iri oke oke abụba, ndị na - egbu egbu, nri acidic, ihe ndị na - ewepụta (broths siri ike).
  • Ọrịa nke digestive system, tinyere mebiri emebi anụ ahụ akwara (okwute n'ime ọnya, ipu mmiri nke ihe n'ime pancreatic ducts, wdg)

Mgbaàmà nke nnukwu pancreatitis

  • Ndise ahụaja nke "nnukwu afọ."
  • Ọrịa na-egbu mgbu na oke afọ. Ejiri mgbu nke herpes zoster (gburugburu akụkụ ahụ niile), na-enye azụ na ọkara aka ekpe.
  • N'ihi oke ihe mgbu, ida na nkụda mmụọ ga-ekwe omume.
  • Ọgbụgba, ọgbụgbọ ugboro ugboro, adịghị agbanwe agbanwe, ọ dịghị eweta enyemaka.
  • Ahụhụ nke akwara afọ.
  • Atinggbanwe afọ ọsịsa na afọ ntachi.
  • Mmụba nke okpomọkụ na njọ na-aga n'ihu na ọnọdụ dum.

Ọgwụgwọ nnukwu ọrịa pancreatitis . Alizationlọ ọgwụ ngwa ngwa. Ọgwụ ụlọ ọgwụ.

Nri Nri Ahụ

Onye ọrịa nwere ọrịa pensụl na-arịa ọrịa gosipụtara nọmba tebụl 5 (lee “Biliary Dyskinesia”) nwere ụfọdụ atụmatụ:

  • Nri protein dị elu (anụ, ngwaahịa mmiri ara ehi, azụ).
  • Belata shuga na ihe na-atọ ụtọ.
  • Amachibidoro iji azụ, anụ, ahịhịa ero, mmanu abuba na abụba ndị ọzọ siri ike.
  • Site na oke iwe, na mgbakwunye na mgbochi ndị a dị n'elu, ọ dị mkpa iji belata oriri nke akwụkwọ nri na mkpụrụ osisi, ihe ọ juụ ,ụ, shuga, mmanụ a honeyụ, na ihe ndị ọzọ.
  • A na-esiri efere niile n’ọkụ, a na-ete ya, egwepịa ya.

Ọgwụ herbal maka pancreatitis

Edere ya ya aghara aghara, ya na odighi usoro. Site na iwe iwe ugboro ugboro, a na-eme ọgwụgwọ ogologo oge, ọ dịkarịa ala ọnwa 6 na obere nkwụsị nke izu 2-3 kwa ọnwa abụọ. A gha agbanwe agwakọta ahihia kwa izu ato. N'iburu iwe iwe, o zuru ezu iji duzie usoro nlekọta maka ọnwa 1-2 ugboro abụọ n'afọ.

Ihe a na-akpọkwu mgbu, belata obere dose nke nkwadebe ahịhịa ya ji, ya mere, ọ ka mma ịmalite iji ọkara mee ọgwụgwọ, ma ọ bụ ọbụna otu ụzọ n'ụzọ anọ. Ka mgbu ahụ na-ebelata, a na-eji nwayọ nwayọ elu ya.

Ọkpụkpọ nke akwụkwọ pepemint. Ime biya 5 g nke ahịhịa na 1 iko esi mmiri, na-esi ọnwụ nkeji 30-40, nro, belata. Were 1 tbsp. l 3-4 ugboro n'ụbọchị 20-30 nkeji tupu nri.

Ngwakọta nke ahịhịa sushitsy marshmallow. Ime biya 10 g nke ahịhịa na 1 iko esi na mmiri, na-ahapụ maka nkeji 30-40, nje, belata. Were 2 tbsp. l - iko 1/4 ugboro 3-4 kwa ụbọchị ruo ụbọchị 20-30 tupu nri.

