Usoro usoro cholesterol na imeju

A na - eme mgbanwe nke lanosterol n'ime cholesterol n'ime membranes nke endoplasmic hepatocyte reticulum. Ihe njikota abuo na molekul nke ihe mbu. Mmeghachi omume a na-eri ọtụtụ ume n'iji NADPH dịka onye na-enye onyinye. Mgbe mmetụta nke enzymes dịgasị iche iche nke na - agbanwe n’ebe lanosterol, cholesterol na - apụta.

Qgbọ ​​njem Q10

Ọrụ dị mkpa nke cholesterol bụkwa nnyefe Q10. Ngwakọta a na-ahụ maka ichebe akpụkpọ ahụ site na mmetụta ọjọọ nke enzymes. A na - emepụta ọtụtụ ihe mejupụtara ogige a n'ụfọdụ akụkụ, ọ bụ naanị mgbe ahụ ga-abanye n'ọbara. O nweghị ike iji aka ya banye n’ime mkpụrụ ndụ ndị ọzọ, n’ihi nke a, ọ chọrọ onye na-ebu ha. Cholesterol nagide ọrụ a nke ọma.

Ọrụ Ndị Njikọ Ntọala

Dịka e kwuru n’elu, ihe a nwere ike ịbara mmadụ uru, n’ezie, naanị ma ọ bụrụ na anyị na-ekwu maka HDL.

Dabere na nke a, ọ bịara doo anya na nkwupụta nke cholesterol na-emerụ ụmụ mmadụ kpamkpam bụ mmejọ.

Cholesterol ịbụ ihe dị ndụ na - arụ ọrụ:

  • na-ekere òkè na njikọ nke homonụ mmekọahụ,
  • ana achi achi aru oru ndi mmadu serotonin na aru.
  • bụ isi ihe dị na bile, yana vitamin D, nke mere ya ji enweta abụba,
  • na - egbochi usoro mbibi nke ụlọ intracellular n'okpuru mmetụta nke radicals n'efu.

Mana yana ezigbo njiri mara, ihe nwere ike imerụ ahụike mmadụ. Dịka ọmụmaatụ, LDL nwere ike ibute mmepe nke ọrịa siri ike, na-enye aka na mmepe nke atherosclerosis.

N'ime imeju, a na-agwakọta biocomponent n'okpuru mmetụta nke HMG redutase. Nke a bụ enzyme bụ isi metụtara biosynthesis. Ihe mgbochi nke njikọta sitere na mmetụta nke nzaghachi na-adịghị mma.

Usoro nchịkọta nke ihe na-emeju na imeju nwere mmekọrịta na-adịghị mma maka ogo nke onyinye na-abanye ahụ mmadụ na nri.

Ọbụna dị mfe, a kọwara usoro a n'ụzọ a. Imeju na-edozi ọkwa nke cholesterol. Ka mmadụ na-erikwu nri nke nwere ihe mejupụtara ya, a na-emepụta obere ihe na mkpụrụ ndụ nke ahụ, ma ọ bụrụ na anyị eburu n'uche na abụba na-erikọ nri na ngwaahịa ndị nwere ya, yabụ usoro nhazi a dị ezigbo mkpa.

Njirimara nke njikọta okwu

Ndị okenye nkịtị nwere ike na-agbakọta HDL na ọnụọgụ ruru 1 g / ụbọchị ma na-eri ihe dị ka 0.3 g / ụbọchị.

Ọkwa cholesterol dị n'ọbara mgbe niile nwere uru ahụ - 150-200 mg / dl. Ejidere ya site na ijikwa ọkwa nke denovo.

Ọ dị mkpa iburu n'obi na nchịkọta nke HDL na LDL nke endogenous sitere na usoro nri.

A na-eji cholesterol, site na nri ma mekwa ya na imeju, na etolite membranes, na njikọ nke homonụ steroid na bile acid. A na-eji ihe kachasị ukwuu nke ihe ahụ eme ihe na njikọta nke bile acid.

Usoro ntinye nke HDL na LDL site na mkpụrụ ndụ ka ana - ejide n’aka nke ọma site na usoro atọ dị iche iche:

  1. Iwu nke HMGR Ọrụ
  2. Iwu nke cholesterol oke intracellular na-enweghị ihe ọ bụla site na ọrụ O-acyltransferase sterol, SOAT1 na SOAT2 na SOAT2, nke bụ akụrụngwa kacha arụ ọrụ na imeju. Ntinye aha mbụ nke enzyme ndị a bụ ACAT maka acyl-CoA: cholesterol acyltransferase. Enzymes ACAT, ACAT1, na ACAT2 bụ acetyltransferases 1 na 2 acetyl CoA.
  3. Site na ijikwa ọkwa plasma cholesterol site na LDL onye na-enweta mgbasa ozi na ebugharị HDL.

