Akụkụ nke ịwa ahụ maka ọrịa pancreatitis

Ihe na-egosi n'ihi na ịwa ahụ bụ

pancreatic duct solid

ọbara mgbali elu na distal (n'ihe metụtara idozi ya) nke ngalaba ya,

ụdị mgbu na-egbu mgbu nke ọrịa pancreatitis na-adịghị ala ala nke na-enweghị ọgwụ ọgwụgwọ dị mgbagwoju anya.

Ihe ngosiputa maka ogwugwo na ọrịa na-adịghị ala ala bụ:

na-eguzogide ọgwụgwọ na-achọghị mgbanwe

na -eme ka usoro dị n'ime gland,

Ọrịa mgbu na-ala ala, tinyere ọrịa na-efe efe nke akụkụ akụkụ (afọ, duodenum, traktị biliary),

ọrịa pancreatitis na-adịghị ala ala nke na-akpata mgbagwoju anya nke jaundice ma ọ bụ nnukwu duodenostasis, fistulas na cysts,

ọrịa pancreatitis na-adịghị ala ala na ọrịa cancer a na-enyo enyo.

63. Imechi akụkụ ahụ nke afọ na duodenum na ọnya na-adịghị ala ala (nchoputa, ọgwụgwọ)

Pyloric stenosis. Nchoputa oria a dabere na omumu ndia:

· Nyochaa X-ray. N'okwu a, mmụba nke oke afọ, mbelata nke ọrụ na-emetụta ahụ, mbelata nke kanaal, mmụba n'oge iwepụ ọdịnaya nke afọ,

Esophagogastroduodenoscopy. Ọ na-egosi nchikota na mmebi nke afọ ahụ na saịtị ọpụpụ, mmụba nke afọ,

Study Ọmụmụ banyere ọrụ moto (iji usoro elektroastroenterography). Usoro a na - eme ka o kwe omume ịmụ banyere ụda olu, ọrụ eletriki, ugboro na njupụta nke afọ a mgbe afọ nri na afọ efu,

Ultrasound N'ọgwụgwụ nke afọ, a ga-eji anya nke na-abawanye n'afọ.

Ọgwụgwọ pyloric stenosis (pyloric stenosis) bụ naanị ịwa ahụ. Ọgwụ ọgwụ na-agụnye ọgwụgwọ maka ọrịa na-akpata, nkwadebe tupu oge ahụ. A na-enye ọgwụ ọgwụ antiulcer, mmezi nke nsogbu ndị dị na protein, metabolism mmiri, na iweghachi ahụ dị arọ.

Ọgwụgwọ pyloric stenosis bụ naanị ịwa ahụ. Ọgwụ radical na-eme ka afọ ju afọ. N'ọnọdụ ndị siri ike, ha pere mpe na nrụnye gastroenteroanastomosis nke na-esote, na-ahụ maka mkpụpụ ọdịnaya.

64. ofdị arụ ọrụ na pancreas na pancreatitis na-adịghị ala ala.

Nhọrọ nile nke ogwugwo eji eme ihe na ọgwụgwọ nke ndị ọrịa nwere ọrịa na-egbu mgbu na-ekekọrịta nke ọma:

1) ntinye aka na pancreas, 2) ịwa ahụ na akwara autonomic, 3) ịwa ahụ na ọnya biliary, 4) ịwa ahụ na afọ na duodenum.

1) Ntinye aka na aka A rụrụ na mgbaasị na ụzọ mbata nke isi ọpụpụ, virzungolithiasis, ọrịa cancer a na-enyo enyo, ọnya ọnya afọ nke ọnya afọ, ọnya na-adịghị ala ala, yana pseudocysts, calcification. Ọrụ nke otu a gụnyere yiri ịwa ahụ, arụmọrụ nke sisitemu nke sisitemu akwara ya mgbapu.

Wa ahụ yiri ihe ndị dị anyịnya gụnyere: linti caudal dị n'aka ekpe, ụdị nke dị n'okpuru ala, ihe dị ka pọdonodupanenal, na mkpokọta duodenopanreatectomy.

Olu nke puru iche a puru iche na ndi oria anakpo pancreatitis na –adabere na akuko nke usoro anakpo occlusal-stenotic.

A na-arụ ọrụ mmebi mmiri n'ime Usoro nri a na –eme ka ihe akurukari ma mee ka iweghachi ihe akwara ure we rue na eriri afọ. N'ime usoro ịwa ahụ ndị otu a, arụmọrụ kachasị Pestov-1 Pestov-2, Duval, akụkụ na plastik nke ọnụ nke isi akwara.

Ọrụ Pestov-1 na Oge anwụrụ metụtara ọrụ nke caudal pancreatojejunostomy. A na-eji ha na ọgwụgwọ nke ndị ọrịa nwere mgbanwe a na-apụghị ịgbanwe agbanwe na gland distal, yana mgbakwunye mgbasawanye nke wirsung n'akụkụ akụkụ nke gland mgbe njikọtara na enweghị ọtụtụ njikwa.

Mgbe ị na-arụ ọrụ Pestov-1 a na-eme ka ọdụdụ ahụ amalite na mbu. N'otu oge ahụ, a na-ewepụ spleen. Mgbe ahụ, mgbidi ihu nke akwara Wirsung yana anụ ahụ a na-ahụ nke dị n’elu ya ka a ga-ekesasị ya na akụkụ nke na-agbanweghi agbanwe. A na-eme mkpagharị jejunum dịpụrụ adịpụ na Ru. Anastomosis bụ nke mepụtara site na njikọta dị n'etiti eriri afọ na ogwe nke gland, na -agagide n'ime lumine obere eriri ahụ ruo n'ọkwa akụkụ akwara abụọ. Dịka nhọrọ nke anastomoses, a na-eji azịza nke ụdị "njedebe nke pancreas na njedebe nke obere eriri afọ" na pịnye "njedebe nke pancreas n'akụkụ akụkụ obere eriri afọ".

N'oge ọrụ Oge anwụrụ A na –eme ka adị nke pancreas na splenectomy Ekpuchighi ogwe akwara jiri mkpịsị nke obere eriri afọ, gbanyụọ dịka Ru si jiri ihe na-eku ume.