Decochọ mma nke rhizomes na mgbọrọgwụ elecampane. Wunye 6 g nke ihe eji egbu mmiri na 200 ml nke mmiri esi. Ikpo na mmiri saa 15 nkeji. Jụụ, nje. Were 1 tbsp. l 3 ugboro n'ụbọchị 20-30 nkeji tupu nri.

Hypericum ogwu ahịhịa. Wunye 10 g nke ahịhịa na 200 ml nke mmiri esi. Ikpo na mmiri saa 15 nkeji. Jụụ, nje. Were iko 1/4 ugboro 3 kwa ụbọchị ruo ụbọchị 20-30 tupu nri.

Infusion nke rose hips.Wunye 15 g nke mkpụrụ osisi a mịrị amị na 1 iko esi na mmiri. Ọnwụ ruo awa 2-3 na thermos. Were iko 1/4 ugboro 3 kwa ụbọchị ruo ụbọchị 20-30 tupu nri.

Jerusalem atịchok, ma ọ bụ ube dị ụrọ, bara ezigbo uru maka iweghachi akwara. Ọgwụ nwere Jerusalem artichoke: mgbakwunye nri "Dololet" (Russia, JSC "Diode").

Ndị okenye na ụmụaka karịrị afọ 12 - 3-6 mbadamba 1 oge kwa ụbọchị na nri. Oge nnabata bụ izu ise. Ntinyeghari ugboro ugboro mgbe izu abụọ gachara.

Mụaka - oge 1 kwa ụbọchị na ọnụego 1 mbadamba kwa 25 n'arọ nke oke ahụ. Oge nnabata bụ izu ise.

  • chamomile okooko osisi - 4 akụkụ,
  • St Jọn wort ahịhịa - 4 akụkụ,
  • Mint akwụkwọ - 2 akụkụ,
  • yarrow ahịhịa - 2 akụkụ,
  • ahihia akpọnwụwo - akụkụ 3,
  • plantain - 3 akụkụ,
  • ahịhịa wormwood - 2 akụkụ.

Ime biya 10 g nke nnakọta ahụ na iko 1 nke esi esi mmiri, na-esi ọnwụ ka minit 30 ruo 40, nro, belata. Were 1/3 iko ugboro atọ n'ụbọchị tupu nri.

  • dill osisi - akụkụ 3,
  • mkpụrụ nke hawthorn ọbara ọbara - 2 akụkụ,
  • anaghị adị ndụ - ifuru - 2 akụkụ,
  • pepemint akwụkwọ - 2 akụkụ,
  • chamomile okooko osisi - 1 akụkụ.

Ime biya na thermos 2-3 tbsp. l kpọnwụrụ akpọnwụ na-anakọta 500 ml nke mmiri esi, esi ọnwụ ruo awa 2-3, gbapu. Na-a 1/ụ 1/2 iko ugboro atọ n'ụbọchị 1 awa mgbe nri.

Ifuru ifuru. Were 1 / 2-2 / 3 tsp. ntụ ntụ, ntụ ifuru (pollen-pollen), ma ọ bụ ifuru minit 20-30 tupu nri (tupu ejupụta ya na 50 ml nke mmiri sie ma guzoro ruo awa 3-4).

Mmiri nke ịnweta. N'ikuku nke mmiri mmiri, dị ka ọrịa gastritis.

Ọ nwetara nnukwu ewu ewu, ọ na-abụkarịkwa ụmụaka. N'okpuru mmetụta nke akwụkwọ mba ọzọ na nyocha sayensị, ndị na-ahụ maka ụmụaka n'ụlọ ji nke nta nke nta dochie ọnya nke pancreatitis na-adịghị ala ala na mmeghachi omume pancreatitis na « nkwuwa okwu n’ime nwata. ” Obi abụọ adịghị ya, maka ọtụtụ ndị nne na nna, aha ndị dọkịta, nụrụ mgbe ụmụ dọkịta nyochara ụmụ ha, na-akpata egwu.