Iwu nke ọrụ HMGR bụ ụzọ bụ isi na-ejikwa ọkwa biosynthesis nke LDL na HDL.

Enzyme a nwere ụzọ anọ dị iche iche na-achịkwa:

  • nzaghachi nzaghachi
  • njikwa usoro ihe ngosi,
  • ọnụego enzyme,
  • phosphorylation-dephosphorylation.

Usoro atọ ndị mbụ na-achịkwa na-eme ihe ozugbo na njiri ahụ. Cholesterol na - arụ ọrụ dị ka onye na - egbochi nzaghachi site na HMGR dịbu adị, ma na - akpata mbibi ngwa ngwa nke enzyme ahụ. Nke ikpeazụ bụ nsonaazụ polyubiquitination nke HMGR na mmebi ya na proteosome. Ikike a bụ nsonazụ nke ngalaba ikuku na-elebara anya nke HMGR SSD.

Na mgbakwunye, mgbe cholesterol riri nne, ọnụego mRNA maka HMGR na-ebelata n'ihi nkwụpụta sitere na usoro belatara.

Enzymes so na njikọ

Ọ bụrụ na a na-achịkwa mpaghara ihe dị na mgbanwe site na mgbanwe covalent, a ga - ebu usoro a n'ihi phosphorylation na dephosphorylation.

Enzyme ahụ na-arụ ọrụ nke ọma na ụdị akwadoghị. Phosphorylation nke enzyme na-ebelata ọrụ ya.

HMGR sitere na phosphorylated site na AMP na-arụ ọrụ protein kinase, AMPK. AMPK n'onwe ya na-eme ka phosphorylation rụọ ọrụ.

Enzymes abụọ na-ejikọ AMPK site na opekata mpe abụọ, ya bụ:

  1. Isi kinase nke na - eme ihe maka ịgbalite AMPK bụ LKB1 (imeju kinase B1). Ihe mbu LKB1 mere ka amata ya dị ka mkpụrụ ndụ n’etiti ụmụ mmadụ na-ebu mmụpụta akpaghị aka na Putz-Jegers syndrome, PJS. Achọpụtakwa LKB1 ka anwụ na adenocarcinoma na ngụgụ.
  2. Ihe nke abụọ phosphorylating enzyme AMPK bụ proteinod-based protein kinase kinase beta (CaMKKβ). CaMKKβ na - ebute phosphorylation AMPK na nzaghachi na mmụba nke Ca2 + intracellular n'ihi mmetụ akwara.

Nhazi nke HMGR site na mgbanwe covalent na-enye ohere ịmepụta HDL. HMGR kacha rụọ ọrụ na steeti dephosphorylated. Phosphorylation (Ser872) enzyme protein protein nke AMP na-arụ ọrụ nke AMPK na-ejikwa ya.

Phosphorylation AMPK nwere ike ime n'ihi opekata mpe abụọ.

Dephosphorylation nke HMGR, weghachi ya na steeti dị ike karị, a na-arụ site na ọrụ protein phosphatases nke ezinụlọ 2A. Usoro a na - enyere gị aka ịchịkwa mmepụta nke HDL.

Kedu ihe na-emetụta ụdị cholesterol?

PP2A arụ ọrụ dị n'ụdị abụọ dị iche iche ejikọtara dịka PPP2CA na PPP2CB. Ihe abụọ dịpụrụ adịpụ nke PP2A bụ heterodimeric core enzyme na heterotrimeric holoenzyme.

PP2A enzyme nke kachasị bụ mejupụtara usoro ihe nchekwa (nke a na-akpọbu A subunit) na subunit catalytic (sub sub). Egosiputara cathietic α sub akara site na akara PPP2CA, yana onyinye mkpụrụ akwụkwọ PPP2CB kpuchie ya.

Ejiri usoro PPL2R1A mechie ihe ntụhie ihu igwe ahụ na mpaghara ihe omimi nke PPP2R1B. Isi enzyme ahụ, PP2A, na-arụkọ ọrụ na ngalaba nchịkwa na-agbanwe agbanwe iji chịkọta holoenzyme.