Longigudinal pancreatojejunostomy dị ka Pestov-2 A na - eji ya na ọgwụgwọ nke ndị ọrịa nwere ọrịa na - adịghị ala ala na mmebi zuru oke na akwara paipu (ọtụtụ warara nke uzo abụọ na ịgbasa ya) bụrụ nke enweghị ike ịme arụ ọrụ. Ihe dị mkpa maka ọrụ a bụ imepụta ihe anaastomosis n'etiti ogologo ma ọ bụ na - ekewapụ kewara (ihe dịka 30 cm) nke jejunum, nke anastomosis nke Y yiri gbanyụọ dịka Ru.

Ndokwa A na - enweta ihe (njuputa, ihe mgbochi) nke usoro akwara ji arụ ọrụ site na iwebata ihe ndị na - ejuputa (pancreasil, gluu acrylic, KL-3 glue, wdg) n'ime ya na ngwakọta na ọgwụ nje. Mmeghe nke ihe ndị na-egbu egbu na-akpata atrophy na sclerosis nke exocrine parenchyma nke gland, na-eso mee ka ihe mgbu dị ngwa.

2) Arụ ọrụ na sistemụ akwara autonomic eme ya na oke ihe mgbu. Ebumnuche ha na ntanetị ụzọ dị iche iche maka mkpali mgbu. Ihe bụ isi ọrụ otu a bụ akụkụ aka ekpe splanchnectectomi yana njikọta mkpụrụedemede nke ọnwa na –ekere (lunate lunate)Ọrụ Malle-Guy), ọnya nkwonkwo nkwonkwo nkwonkwo na nnwapụta, postganglionic neurotomy (Ọrụ Yoshioka - Wakabayashi), akwara di na ala (ọrụ P.N. Napalkov) - M A. Trunina - I.F Krutikova)..

Ọrụ Malle-Gee (1966) na - egbochi eriri akwara na-esite n'ọdụ ahụ na akụkụ nke isi site na pancreas. A na-arụ ọrụ ahụ site na ụzọ extraperitoneal na laparotomic. Na mbụ bụrụ na ọ na -emepụta mkpụrụ bekee nke na –eme ka mpụta ya na ọgịrịga XII. Mgbe ọ gbasasịrị mkpanaka elu, akụrụ ga-enwe ike ịnagide ọnya ukwu na nke nta, nke na-agafe n'ụzọ nke ukwu diaphragm. Na-ebugharị site na irighiri akwara, kpughee oghere amị n'ọnwa ahụ. Ọ bụrụ na arụ ọrụ Malle-Gee site na laparatnogo nnweta na-ekpughe akụkụ aka ekpe nke akpati celiac na akuku dị n’etiti ya na aorta na-achọ oghere ekpeil nke oghere celiac, yana nnukwu akwara dị n’ime.

Achọpụtara splischnectomy abụọ na thoracic na nkwado maka ọgwụgwọ maka ndị ọrịa nwere ọrịa na-egbu mgbu na-arịa mgbu na-ekweghị ala ala. Postganglionic akwara akwara na-esite na akwara irighiri akwara nke akwara akwara nke aka nri na aka ekpe ya, yana ụrọ aortic plexus. Ha na-eme isi na akuku akụkụ ahụ, ebe ha na-abanye n'ime ya na etiti okwu a. N'oge ọrụ Yogiioka - Wakabayagi Nke mbu, akụkụ nke mbụ nke ihe agụụ a, na - agafe site na ụbọ aka nri ehihie, na - agbagọ. Dika Kocher siri choputa ihe onu ahu di n'etiti oghere di ala na aka akwara nke aka ekpe. Wee wepụta akụkụ nke abụọ nke akwara ndị na-aga pancreas site na usoro akwara kachasị elu.

Mmetụta ọgwụgwọ kachasị ukwuu nke ịwa ahụ Yogiioka - Wakabayashi Achọpụtara na ndị ọrịa nwere ọrịa akwara na-adịghị ala ala na ịkọwapụta usoro a na-efe efe na isi nke pancreas. Agbanyeghị, akwara postganglionic neurotomy nwere ike ịdị mgbagwoju anya site na paresis eriri afọ, afọ ọsịsa.

A napụrụ ndị oria na-anara pensụl mkpụmkpụ ndị a. (ọrụ P. K Napalkov) - M. A. Trunina - Ma F. Krutikova). Mmejuputa atumatu a nke ogwugwo abia na ntinye nke uzo ma obu onye obi ebere ma oburu ya na ogwe puru iche. Iji mee nke a, belata parietal peritoneum n'akụkụ elu nke pancreas ma kpughee ogwe akwara celiac na alaka ya. A na - ewebata ihe dị omimi% nke novocaine na mmanya na - emeghe na etiti mkpụrụ anwụ nke celiac plexus. Mgbe ahụ gafere akụkụ ahụ akwara na-aga site na akwara hepatic na splenic gaa n'akụkụ elu nke gland. A na-egbutu peritoneum n’elu arịa ndị dị n'akụkụ ya na ogwe akwara na-abanye pancreas n'akụkụ akwara ndị kachasị elu.

Ihe ndọghachi azụ dị ukwuu n’ịwa ahụ n’akwara ji akwara ozi azụ bụ ọn ụlaghachi mgbu na-egbu. Oge nkwonkwo akwara nke ọrịa hepatic na splenic artery, dịka iwu, a na-eme ya mgbe ọ na - agaghị enwe ike ịme ọrụ akwara dị n'ime ala. Nhọrọ nke ogwugwo abuo a yiri na arua ogwu.

3) Arụ ọrụ na biliary tract n'ime ndị ọrịa nwere ọrịa pancreatitis na-adịghị ala ala, a na-eji ha maka ọrịa gallstone concomitant, stenosis nke nnukwu paodenal papilla, na mmepe nke ọrịa jaundice syndrome. Site na usoro ogwu a, cholecystectomy nwere mmebi nke ihe na-ahụkarị na bile, biliodigestive anastomoses, papillosphincterotomy na papillosphincteroplasty ka a kacha eji eme ihe.

4) Site naarụmọrụ na afọ na pancreatitis na-adịghị ala ala, ụdị a na-emekarị maka ọnya na-abanye na pancreas ma bụrụ ihe mgbagwoju anya site na pancreatitis nke abụọ, yana na duodenum - vagotmia (SPV) na mgbakwunye mgbu nke afọ ma ọ bụ yiri nke afọ.

Ofdị Mmekọrịta

Nhọrọ nke ịwa ahụ na-adabere n'ihe akaebe. Arụmọrụ bụ:

  • ihe mberede (dịka ọmụmaatụ na peritonitis),
  • gbue oge (edepụtara maka ịjụ anụ ahụ gland nwụrụ)
  • zubere (mgbe ejedebe usoro achoro).