A maara na pancreas bụ akụrụngwa nke na - ekere òkè na nri digestion, na - emepụta ma na - echekwa enzymes niile dị mkpa maka ịgbari nri na duodenum. A na-akpọ ọrụ a pancreatic "exocrine." Na mgbakwunye na ya, na pancreas, ọrụ ọzọ dị oke mkpa bụ ọrụ "endocrine", ọrụ bụ isi nke ya bụ mmepụta na ntọhapụ nke insulin homonụ n'ime ọbara na ịchekwa ụfọdụ ịka shuga (glucose) n'ọbara.

Ya mere, ekwesịrị ime nyocha nke ọrụ a na-eme ka a kọwaa ya kpamkpam, dịka ihe ndị sitere na exocrine na endocrine.

Na naanị mgbe ekwenyeghi ike nke exocrine pancreatic ọrụ dị ka coprogram (abụba na-anọpụ iche na feces), fecal felat elastase, α-amylase na serum lipase, mgbe nkwenye nke ebumnuche mgbanwe na oke ma ọ bụ nhazi nke pancreas dị ka data nke nyocha nke ultrasound, yana kwekọrọ. akụkọ gbasara ahụike (ọsịsọ nke pancreatitis gosipụtara), nchọpụta nke ọrịa pancreatitis nwere ike ịtụle ka o tozuru oke.

Ọ kwesiri iburu n'uche na ezughi oke nkpa nke umu anumanu bu ihe nwute na, dika iwu, o bu site na oria akuru nke akpo ma obu oria akpo (cystic fibrosis).

Ugboro ugboro bụ mbelata nwa oge ma ọ bụ nke adịte aka na arụ ọrụ exocrine, nke ndị ọrịa ụmụaka na-akpọ "Dispancreatism na ụmụaka" na "pancreatopathy."

Nke a na - achọkarị nnabata nke dọkịta na ọgwụ maka ọrịa pancreatitis.

Ihe mgbaàmà nke dispancreatism na ụmụaka

Ihe e ji mara usoro a bụ nnukwu mbufụt na mmepe ngwa ngwa. Enwere ike iwepụ ọrịa ahụ naanị n'okpuru ọnọdụ nke ịgwọ ahụ anụ ahụ, nsị nke mere ka mmalite nke dispancreatism. Ahụ mmadụ enweghị ike ịrụ ọrụ ya n'ụzọ zuru ezu, nke na-eduga na ezughi oke nke enzymes pancreatic na nsogbu nke metabolic. N'ihi ya, a dịghị etinye protein, abụba na carbohydrates nke ọma.

A na - ejikọta mgbaàmà nke ọrịa dispancreatism na ụmụaka na mbufụt nke pancreas, yana ihe ịrịba ama nke ọrịa na - akpalite ọdịdị nke ọrịa.

Ihe e ji mara ọrịa a bụ mgbu. A na-ahụta mmetụta na-adịghị mma na mpaghara hypochondrium na akụkụ aka ekpe.

N'ime oge, ihe mgbu na-apụta na ọkara akụkụ ahụ. N'ime ụmụaka, ihe ọdịdọ ahụ siri ike nke na ha yiri ụlọ ọgwụ nke nnukwu appendicitis. A na-ahụ mgbanwe mgbanwe na stool. Ahụ ọkụ na-aghọ ọnya ma ọ bụ ọbụna dị gịrịgịrị.

Ọ bụghị nanị na nke a bu ihe gbasara ogwu. Nime ụmụaka na-arịa ọrịa, ọgbụgbọ, ịmị ntị, ịgbụgbọ, mgbanwe nke ọnụ na-apụta.

N'agbanyeghị naanị ọdịdị nke ngwaahịa ahụ, mmalite nke ọgbụgba dị egwu na-akawanye njọ. A na-egosipụta mgbaàmà nke ịxụbiga mmanya ókè, n'ụdị adịghị ike, nkụda mmụọ, ụra, enweghị mmasị, arụmọrụ belatara. Dispancreatism na ụmụaka gosipụtara onwe ya n'ụdị enweghị agụụ, oke ibu na mberede, ọgbụgbọ, oke ihe mgbu. Na nri, enwere iberibe nri. Afọ nwa na nwata. Nnukwu mgbu afọ nwere ike iyi ngosipụta nke nnukwu appendicitis. Nwatakịrị enweghị ike ịnagide ihe mgbu.