Ihe ntinye akara PP2A gụnyere ezinaụlọ anọ (nke akpọrọ B-subunits na mbụ), nke ọ bụla nwere ọtụtụ isoforms nke mkpụrụ ndụ dị iche iche tinyere.

Ugbu a, enwere mkpụrụ ndụ ihe dị iche iche iri na ise maka ntanetị nke PP2A B. Ọrụ bụ isi nke usoro nchịkwa nke PP2A bụ ịgbadobe protein ndị nwere ike inye aka na ọrụ phosphatase nke ọrụ prọfesọ pP2A.

PPP2R bụ otu n'ime usoro nchịkwa nchịkwa 15 dị iche iche nke PP2A. Hormones dịka glucagon na adrenaline na-emetụta cholesterol biosynthesis nke ukwuu site na ịbawanye ọrụ nke ngalaba nchịkwa usoro nke enzymes PP2A kpọmkwem.

PKA-onye gbara mgbakwunye nke usoro nchịkwa nke PP2A (PPP2R) na-eduga na ntọhapụ nke PP2A na HMGR, na-egbochi dephosphorylation ya. Site na ibelata mmetụta glucagon na adrenaline, insulin na-akpali iwepụ phosphates ma si otú a na-abawanye ọrụ HMGR.

Iwu agbakwunyere nke HMGR pụtara site na mgbochi nke nzaghachi na cholesterol, yana iwu nke njikọ ya site na ịba ụba ọkwa cholesterol na sterol.

Ihe omume ikpeazu a jikọtara ya na SREBP transcription factor.

Kedụ ka usoro dị na ahụ mmadụ?

A na-enyocha ọrụ HMGR ọzọ site na ịdebanye aha na AMP. Mmụba na cAMP na-eme ka protein protein dabere na cAMP, PKA. N'ihe banyere usoro iwu HMGR, PKA phosphory na-achịkwa ngalaba nchịkọta, nke na-eduga n'ịbawanye na mwepụta nke PP2A na HMGR. Nke a na - egbochi PP2A iwepu phosphates na HMGR, na - egbochi iweghachi ya.

Otu nnukwu ezinụlọ nke protein phosphatase protein na-achịkwa na / ma ọ bụ na-egbochi ọrụ ọtụtụ phosphatases, gụnyere ndị otu PP1, PP2A, na ezinụlọ PP2C. Na mgbakwunye na phoPhates PP2A na-ewepụ phosphates na AMPK na HMGR, phosphatases nke protein phosphatase 2C ezinụlọ (PP2C) na-ewepụ phosphates na AMPK.

Mgbe usoro nchịkwa ndị a subunits phosphorylate PKA, ọrụ nke phosphatases agbatị na-ebelata, na-eme ka AMPK fọdụrụ na steeti phosphorylated na arụ ọrụ, na HMGR na steeti phosphorylated na-adịghị arụ ọrụ. Ka ewepụrụ mkpali ahụ, na-eduga n'ịba ụba na mmepụta CAMP, ọkwa phosphorylation na-ebelata, ọkwa dephosphorylation na-abawanye. Nsonaazụ njedebe bụ nlọghachi n'ọkwa dị elu nke ọrụ HMGR. N'aka nke ọzọ, insulin na-eduga n'ịbelata cAMP, nke, n'aka nke ya, na-eme ka njikọ ahụ rụọ ọrụ. Nsonaazụ njedebe bụ nlọghachi n'ọkwa dị elu nke ọrụ HMGR.

N'aka nke ọzọ, insulin na-eduga n'ịbelata cAMP, nke, n'aka nke ya, na-eme ka cholesterol na-arụ ọrụ. Nsonaazụ njedebe bụ nlọghachi n'ọkwa dị elu nke ọrụ HMGR. Insulin na-ebute mbelata nke cAMP, nke, n’aka nke ya, iji wee mee ka usoro ihe ndi ozo di ike.

Ikike iji kpalie insulin na igbochi glucagon, ọrụ HMGR kwekọrọ na mmetụta nke homonụ ndị a na usoro metabolic ndị ọzọ. Isi ọrụ nke homonụ abụọ ndị a bụ ịchịkwa nnweta na ibuga ike gị na sel niile.

Nlekọta ogologo oge nke ọrụ HMGR bụ nke a na-arụkarị site na ịchịkwa njikọ na mmebi nke enzyme. Mgbe ọkwa cholesterol dị elu, ọkwa nke ngosipụta nke HMGR na-agbada, ma na-atụgharị, ọkwa dị ala na-eme ka ngosipụta mkpụrụ ndụ dịkwuo elu.