A na-eme usoro ịwa ahụ nke a site na iji usoro ndị a:

  1. Njikọ. A na-eji ya ma ọ bụrụ na enwere ntakịrị mmebi na n'ọnụ ahụ na-adịghị emebi iguzosi ike n'ezi ihe nke akụkụ ahụ.
  2. Cysteenterostomy. E gosipụtara ya maka iwepu pseudocysts.
  3. Necrsecvestrectomy. A na-eji ya maka oke iwe na-emetụta ọnya na-emetụta akụkụ ndị dị n'akụkụ ya.
  4. Marsunialization. A na-eji ya wepu pseudocysts nke nwere obere mgbidi na ihe purulent.
  5. A na-eji transduodenal sphincterovirusungoplasty na ọgwụgwọ nke stenosis.
  6. Virsungoduodenostomy. A họpụtara ya iwepụ ihe mgbochi nke ducts ahụ.
  7. Longreatudinal pancreatojejunostomy. A na-eme ya n'ọnọdụ nke endoscopic pancreatitis na-adịghị ala ala na ikike pụrụ iche nke ducts ahụ.
  8. Papillotomy. A na-eme ya mgbe iwepu neoplasms ma ọ bụ obere neoplasms ọjọọ.
  9. Ihu aka ekpe. A na-eme ya na ọnya ọnya nke ahụ (ọdụ) nke gland na mmebi nke iguzosi ike n'ezi ihe.
  10. Mkpokọta duodenopancreatectomy. Edere ya maka ọtụtụ ruptures na akpụ na-emetụta gland ahụ dum na-enweghị metastases.
  11. Pancreatoduodenal yiri. A na-eme ya na ọrịa na-emebi emebi na-emetụta akụkụ nke isi, yana mpụta nke etuto ahụ.
  12. N'aka ekpe, splanchnectectomy na mpaghara anya nke ekpe anyanwụ plexus. A na-eji ya mee ihe n'ụdị pancreatitis na-adịghị ala ala nke nwere fibrosis na nnukwu mgbu.
  13. Aka nri akuku splanchnectectomy. Na-enye gị ohere ịkwụsị nnyefe nke ihe mgbu site na isi na ebugharị isi.

Ihe ngosi na contraindications

Ihe ịwa ahụ bụ oke oke, n’ihi na arụmọrụ ahụ na - enwe mmetụta siri ike na akwara dị n’ime. Ihe ngosiputa maka ogwugwo bu:

  • acdị nnukwu pancreatitis na-emebi emebi,
  • Ọrịa pancreatic necrosis
  • ụdị ọgwụ mgbu na-adịghị ala ala na mgbakasị ahụ ugboro ugboro yana obere oge mgbaghara,
  • nje na-arịa ọrịa pancreatic necrosis,
  • n'okporo ụzọ nke ọrịa
  • a na-ahụkarị ọrịa,
  • adụ anụ ahụ nke gland kpatara ya,
  • pseudocyst
  • peritonitis
  • ịre ọjọọ neoplasms.

Site na agbaze nke akwara afọ, afọ, ọnya afọ 12, na ọnya afọ.

Enwere contraindications maka ịwa ahụ:

  • mgbanwe mberede na ọbara mgbali,
  • oke enzymes
  • steeti na-agaghị edili,
  • anuria (enweghi mmamiri),
  • nnukwu mmamịrị shuga
  • nsogbu coagulation siri ike.

Maka nke ọ bụla n'ime ama ndị a, amachibido ịwa ahụ. Ikwesiri imeghari ihe ngosi a.

Enwere ọgwụ mgbochi maka ịwa ahụ.

Nkwadebe

Iji gbochie mmepe nke nsogbu na iji kwadebe maka ịwa ahụ, a na-eme ụlọ nyocha na akụrụngwa:

  1. Emere nnwale ọbara (nke zuru oke na nke zuru oke). Ọ bụrụ na a na-enyo oria isi akwara, a na-eme nyocha maka akara egosi.
  2. Nchọpụta akụrụngwa gụnyere ultrasound nke pancreas na akụkụ akụkụ ahụ.
  3. Dabere na nchoputa, enwere ike ichotara tomography. Ọtụtụ mgbe, a na-achọ ọgwụ ndọtị cholangiopancreatography.
  4. Ikwesiri iwepu okwute na akwara, a na-eme endoscopic retrograde cholangiopancreatography. Iji usoro a, a na-enweta ozi gbasara ọnọdụ nke ducts gland.
  5. Ọ bụrụ na a na-enyo enyo neoplasm dị njọ, a na-eme biopsy nke ihe nlele ahụ site na iji nkọ (iji chọpụta ụdị akpụ ahụ).

Mgbe ị na-a aụ biopsy, nsogbu nwere ike ibilite: n'oge usoro, ọbara ọgbụgba nwere ike ibilite, ma emesịa akara nlele ahụ, nguzopụta fistula.

Ihe omume dị mkpa na nkwadebe ahụ bụ agụụ (n'agbanyeghị ụdị ọrịa ọgwụ mgbu). Enweghị nri na ngụgụ nri na-ebelata ohere mmadụ nwere ike inwe nsogbu oge ịwa ahụ na mgbe ọ gachara ya.

N'ụbọchị ịwa ahụ, a na-enye onye ọrịa ahụ enema, wee buru ọgwụ (a na-enye ọgwụ iji kwadebe onye ọrịa ahụ maka ọrịa izizi na ịwa ahụ).

Kedu ka o si aga

A na-arụ ọgwụgwọ ịwa ahụ nke nnukwu pancreatitis maka ụbọchị 2: na mbụ - nkwadebe tupu oge eruo, na nke abụọ - ọrụ ahụ.

Enwere ụzọ abụọ nke ntinye ịwa ahụ:

  1. Mepee (a na-eme oghere n'ime oghere dị na mpaghara lumbar iji banye ahụ).
  2. Obere oge na - abata ihe (na - egbochi ihe ọsịsa) - a na - eme mkpagbu site na ntụaka na mgbidi dị n'ime afọ. Ihe ngosipụta maka itinye aka nhịahụ n'okpuru nchịkwa nke ultrasound bụ ọnụnọ nke nnukwu mmiri na-etolite n'ime oghere dị n'ime afọ.

A na-eji ụdị ntinye a ma ọ bụrụ na ekpughere ekpenta ọ bụla ma ọ bụ na-agbapu mmiri iji wepu mmiri oria a na-ebute.