  • vomiting ugboro ugboro
  • ahụ ọkụ
  • isi ọwụwa
  • mgbali elu
  • nsogbu ọnya
  • agụụ
  • ifelata
  • bloating
  • akpukpo aru, akpukpo ntu

Ka usoro a na-aga n'ihu na-aga n'ihu, a na-eme ka onyonyo a kacha njọ:

  • vomiting ugboro ugboro
  • ahụ ọkụ
    isi ọwụwa
  • mgbali elu
  • nsogbu ọnya
  • agụụ
  • ifelata
  • bloating
  • akpukpo aru, akpukpo ntu.

Ọgwụgwọ maka dispancreatism

Rugụ ọgwụ ọjọọ nke dispancreatism gụnyere ịhọpụta ọgwụ nke ụdị dị iche iche.

N'ihe banyere ezughi oke nke ihe nzuzo dị ka usoro ọgwụgwọ Symptomatic, naanị nwa oge, ọgwụ ndị na - esote ka a na - egosi - pancreatin, festal, panzinorm, somilase, solisim. I nwekwara ike iwere no-shpa na mezim.

Ọgwụ kwesịrị ekwesị dịkwa mkpa maka nsogbu arụ ọrụ nke usoro nhazi ụbụrụ. N'akụkụ a, a na-egosi ọgwụ mgbochi, yana ọgwụ mgbochi. Ekwesịrị ịnabata ọgwụ ọgwụ n'okpuru nlekọta nke ndị ọkachamara kwesịrị ekwesị. N'okwu a, ọ bụ nkwonkwo akwara.

A na-ejikwa ọgwụ herbal mee ihe n'ịgwọ ọrịa ahụ na ajụjụ. Naanị nhọpụta ndị dị otú a ka onye ọkachamara ga-eme. Anaghị anabata ọgwụ iji aka gị

Iji mee ka ọgwụgwọ dispancreatism nwee nsonaazụ dị mma, etinyere ụfọdụ ihe mgbochi na nri. Ọ dị mkpa ịjụ, site na nke a, site na nri ndị nwere abụba na ndị na-ekpo ekpo, site na anụ a smụrụ. Abanyela na menu na nri eghe. Ọ dị mkpa wezuga nri niile na-ebu ibu n’elu pancreas.

N'ime ngwaahịa etinyere na nri ụbọchị kwesịrị ịbụ anụ na azụ, yana akwụkwọ nri steamed ma ọ bụ stewed. Achịcha iri nri, ọkacha mma mere na-enweghị yist, yana mmiri na mgbakwunye nke soda.

Nri kwesiri iju. Akụkụ ahụ dị obere, ihe dị ka gram site na 180 ruo 230.

Mgbaàmà nke dyspancreatism na ọgwụgwọ oge na-agafe ọsọ ọsọ. N'ime oge izu abụọ nke 2-4, enwere ike ịme nsonaazụ nsị. Naanị ha enweghị ihe dịtụ ma ọlị. N'ihi ya, a na-ewepụ ha ngwa ngwa.

Nmebi na emeputa enzymes na - eduga n'inwe ntụgharị dị ukwuu n'ahụ ahụ. Otu n'ime abnormorm ndị a bụ ọrịa ụjọ a.

Ọrịa a nwere ike imetụta ịrụ ọrụ, nke na-emetụta ọrụ nke sistem ma na-eduga n'ịgwụ arụ ọrụ nke usoro ahụ ji alụso ọrịa ọgụ.

Gini bu oria a?