Enyere ozi banyere cholesterol na vidiyo dị n'isiokwu a.

Gini bu ihe eji emeputa nkpuru cholesterol?

Ọtụtụ nri na-emeju cholesterol - ndị a bụ ngwaahịa sitere na anụmanụ, yana abụba trans, nke a na-ahụ n'ọtụtụ buru ibu na nri haziri, yana na nri ngwa ngwa (nri ngwa ngwa).

Ọ bụrụ na ị na-eji ngwaahịa ndị a oke oke, mgbe ahụ ịba uru nke kọlọtọlele ọbara n'ime ọbara ga-aba ụba ma ị ga-achọ ọgwụgwọ ọgwụ hypercholesterolemia.

Cholesterol, nke na-abanye n'ime ahụ nri, nwere obere irighiri akwara, nke na-eduga n'ibunye cholesterol dị otú ahụ n'ime arịa ọbara, nke na-akpalite mmepe nke cholesterol ihe ncheta na ọrịa nke atherosclerosis.

Mmụba na nchịkọta cholesterol n'ime ọbara na-apụta ọ bụghị naanị n'ihi na ọ na-esite n'èzí, kama ọ na-esikwa na usoro nke ịkpụkọta mkpụrụ ndụ lipoprotein site na mkpụrụ ndụ imeju.

Nlekole cholesterol n’ime ọdịnaya ↑

Ihe cholesterol na imeju

Ngwakọta cholesterol dị n'ahụ bụ ihe dịka 0.50-0.80 gram kwa ụbọchị.

E kesala irighiri ihe dị iche iche dị na cholesterol n’ime ahụ:

  • A na-emepụta mkpụrụ ndụ imeju 50.0%,
  • 15.0% - 20.0% - site na ngalaba nke obere eriri afọ,
  • 10,0% - site na eriri akpa ume adrenal na sel akpụkpọ ahụ.

Mkpụrụ ndụ niile dị n’ahụ mmadụ nwere ike imepe lipoproteins.

N’iji nri, ihe ruru 20.0% nke molekul cholesterol na-abanye n’arụ - ihe dịka 0.40 gram kwa ụbọchị.

Lipoproteins na-apụ apụ n'ahụ site n'enyemaka nke bile acid, kwa ụbọchị, ojiji nke ụmụ irighiri cholesterol site na bile abụghị 1.0 gram.

Biosynthesis nke lipoproteins n’ahụ

Biosynthesis nke ụmụ irighiri akwara na - apụta na mpaghara endoplasmic - reticulum. Ihe ndabere maka atom ụmụ irighiri carbon niile bụ ihe acetyl-SCoA, nke na-abanye na endoplasm site na mitochondria na citrate.

N'oge biosynthesis nke ụmụ irighiri mmiri lipoprotein, ụmụ irighiri ihe 18 ATP na-ekere òkè, ụmụ irighiri ihe ndị dị na NADPH 13 na-esonye na njikọ ahụ.

Usoro usoro cholesterol na-abanye ma ọ dịkarịa ala ọkwa 30 na mmeghachi omume na anụ ahụ.

Enwere ike ekewa usoro nke lipoproteins n'ime otu:

fanye ntinye aka - ogo shuga

  • Ngwakọta nke mevalonic acid na-eme n'oge ketogenesis nke mmeghachi omume abụọ mbụ, na mgbe usoro nke atọ gasịrị, 3-hydroxy-3-methylglutaryl-ScoA meghachiri na molekul HMG-ScoA. Site na mmeghachi omume a, a na-agwakọta Mevalonate. Mmeghachi omume a chọrọ ezigbo glucose n'ọbara. Nwere ike mejupụta ya site n'enyemaka nke nri ụtọ na ọka.
  • Nlekọta nke isoptienyl diphosphate na - eme mgbe mgbakwunye nke phosphate na ụmụ irighiri ihe mevalonic acid na nkụ ha,
  • Nchịkọta nke farnesyl diphosphate na-eme mgbe agwakọchara ụmụ irighiri atọ naịkatanị diphosphate,
  • Ihe na-eme ka mmadụ nwee ike ime ihe bụ ọgwụ bụ ihe nwere irighiri akwara abụọ nke farnesyl diphosphate,
  • Mmeghachi omume nke ntụgharị nke squalene na molekul lanosterol pụtara,
  • Mgbe ewepụchara otu methyl na-adịghị mkpa, a na-agbanwe kọlestrọl.