A na-arụ ọrụ dị ka algọridim buru ụzọ mee: mgbe emepechara ntọala (mkpali ma ọ bụ ụfụ), a na-ewepụ otu akụkụ ahụ (isi ma ọ bụ ọdụ). N'ọnọdụ siri ike, a na-eme ụdị ahụ zuru oke.

Enwere ụzọ abụọ nke ịwa ahụ: emeghe ma na-emetụta mpe.

Mkpakọ

Nsonaazụ dị egwu nwere ike ibute usoro ịwa ahụ ọ bụla. Mmetụta arụmọrụ n'ahụ anụ ahụ nwere ike ibute nsogbu n'oge oge nwughari:

  • ọbara ọgbụgba
  • mbufụt,
  • afọ mgbu,
  • ọrịa shuga mellitus
  • mmebi nke arịa ọbara na akwara dị n'akụkụ akụkụ arụ ọrụ,
  • pancreatitis na-efe efe,
  • peritonitis
  • iwe na ụdị ọrịa na-adịghị ala ala.

N'ihi usoro ọgwụgwọ cardiotonic, nsogbu coagulation nwere ike ịmalite.

Nmegharia Ndidi

Mgbe ọ rụsịrị ọrụ ahụ, a na-ebufe onye ọrịa ahụ na ngalaba nlekọta ahụike, ebe a na-enyocha ọnọdụ ya. O siri ike ịchọpụta nsogbu ọrịa na-esote ụbọchị mbụ.

Nyochaa ọbara ọgbụgba, hematocrit na shuga ọbara, ihe mmamịrị nke physico-chemical nke mmamịrị, a na-eme ọmụmụ ndị ọzọ dị mkpa, a na-eme nnyocha x-ray.

N'ime oge ọmụmụ, a na-asa akwa (ntoputa ma ọ bụ obere akụkụ) nke mpaghara mbibi ahụ na usoro antiseptik. N'izu mbu, enyere izu ike.

Onye ọrịa ahụ nọ n'ụlọ ọgwụ ọbụlagodi izu anọ. Mgbe oge a gasị, enwere ike ibuga onye ọrịa ahụ ọgwụgwọ ọzọ.

Ọ bụrụ na ọnọdụ onye ọrịa ahụ akwụsịghị akwụsị, n’ụbọchị nke abụọ, a ga-ebuga ya na ngalaba ịwa ahụ. Onye ọrịa ahụ na-anata ọgwụgwọ nke dọkịta nyere ya. A na-eme nlezianya na-eburu n'uche ọdịdị nke ịwa ahụ, ogo nke ọnọdụ ahụ, ọnụnọ nke nsogbu.

Onye ọrịa ahụ nọ n'ụlọ ọgwụ ọbụlagodi izu anọ. Mgbe oge a gasị, enwere ike ibuga onye ọrịa ahụ ọgwụgwọ ọzọ. Nkwenye izu ike, nri, ị medicationsụ ọgwụ ndị achọrọ.

Anakwere obere ije, a na-egbochi ahụ ike ọ bụla.

Usoro ọgwụgwọ

Na nrụzigharị mgbe akwuchara ọgwụ mmụọ, enyere ọrụ dị mkpa maka nri na-edozi ahụ na nri. Abalị abụọ nke izizi na-egosi agụụ, na-ebido n’ụbọchị nke atọ - ịkọ nri (akwa, osikapa mmiri ara ehi, chiiz ụlọ, obere mmiri mmiri na-enweghị nnu, shuga na ngwa nri).

N'izu mbụ mgbe arụchara ahụ gasịrị, a na-ahapụ ya ka ọ rie nri ofe dị n'ime ya, n'ọdịniihu, a na-atụ aro ka etinye nri esiri esi na nri.

N'izu mbụ mgbe arụchara ahụ gasịrị, a na-ahapụ ya ka ọ rie nri ofe dị n'ime ya, n'ọdịniihu, a na-atụ aro ka etinye nri esiri esi na nri.

Site n'izu nke abụọ, ọ bụrụ ọnọdụ onye ọrịa ahụ kwere, a na-ahapụ ya ka ọ rie ntakịrị azụ. Okwesiri iju abuba abuba, mmanu nri, eghe oku. Sweets, ngwaahịa ntụ ọka, na achịcha maka ịchụ aja.

Mgbatị ahụ

Isi ihe dị mkpa nke usoro mmegharị ahụ bụ LFK. N'ime oge ọmụmụ, ọ na-agụnye mmega iku ume yana mmega ahụ. A na-eme egwuregwu mmega ahụ n'okpuru nlekọta nke dọkịta.

Dabere na ọnụ ọgụgụ, ọjụjụ ndị jụrụ na mmega ahụ na-eme ka mgbake ahụ dịkwuo elu ma nwekwuo ohere ịlaghachi azụ mgbe a wachara ya ahụ maka neoplasms ọjọọ.

Isi ihe dị mkpa nke usoro mmegharị ahụ bụ LFK.

Amụma ndụ

Ọ bụrụ na onye ọrịa ahụ emechaa ma ọ bụ wepụchaa akụkụ ahụ nke ngụgụ ahụ, ọ ga-ebi ogologo oge, ma ọ bụrụ na ọ ga-aga ebe ahụ, ruo mgbe ngwụsị nke ndụ ya, ọ na-eri, werekwa ọgwụ ndị dọkịta nyere ya nke ọma.

Ọrụ nke gland na ndụ nke anụ ahụ dị nnukwu: ọ na - arụ ọrụ homonụ na - emepụta enzymes. Enwere ike ịkwụ ụgwọ enzyme na ọrụ homonụ site na enyemaka nke nnọchi ọgwụgwọ.

Edere ọgwụ nwere enzyme ka ndị ọrịa, ndị ọrịa kwesịrị ijikwa ọkwa shuga dị n'ọbara ha (n'ihi oke ihe ize ndụ nke ịmalite ọrịa shuga mellitus).

Kedu mgbe a na-arụ ọrụ ịwa ahụ?

Ọ bụ ọrịa pancreas na-akpata mkpa ọ dị maka ịwa ahụ mgbe ọ na-ahụ ọnya ọnya anụ ahụ. Dịka iwu, a na-arụ ọrụ ahụ n'ọnọdụ ebe nhọrọ ndị ọzọ na-eduga na ọdịda, ma ọ bụ mgbe onye ọrịa nọ n'ọnọdụ dị oke njọ ma dị ize ndụ.