Pancreatopathy bụ ihe na-emebi ọrụ nke pancreas nke ọdịdị anaghị egbu mmụọ, na nke ụkọ dị mkpụmkpụ nke dị mkpa maka arụ ọrụ nke sistem nri nri. Ọ bụrụ na ha ezughị, usoro mgbaze na-agbagha. Ọzọkwa, enweghị enzymes na-emetụta ọnọdụ nke pancreas, na-emewanye ọnọdụ ahụ.

Enwere ụdị imebi abụọ:

  1. Isi Ọdịdị ya bụ n'ihi ọnụnọ ọrịa ndị ọzọ.
  2. Nke abuo Ọ na-esite n'ụdị ndụ na-adịghị mma. Karịsịa mgbe niile, ọ bụ nsogbu na-edozi ahụ.

Dịka iche dị iche iche, a na-atụle pancreatopathy azịza, nke na-apụta n'okpuru mmetụta nke mpụga mmetụta na-adịghị mma. Ọ nwere ike ịbụ ọrịa oria, nsị ma ọ bụ mmeghachi ahụ nfụkasị ahụ siri ike.

Mgbe ọ bụla ọ na - emeghachi omume ọrịa pancreatopathy na - apụta na nwatakịrị, ebe ọ bụ na ahụ nwatakịrị ahụ nwere ike ịnakwere ihe ndị na - adịghị mma. Usoro ahụ ji alụso okenye ọgụ na - adọba akụkụ dị egwu nke nsonaazụ ahụ dị njọ, n'ihi nke ọ ga - ekwe omume izere mgbanwe mgbanwe nje.

Na mmebi na usoro nri, ihe isi ike na ebilite na metabolism na mwepu nke ihe bara uru. Ihe ojoo bu na oria aputa apughi iputa n’ogologo oge, nihi ya nke achoputara ya na elu.

Usoro na ihe kpatara

Enwere ike bute ụkọ enzyme ọtụtụ ihe:

  1. Ngwakọta ha ezughi oke site na ahu.
  2. Mbibi nke ducts nke enzymes na-abanye na eriri afọ (yana usoro zuru oke).
  3. Enweghị ọrụ enzyme na eriri afọ, agbanyeghị mmepụta ha na ntụrụndụ ha.

Enwere ihe kpatara ọnọdụ nke ọ bụla.

Enzyme Enzyme n'ihi arụpụta ezughi oke na-ebilite n'okpuru nduzi nke ọrịa akwara.

  • Ọrịa ọgbụgba
  • Ọrịa mgbu na-efe efe.
  • mmebi nke ahu,
  • Nyefee arụmọrụ na pancreas,
  • atrophy
  • dochie anụ ahụ glandular na anụ ahụ adipose.

Nsogbu ndị a na-egbochi ọrụ mmadụ, n'ihi ọnụ ọgụgụ nke enzymes a rụpụtara arụkọ nwere ike ibelata. Ya mere, ọ dị oke mkpa ịgwọ ọrịa niile, yana ọ kachasị mma igbochi ha.

Ọrịa pancreatitis bụ ọrịa a na-ahụkarị nke, ọ bụrụ na agwọtaghị ya, nwere ike ịkpalite pancreatopathy. Ọdịdị ya na-ebute ụzọ site na dispancreatism (dispancreatitis), nke dị mfe ikpochapụ. Ma a na-eleghara ihe mgbaàmà ya anya, n'ihi nke usoro pathological na-aga n'ihu, na-agafere, ma banye na pancreatopathy.

Ihe mgbochi n'ime akwara ndị a na - emebi akụkụ ahụ na ọrịa:

  • scars guzobere mgbe arụmọrụ,
  • akpụ akpụ akpụ
  • nkume.

N'ihi nke a, enzymes emepụtara enweghị ike ịbanye na eriri afọ ma ọ bụ nwee ike iru ebe ahụ pere mpe. Ya mere, ọ na - abụkarị ọrịa palpopopopathy.