Iwu nke njikọ nke lipoproteins

Ihe nchịkwa na usoro nhazi bụ enzyme hydroxymethylglutaryl-ScoA reductase. Ike nke enzyme a nwere ike ịgbanwe ọrụ karịrị narị ugboro.

Iwu nke enzyme na-eme dị ka ọtụtụ ụkpụrụ si dị:

  • Regulation nke njikọ na metabolic larịị. Thiskpụrụ a na-arụ ọrụ "site na ihe dị iche", enzyme na-egbochi cholesterol, nke a na-eme ka o kwe omume ịchekwa ọdịnaya intracellular mgbe niile,
  • Usoro mgbochi homonụ nke Covalent.

Iwu na usoro homonụ na-ebido na usoro ndị a:

  • Mmụba na insulin homonụ dị n’ahụ na-eme ka protein phosphatase, nke na-akpalite mmụba nke ọrụ enzyme HMG-ScoA reductase,
  • Glucagon homonụ na adrenaline homonụ nwere ikike ime ka ihe protein protein kinase A rụ ọrụ, nke na - eme phosphorylates enzyme HMG-ScoA reductase ma belata ọrụ ha,
  • Ọrụ cholesterol njikọta na-adabere na ntinye uche nke protein na-ebugharị ebugharị pụrụ iche n'ime ọbara, nke na-ejikọ mmeghachi omume etiti nke metabolites.
Iwu nke ọrụ hydroxymethylglutaryl-S-CoA reductasen’ime ọdịnaya ↑

Cholesterol Ahụ

Ihe cholesterol nke mere na sel imeju dị mkpa maka ahụ maka usoro dị iche iche dị mkpa:

  • Emi odude ke sel ọ bụla, irighiri mmiri cholesterol na - ewusi ha ike ma mee ka ha na - agbanwe.
  • Site n'enyemaka nke lipoproteins, mkpụrụ ndụ choroid na-amụba ikike ha, nke na-echebe ha pụọ ​​na mmetụta ndị dị na mpụga,
  • Enweghị enyemaka nke lipoproteins, glands adrenal anaghị emepụta ụdị steroid nke homonụ mmekọahụ,
  • Iji lipids mee ihe, ihe ana - eme tale acid na - eme ma na - egbochi agwo mamịrị n’ime okwute n’ite n’ime ya,
  • Lipoproteins na - ejikọ akwara dị n’ọkpụkpụ azụ na ụbụrụ,
  • Site n'enyemaka nke lipoproteins, a na-eme n'ọbọ nke akwara ozi,
  • Site n'enyemaka nke kọlestrọl, mmepụta vitamin D na-eme, nke na-enyere aka inweta kalsel ma na-egbochi mbibi anụ ahụ.

Cholesterol na - enyere aka na mọzụkụ adrenal na - eme ka otu homonụ ndị a kekọta ọnụ:

  • Otu Corticosteroid
  • Glucocorticoid homonụ,
  • Otu nke mineralocorticoids.
Cholesterol na - enyere aka ịmalite njikọta adrenal nke otu homonụ

Homonụ ndị a na-enye usoro nke sistemu homonụ nke akụkụ ịmụ nwa.

Molecules nke cholesterol mgbe njikọta akwara mkpụrụ ndụ na-abanye na endocrine akụkụ nke adrenal gland ma na-enye aka na mmepụta nke homonụ ma na-enwe nguzozi na ọnọdụ nke hormonal.

Metabolism nke ụmụ irighiri Vitamin D n’ahụ

Mmepụta vitamin D na-abịa site n’ịdị anwụ anwụ, nke na-abanye cholesterol n’ahụ. N'oge a, njikọta vitamin D na-eme, nke dị ezigbo mkpa maka ahụ gị iji nweta mineral mineral.

Lidị lipoproteins niile, mgbe njikọta gasịrị, na-ebugharị ahụ n'ahụ site na sistemụ ọbara.

Enwere ike ịgbanwe Vitamin D naanị site na mkpụrụ ndụ ihe dị elu lipoproteins, yana lipids dị ala na --eme ka mmepe nke atherosclerosis pathology, n'ihi na ha nwere ikike idozi ihe n'ime akwara dị n'ụdị cholesterol plaques, nke na - eto ma na - akpasu pathology a.

Mgbe ụfọdụ, enwere ike ịhụ palesterol dị iche iche n'ime ụmụ mmadụ n'okpuru akpụkpọ ahụ n'aka.