Okwesiri iburu n’uche na mmachi obula na aru mmadu mezuru ihe ojoo ojoo. Mechanicalzọ ọrụ ahụ anaghị enye mmadụ mmesi obi ike nke mgbake onye ọrịa, mana, na ntụle, enwere ihe ọghọm nke iwere ọkụ na-abawanye na foto ahụike n'ozuzu ya. Ọrịa na ọgwụgwọ nke pancreatitis n'ime ndị okenye na-agbakọ.

Na mgbakwunye, naanị dọkịta nwere oke ruru eru nke inye ọsịsọ pụrụ ịrụ ọrụ ahụ, ọ bụghị ụlọ ọrụ ọgwụ niile nwere ike ịnya isi nke ndị ọkachamara dị otú ahụ. Yabụ, a na-arụ ọrụ ịwa ahụ na ọnụnọ nke ọrịa a na - eme na ọnọdụ ndị a:

  • Ọnọdụ onye ọrịa, nke oge ọrịa na-egbu egbu mara akara. Site na onyonyo yiri nke ahụ, a na-achọpụta mmebi nke anụ ahụ nke ọrịa nwere ụdị necrotic, ebe enwere ike itinye usoro purulent, nke na - abụ ihe iyi egwu ndụ onye ọrịa.
  • Ọnụnọ nke ọrịa a na - eme ka ọ bụrụ ọrịa akwara dị oke ala ma ọ bụ nke na - adịghị ala ala, nke gaferela ọkwa nke akwara nke pancreatic, ya bụ, necrotic stratification nke anụ ahụ dị ndụ.
  • Ọrịa pancreatitis na-adịghị ala ala, nke a na-ahụ na mwakpo ugboro ugboro na nnukwu ọrịa na obere oge mgbaghara.

Ọrịa a nile na enweghị ọgwụgwọ ịwa ahụ nwere ike ibute nsonaazụ na-egbu egbu. Ọzọkwa, ụzọ ọ bụla nke ọgwụgwọ nchedo agaghị enye nsonaazụ dị mkpa, nke bụ ihe ngosipụta maka ọrụ ahụ.

Isi ihe isi ike na ịgwọ ọrịa ọgwụgwọ

Wa ahụ na ndabere nke pancreatitis bụ ihe dị mgbagwoju anya mgbe niile, yana ihe siri ike ịkọ usoro, nke sitere n'ọtụtụ akụkụ jikọtara ya na anatomi nke akwara dị n’ime nke ngwakọta nzuzo.

Ahụ anụ ahụ dị n’ime ahụ na-emebi emebi nke ukwuu, yabụ na ọ nwere ike ime ka obere ọgbụgba na-agba ọbara nke ukwuu. Anaghị agụ ụdị nsogbu ahụ n'oge mgbake onye ọrịa.

Na mgbakwunye, na nso nso ahụ gland bụ akụkụ dị mkpa, obere mmebi ha nwere ike ibute oke arụ na ahụ mmadụ, yana nsonaazụ na-enweghị atụ. Ihe nzuzo a, yana enzymes emepụtara na ahụ, na-emetụta ya site na n'ime, nke na-eduga na nrụpụta anụ ahụ, na-agbagha usoro ọrụ ahụ.

Ọrịa na ọgwụgwọ nke pancreatitis na ndị okenye

Ihe akparamagwa ndia bu ihe ejiri mara ya:

  • Ọ nwere oke mgbu na ịmegharị akụkụ ya na aka nri ya na hypochondrium.
  • General malaise.
  • Ahụ okpomọkụ dị elu.
  • Nausea na ọgbụgbọ, mana mgbe ọ gafesịrị afọ, enyemaka agaghị adị.
  • Nkpachi afọ ma ọ bụ afọ ọsịsa.
  • Dyspnea na-agba agba.
  • Hiccups.
  • Bloating na nsogbu ndị ọzọ na afọ.
  • Mgbanwe na agba agba - nhụpụta nke ụcha, acha odo odo ma ọ bụ ọbara ọbara nke ihu.

Emere onye ọrịa ahụ n'ụlọ mkpọrọ ebe a na-elekọta ya anya. N'ọnọdụ ndị siri ike, a chọrọ ịwa ahụ.

Denye ọgwụ ogwu:

  • ọgwụ nje
  • ọgwụ mgbochi
  • enzymes
  • homonụ
  • kalshial
  • ọgwụ choleretic
  • ihe eji eme ogwu n’ulo.

Ventionsdị nke ịwa ahụ maka pancreatitis

Thedị ụdị ọgwụgwọ a na-eme nke ọrịị nke pancreatitis dị:

  • Usoro ntụpọ akụkụ ahụ. N'oge usoro ọgwụgwọ, dọkịta na-awa ahụ na-arụ mwepụ ọdụ ahụ, yana anụ ahụ nke pancreas. A na-ekpebi oke oke elele site ogo nke mmebi. A na-ahụ ụdị mmachi a dị ka ihe amamihe dị na ya ebe ọnya anaghị emetụta ahụ niile. Nri maka pancreatitis mgbe a gbasịrị ya dị oke mkpa.
  • Site n'iji ụdị nke a pụta bụ wepu ọdụ ahụ, ihe ka ukwuu n'isi anụ na ahụ ya. Agbanyeghị, naanị ụfọdụ akụkụ dị n'akụkụ duodenum ka a na-ejigide. A na-eme usoro a naanị na ụdị ọnya niile.
  • A na-eme Necrosecvestrectomy dịka akụkụ nke nchịkwa nke ultrasound, yana fluoroscopy. N'otu oge ahụ, a na-achọpụta mmiri n'ime ahụ, na-eduzi nsị mmiri site na nsị pụrụ iche. Mgbe nke ahụ gasịrị, a na-ewepụta nnukwu ọwa mmiri iji sachaa oghere ma mepụta mmịpụta. Dịka akụkụ nke usoro ọgwụgwọ ikpeazụ, a na-eji obere ndị dochie nnukwu mmiri mmiri, nke na-enye aka na ọgwụgwọ nwayọ nwayọ nke ọnya ahụ mgbe ọ na-enwe mmiri na-agbapụta. Egosiputara ihe kwesiri ekwenye n’agha n’ulo ogwu.

N'ime nsogbu ndị a na-ahụkarị, a na-ahụ ihe ụkọ purulent. Enwere ike mata ha site na mgbaàmà ndị a:

  • Ọnụnọ nke ọnọdụ febrile.

Mmezigharị na nlekọta ndị ọrịa n’ụlọ ọgwụ

Mgbe a wasịrị ya ahụ maka ọrịa akwara, onye ọrịa ahụ na-aga ngalaba nlekọta ahụike. Na mbido, a na-eche ya nnukwu nlekọta, ebe a na-elekọta ya nke ọma, a na-enyochakwa akara ndị dị mkpa.