Ọ bụrụ na emeputa enzymes n'ọtụtụ zuru oke ma banye n'ime eriri afọ, ma arụghị ọrụ, mgbe ahụ, nke a bụ n'ihi nsogbu dị na ngwe nri (mmebi nke mucosa eriri afọ).

A nwekwara ike bute ọrịa ụjọ na ọrịa ụjọ. Iwepu ma ọ bụ iji nri dị oke aka na -emepụta ibu na eriri afọ na pancreas, n'ihi nke a, nsogbu na-ebilite.

Ọria na oria

Oftenmụaka na-arịakarị ọrịa a - n'ihi eziokwu na ahụ ha niile na akụkụ ahụ ha na - abụ otu na - etolite ma dịkwa oke nfe. Ya mere, ọ bara uru ịtụle ngosipụta nke ọrịa ahụ kpọmkwem na nwata.

Ọrịa ụbụrụ nwere ike ịdị ogologo oge n'ụdị latent, a na-enwekarị ihe mgbaàmà obere karịa ịrụ ọrụ ma ọ bụ ụkọ vitamin.

A na-egosiputa ọrịa Pancreatopathy:

  • pallor nke anụ ahụ,
  • adịghị ike
  • ifelata
  • afọ ọsịsa
  • discoloration nke feces (feces na-agba ntụ, enwere ike ịnwe nri na-enweghị isi na ya),
  • nsogbu nke ọgbụgbọ
  • vomiting
  • bloating
  • afọ dị n’ime afọ
  • agụụ na-adịghị mma.

N'ụzọ na-apụtachaghị ìhè, ọnụnọ nwatakịrị ahụ gosipụtara na enweghị mmasị nwatakịrị ahụ, enweghị mmasị isonye na egwuregwu n'èzí, anya mmiri.

Vidiyo si na Dr. Komarovsky:

Mgbochi Ọrịa

Can nwere ike igbochi mmepe nke pancreatopathy site na enyemaka nke mgbochi. Ha enweghị ike wepu mmetụta nke ihe niile na - akpasu iwe, mana ha nwere ike belata ihe egwu.

  1. Bịara na-agwọ mbufụt na ọrịa na-efe efe nke pancreas.
  2. Ejila ọgwụ ọjọọ na ihe ndị na-emebi ihe.
  3. Jụ nri ratụ ratụ.
  4. Egbubigala onwe gị ókè.
  5. Na-eri nri mgbe ụfọdụ na obere akụkụ.
  6. Na-eri ọtụtụ mkpụrụ osisi na akwụkwọ nri.
  7. Belata oke nnu na ngwa nri.
  8. Gakwuru dọkịta maka ihe ịrịba ama ọ bụla nke nsogbu eriri afọ.

Ihe ndị a na - enyere aka igbochi nrịanrịa nke ọrịa ụjọ a na nlọghachi ya.

A dịghị atụle ọrịa dị ka ihe dị ize ndụ ma ọ bụrụ na emere ya n'oge. Ma na-eleghara usoro ọmụmụ, ọnọdụ onye ọrịa na-agbagha, na ụdị pancreatopathy dị elu nwere ike ibute ọnwụ.

Nchikota ndi nne na nna

Ọrịa pancreatitis na ụmụaka abụghị ihe a na-ahụkarị, mana mgbe achọpụtara ya, ọ chọrọ omume dị njọ na ọgwụgwọ onye ọrịa, iji gbochie mmepe nke iwe na nsogbu nke ọrịa ugboro ugboro.

Ọ dị mkpa ịghọta mkpa ọgwụgwọ ọgwụ na ọgwụgwọ nke pancreatitis. Nchigharị ugboro ugboro nke ọrịa ahụ, na-akpasu iwe site na imebi nri, igbu oge na ọgwụgwọ nwere ike ibute mmepe nke ọrịa shuga, nke ga-eme ka ndụ nwa ahụ gaba n'ihu.

Pediatrician E.O. Komarovsky na-ekwu maka nsogbu akwara ụmụaka.

Ahapụ Gị Ikwu