Metabolism Vitamin D n’ime ọdịnaya ↑

Ihe ọghọm dị na njikọ nke lipoproteins

N'ime ọtụtụ usoro metabolic na ahụ, ọdịda na ndakpọ nwere ike ime. Ọrịa dị otú ahụ nwere ike ime na metabolism lipid. Enwere ọtụtụ ihe kpatara ya na ha nwere exogenous na etiology endogenous na endogenous.

Ihe ndị na-akpata nsogbu ụkwara ume ọrụ soso lipoprotein gụnyere:

  • Afọ nke mmadụ. Mgbe afọ 40 dị n’ahụ mmadụ, mmepụta nke homonụ nke mmekọahụ na-enyocha ya, na ịba n’ihu homonụ na-enwekwa nsogbu, ma ka ọ dị n’agbata afọ iri ise na ise, iri ise na-aga n’ihu, usoro metabolic niile na-agbadata, nke nwekwara ike ibute ndakpọ metabolism,
  • Inwe nwoke - nwoke kariri ndi cholesterol ichikota karia umunwanyi. Womenmụ nwanyị tupu menopause na menopause na-echebe site na mmepụta nke homonụ mmekọahụ, site na mkpokọta lipoproteins.
  • Ihe nketa sitere n'ọmụmụ. Mmepe nke usoro hypercholesterolemia.

Ihe ndị na-akpata nkụchi akwara gụnyere ihe ndị dabere na ụzọ onye ọrịa si ebi ndụ, yana ọrịa metụtara njikọta nke na-eso akpata mmebi nke njikọta ụmụ irighiri cholesterol:

  • Ihe eji eme Nicotine,
  • Mmanya na-egbu egbu na-egbu egbu,
  • Ezigbo ihe oriri na-edozi ahụ nwere ike ibute ịba ụba cholesterol n'ime ahụ yana mkpokọta ọ bụghị naanị n'ọbara.
  • Ndụ ibi ndụ na - akpata usoro metabolic na - egbu oge na njikọta lipoprotein,
  • Ọbara ọgbụgba - ọbara mgbali elu n'ọbara na-enye ihe ị ga-eme tupu abụba akwara ndị ahụ nwere abụba abụba, nke mechara bụrụ ihe ncheta cholesterol,
  • Dyslipidemia bụ nkwarụ na metabolism lipid. Na oria ogwu, amaghi ama na - aputa ihe n’etiti VP lipoproteins, NP lipids, tinyere ogo nke triglycerides n’ime obara.
  • Igwu oke oria,
  • Ọrịa shuga mellitus. Site na hyperglycemia, metabolism na metabolism metabolism na-agbagha.
Iribiga nri ogwun’ime ọdịnaya ↑

Enweghị uru dị na ụmụ irighiri cholesterol bara uru

Enwere usoro ọgwụgwọ nke na-ebelata mkpokọta cholesterol dị elu nke anụ ahụ n'ime ọbara n'ihi mbelata njikọta ụmụ irighiri HDL.

Nke a nwere ike ibute ọrịa na akwara thyroid, nwere ike imetụta ọkwa shuga dị n'ọbara ma kpasuo ọrịa shuga, ma kpatara ọtụtụ ọrịa n'ọbara na akwara obi.

Nsonaazụ nke obere cholesterol dị ala nwere ike ịbụ:

  • Ihe omumu ihe omumu nke rickets, bu nke putara na nwata n’ihi mbelata nke vitamin D na ogwusi ihe ana - eme ka aru di ike.
  • Ọkpụkpụ sel nke mkpụrụ ndụ. Enweghị inye cholesterol n'oge nke sel, ha na-emebi ma usoro ịka nká amalite,
  • Mmụba dị ukwuu n’arụ ahụ, nke na-esite n’arụ kọlestrọl nke na - ezighi ike, na -eme ka uru ahụ dị ike,
  • Ọrịa akwara nke akwara
  • Mgbu n’ime akwara obi nke nwere ike ịkpalite nkụchi obi.

Iji dozie ndeksi cholesterol dị elu, ị nwere ike iji nri nri, nke gụnyere azụ azụ, mmanụ nri dị iche iche, yana ngwaahịa mmiri ara ehi.

Ma echefula banyere mkpụrụ osisi, akwụkwọ nri na akwụkwọ nri - ha kwesịrị imeri n'ihe oriri.

Ahapụ Gị Ikwu