Ahụike onye ọrịa na elekere mbụ ruo ụbọchị iri abụọ na anọ na-eme ka enwee nnukwu nsogbu ọgbụgba. Nnyocha nke mmamịrị, ọbara ọgbụgba, yana hematocrit na glucose na ahụ. Zọ ndị dị mkpa maka nlekota gụnyere x-ray obi na electrocardiogram nke obi.

N'ụbọchị nke abụọ, n'ọnọdụ dịkarịrị afọ ojuju, a na-ebuga onye ọrịa ahụ na ngalaba ịwa ahụ, ebe a na-enye ya nlekọta ahụ achọrọ ya na nri na-edozi ahụ na usoro ọgwụgwọ siri ike. A na-eji nlezianya ahọrọ nri mgbe ọ gachara ịwa ahụ. Usoro nke usoro ọgwụgwọ na-esote dabere n'ịdị njọ, yana na mgbakwunye, na ọnụnọ ma ọ bụ enweghị nsogbu nke ọrụ ahụ.

Ndị dọkịta na-awa ahụ kwuru na onye ọrịa ga-anọnyerịrị ndị ọrụ ahụike otu ọnwa na ọkara ka ọnwa abụọ gachara ịwa ahụ. Oge a zuru ezu iji kwe ka usoro nri diges na-emegharị na mgbanwe, yana ịlaghachi ọrụ ya.

Dịka nkwanye maka ịhazigharị, a na-adụ ndị ọrịa ọdụ ka ha hapụsịrị ya ka ha debe izu ike zuru ezu, yana izu ike ụra, na mgbakwunye, ndị ọrịa dị otú ahụ chọrọ ehihie na nri ehihie. Ọ dịkwa mkpa bụ ikuku dị n’ụlọ na ezinaụlọ. Ndị dọkịta chọpụtara na achọrọ ndị ikwu na ndị ikwu iji kwado onye ọrịa. Usoro ndị dị otú a ga-eme ka onye ọrịa nwee obi ike na ihe ga-aga nke ọma nke ọgwụgwọ na-esote.

Izu abụọ mgbe ọpụpụsịrị n'ụlọ ọgwụ ụlọ ọgwụ, a na-ahapụ onye ọrịa ahụ ka ọ pụọ n'èzí, na-ewere ije dị mkpụmkpụ na usoro enweghị nkụ. Ekwesiri ime ka ọ pụta ìhè na n'oge mgbake, a machibidoro ndị ọrịa iwu imebiga ihe ókè. E gosipụtara nsonaazụ nke ịwa ahụ a na-eme n'okpuru ebe a.

Usoro ọgwụgwọ postolowo

Dị ka otu, usoro ọgwụgwọ algorithm mgbe ịwa ahụ megide ọrịa akwara na-ekpebi ihe ụfọdụ. Iji dozie ọgwụ, dọkịta ahụ ji nlezianya nyochaa ahụike ahụike nke onye ọrịa yana nsonaazụ ikpeazụ nke ntinye aka, ogo mweghachi azụ gland, nsonaazụ nnwale ụlọ nyocha na nchọpụta ngwá ọrụ.

Ọ bụrụ na enweghi insulin pensụl zuru ezu, a ga-edenye ọgwụ insulin ọzọ na ntinye ya. Homonụ sịntetik na-enyere aka weghachite ma mezie glucose na ahụ mmadụ.

A na-atụ aro ị medicationsụ ọgwụ iji nyere aka welie ezigbo enzymes, ma ọ bụ nwee ha. Ọgwụ ndị dị otú ahụ na-eme ka akụkụ akwara nri rụọ ọrụ. N'ọnọdụ na etinyeghị ọgwụ ndị a na usoro ọgwụgwọ, onye ọrịa ahụ nwere ike ịmalite mgbaàmà dịka ịba ụba gas na mgbakwunye, afọ ọsịsa na ọnya obi.

Kedu ihe ọzọ gụnyere ịwa ahụ nke pancreas?

Na mgbakwunye, a na-atụ aro ka ndị ọrịa mee ụdị nri, mmega ahụ ọgwụgwọ na mmega ahụ. Ofdị nri edoziziri bụ ụzọ kachanụ n’oge mgbake. Nrube isi na nri mgbe usoro ahụ jikọsịrị ọnụ na-agụnye ibu ọnụ ụbọchị abụọ, n'ụbọchị nke atọ, a na-ahapụ iri nri. N'okwu a, enwere ike iri nri ndị a:

  • Tii na-enweghị shuga na crackers na ofe mashed.
  • Porridge na mmiri ara ehi nwere osikapa ma ọ bụ buckwheat. Mgbe ị na-esi nri, a ga-eji mmiri gbanye mmiri ara ehi.
  • Emere omelet, nke nwere naanị protein.
  • Achịcha achọrọ na ụnyaahụ.
  • Ruo iri na ise na bọta butter kwa ụbọchị.
  • Obi chiiz dị obere obere.

Tupu ị lakpuo ụra, a na-atụ aro ka ndị ọrịa drinkụọ otu iko kefir nke nwere obere abụba, nke enwere ike dochie ya na iko mmiri ọkụ mgbe ụfọdụ na mgbakwunye nke mmanụ a honeyụ. Naanị mgbe ụbọchị iri gachara ka onye ọrịa ahụ tinye ụfọdụ azụ ma ọ bụ ngwaahịa anụ na menu ya.

Ahụike ahụike nke ịwa ahụ a na-eme maka pancreatic

A na-ekpebi ọdịmma mmadụ n’acachara ahụ n’arụ n’ọria site n’ọtụtụ ihe, nke gụnyere ọnọdụ tupu arụ ọrụ ahụ, ụzọ nke mmejuputa ya na ogo usoro ọgwụgwọ na usoro ọgwụgwọ, yana na mgbakwunye, enyemaka nke onye ọrịa n’onwe ya na ihe ndị ọzọ.

Ọrịa ma ọ bụ ọnọdụ ọrịa, ma ọ bụ ụdị nnuku nke mbufụt nke pancreas ma ọ bụ cyst, n'ihi nke ejiri ọgwụ nchịkwa mee ihe, dịka iwu, na-aga n'ihu na-emetụta ọdịmma mmadụ niile, yana ịkọ banyere ọrịa ahụ.

Dịka ọmụmaatụ, ọ bụrụ na ọrịa a na-eme ya n'ihi ọrịa kansa, mgbe ahụ enwere nnukwu ihe ndọghachi nke nlọghachi. Amụma banyere afọ ise nke ndị ọrịa dị otú a adịghị mma ma bụrụkwa ihe ruru pacenti iri.

Ọbụna ntakịrị nrube isi na ndụmọdụ dọkịta, dịka ọmụmaatụ, ike gwụrụ anụ ahụ ma ọ bụ nke uche, yana enweghị nri, nwere ike imetụta ọnọdụ onye ọrịa, na-akpasu iwe, nke nwere ike ibute nsonaazụ ya.

Ya mere, ogo ndụ onye ọrịa, yana oge ọ gachara ịwa ahụ na akwara, na-adabere na ntinye aka na nke onye ọrịa yana irube isi na ndenye ọgwụ niile.

Surgery nwere ịwa ahụ maka ọrịa na-efe efe? Anyị chọpụtara na ọ bụ ee.

Kedu mgbe a rụrụ ọrụ ahụ?

Mkpa ọgwụgwọ anụ ahụ bụ n'ihi ọrịa nke pancreas, mgbe enwere ajọ mmebi nke anụ ahụ. A na-arụkarị ọrụ ahụ n'ọnọdụ ebe nhọrọ ndị ọzọ dugara na ọdịda, ma ọ bụ onye ọrịa ahụ nọ n'ọnọdụ dị oke njọ.

Nke a bụ n'ihi eziokwu ahụ bụ na ntinye ọ bụla na akụkụ ahụ "dị nro" sitere na nsonaazụ ọjọọ dị iche iche. Mechanicalzọ ọrụ ahụ anaghị ekwe gị nkwa na ọ ga-eme ka onye ọrịa nwetaghachi ya, na ntụle, enwere ihe ọghọm nke njọ foto

Na mgbakwunye, ọ bụ naanị dọkịta na-awa ahụ nke nwere ikike dị warara dị obere nwere ike rụọ ọrụ ahụ, ndị ọkachamara dị otú ahụ adịghị na ụlọ ọrụ ọgwụ niile.

A na-arụ ịwa ahụ a na-ahụ maka ọrịa a na-eme na mpekere ndị a:

  • Oge nke ọrịa na-emebi ihe. Na eserese a, a na-ahụ nrụrụ nke anụ ahụ nke anụ ahụ necrotic, mgbakwunye nke usoro purulent anaghị ewepụ, nke na-eyi ndụ nke onye ọrịa ahụ egwu.
  • Ọrịa pancreatitis n'ụdị ma ọ bụ nke na-adịghị ala ala, nke gbanwere ka ọ bụrụ akwara nke pancreatic - necrotic stratification nke anụ ahụ dị ndụ.
  • Ọrịa mgbu na-adịghị ala ala, bụ nke e ji mara ọgụ ugboro ugboro na obere oge mgbaghara.

Usoro ọgwụgwọ a niile na-enweghị ọgwụgwọ ịwa ahụ nwere ike ibute nsonaazụ na-egbu egbu.

Nhọrọ ọgwụgwọ ọgwụgwọ ọ bụla anaghị enye nsonaazụ achọrọ, nke bụ ihe ngosipụta maka arụ ọrụ.

Ihe isi ike nke ọgwụgwọ ogwugwo

Surgerywa ahụ a na - egbu ahụ dị ka ihe siri ike ma sie ike ịkọ usoro, nke sitere n'ọtụtụ ihe metụtara njirimara akwara dị n'ime akwara nzuzo.

Ihe akwara dị n’ime ahụ bụ ihe na-esite n’ọkpụkpụ nke na-esighi ike, nke na n’oge ịgha azụ nwere ike ibute ọbara ọgbụgba. Anaghị ewepụ nsogbu a n'oge oge mgbake onye ọrịa.

Akụkụ akụkụ ahụ dị mkpa na-esote gland; obere mmebi ya nwere ike ibute nnukwu arụ arụ na ahụ yana nsonaazụ na-enweghị atụ. Ihe nzuzo na enzymes nke a na-emepụta n'ime ahụ, na-emetụta ya site n'ime, nke na-eduga na nrụpụta anụ ahụ, na-agbagha usoro ọrụ ahụ.

  1. N'ime oghere dị n'ime afọ, ihe dị n'ime necrotic ma ọ bụ nke purulent na-amalite ịchịkọ, ọ bụrụ na site na asụsụ sayensị, mgbe ahụ, a na-achọpụta onye ọrịa ahụ na peritonitis.
  2. Mwepu nke oria a na-ejiko aru na oru nke anria ya na imeputa enzymes.
  3. Ichipu uzo abuo na ebute eduga na nsogbu nke pancreatitis.
  4. A rọrọ anụ ahụ dị nro anaghị agwọ ọrịa, achọpụtaghị ọfụma na mgbake ọria.

Nsogbu ndị kachasị dị ize ndụ gụnyere ọtụtụ akụkụ anụ ahụ, ọrịa akwara na ure ure.

Ihe na-esote ya pụta bụ mpụta pseudocysts, pancreatic fistula, mmepe nke ọrịa shuga shuga na ụkọ exocrine.

Nlekọta ndị ọrịa na enweghị ọgwụgwọ

Mgbe ọ rụsịrị ọrụ ahụ, a na-eziga onye ọrịa ahụ na ngalaba nlekọta ahụike. Na mbido, ọ nọ na nnukwu nlekọta, ebe a na-elekọta ma na-elezi anya ihe ịrịba ama dị mkpa.

Ọnọdụ siri ike nke onye ọrịa ahụ n'ime awa iri abụọ na anọ mbụ mere ka enwee ike ịmata njirimara nsogbu ndị metụtara ịmụ nwa. Gbalịa nyochaa ọbara mgbali, mmamịrị, hematocrit, glucose na ahụ. Controlzọ njikwa akwadoro gụnyere x-ray, ECG.

N'ụbọchị nke abụọ, enwere ọnọdụ afọ ojuju, a na-ebugharị onye okenye na ngalaba ịwa ahụ. Ebe a na-enye ya nlekọta chọrọ, nri, ọgwụ dị mgbagwoju anya. Uzo a g’esi mee ya dabere n’otutu odi nno, idi adi / odi na nsogbu ojoo ogwugwu a.

Nyocha nyocha nke ndị dọkịta kwuru na onye ọrịa ahụ kwesịrị ịnọ n'okpuru nlekọta nke ndị ọkachamara n'ịgwọ ahụike maka ọnwa 1.5-2 mgbe ntinye aka ahụ. Oge a ezuola ka usoro nri diges na-emegharị na mgbanwe ma laghachi na arụmọrụ nkịtị.

Ndụmọdụ maka nrụzigharị mgbe mwepụsịrị:

  1. Ezumike zuru ezu na izu ike.
  2. Noonbọchị ehihie.
  3. Nri

Ihe d ị mkpa bụ ezinaụlọ n’ezinaụlọ. Ndị dọkịta na-ekwu na ndị ikwu kwesịrị ịkwado onye ọrịa, nke a na-enye ya ohere ijide n'aka na ọ ga-adị mma maka ịkọkwu ọrịa.

Izu abụọ mgbe ịpụsịrị ya, ị nwere ike pụọ apụ ma jiri nwayọ were obere ije.

N'oge mgbake, a machibidoro ya iwu ịrụbiga ọrụ ókè.

Gịnị bụ ihe a

Surgerywa ahụ a na-akpọ pancreatic fun pancreatitis, dabere n'ọnọdụ ahụ, nwere ike ịbụ nke ọdịdị dị iche, ọ nwere ike ịdị mgbagwoju anya.

Ọ rụrụ ọrụ ahụ mgbe emechara ụfọdụ ihe, karịchaa ọnụnọ nke ihe dị iche iche mebiri emebi na ndị nwere ahụ ike, usoro purulent - usoro necrotic na pancreas, ogo ọnya na ọnụnọ nke ọnya afọ na ọnya. A na-eji usoro ịwa ahụ arụ ọrụ site na iji laparoscopy, usoro translaparotomy maka nyochaa pancreas na oghere ime.

Na usoro nke laparoscopy nke pancreatitis enzymatic peritonitis, a na-enye usoro mwepu mmiri nke laporoscopic, na mgbe nke ahụ gasịchara - peritoneal dialysis na infusion ọgwụ. A na-arụ ọrụ ahụ n'okpuru nchịkwa nke laparoscope. A na-ejikọ microirrigators na oghere gland na oghere subphrenic nke aka ekpe, na-ewepụta nnukwu dayameta site na obere mkpịsị nke oghere ime na mpaghara iliac aka ekpe n'ime obere pelvis.

Ngwọta nke usoro nyocha nwere ọgwụ mgbochi, ọgwụ mgbochi, cytostatics, antiseptics, ngwọta glucose. Usoro a dị irè naanị n’ime ụbọchị atọ mbụ mgbe edozichara n ’mmalite nke oke peritonitis. Achọpụtaghị usoro ahụ na necrosis na-egbu egbu, yana yana piliary pancreatitis. A na-eme mmebi nke trakili biliary na pancreatogenic peritonitis site na nsị nke laparoscopic nke eriri afọ, na-agbakwunye site na ngwa nke cholecystoma.

N'ihe banyere mgbe edematous ụdị pancreatitis na-edozi n'oge a na-akpọ laparotomy, anụ ahụ gbara gburugburu nke ahụ na-abanye n'ụdị novocaine na ọgwụ mgbochi, cytostatics, na inhibitors protease. Maka inweta ọgwụ ọjọọ ndị ọzọ, a na-ewepụta microirrigator na mgbọrọgwụ nke ngaghari nke ogwe olu. Mgbe emechara mmepu nke igbe nri na ntinye nke cholecystoma. Iji gbochie njupụta nke enzymes na mgbasa nke ngwaahịa nsị na-egbu egbu na anụ ahụ retroperitoneal, a na-ewepụta ahụ na ọdụ nke pancreas site na eriri parapancreatic. Ọ bụrụ na necrosis na-aga n’ihu mgbe a wachara ya ahụ, a na-eme sọlfọ ahụ, erughị eru nke ejikọtara ya na nnukwu ibu n’arụ ike.

Otu n'ime ụdị ọrịa chọrọ ọgwụgwọ ọgwụgwọ bụ ọrịa pancreatitis na-enweghị atụ, njiri mara njiri mara ya bụ ọnụnọ nke calculi na pancreas. Mgbe etinyere okwute n’ime obere oghere ahụ, ọ bụ naanị duct mgbidi ka a ga-ekpu. Ọ bụrụ na enwere ọtụtụ okwute, mgbe ahụ a na-eme dissection ahụ dum gland. N'ọnọdụ ụfọdụ, a na-egosipụta ọdịdị zuru oke nke akụkụ ahụ mebiri emebi na calculi.

Mgbe achọpụtara ihe na-eme na pancreas, a na-ewepụ ya na akụkụ ahụ gland. Oge ụfọdụ iwepu akụkụ ahụ zuru oke. Mgbe a na-achọpụta ọrịa cancer, a na-eji usoro ọgwụgwọ dị egwu.

Ntinye dị oke njọ maka ọrịa pancreatitis dị njọ bụ pancreatectomy. A na-arụ ọrụ ahụ na necrosis nke pancreas kpamkpam; n'oge ịwa ahụ, a na-ahapụ akụkụ nke gland na 12 nke mgbaaka nke eriri afọ.

Ọrụ a anaghị ekwe nkwa mgbake ma melite ịdị mma nke ndụ, na-akpaghasị mmụọ, nwere ọnụọgụ dị elu nke ọnwụ. Dochie usoro a nwere ike ịbụ cyrodistribution, nke a na-eme na necrosis hemorrhagic. N'oge arụ ọrụ, anụ ahụ na - ekpughe ihu igwe dị ala. N'ebe a na-ekpughere ya, a na-emepụta anụ ahụ njikọ ahụ dị mma. N'ihe banyere nchọpụta nke ọnya ọnya na-emetụta ọnya biliary, a naghị anabata ojiji nke usoro a, ebe ọ bụ na enwere ihe ọghọm nke imebi ọnya afọ, 12 - nke eriri afọ na afọ.

A na-eji usoro endoscopic mee ihe maka nsogbu mpaghara nke ọrịa pancreatitis na-adịghị ala ala, mgbe enwere pseudocysts, na-emechi mkpụkọ nke gland, ọnụnọ nke nkume dị na akwara nke pancreas ma ọ bụ eriri afọ. Ha nwere ike ibute ọbara mgbali elu ma chọọ ụzọ mgbochi endoscopic.

Usoro kachasị ewu ewu bụ sphincterotomy, nke a na-ejikọ ya na endoprosthesis nnọchi nke nnukwu ọkpọ ahụ, n'ihu ọnụnọ - mmịpụta ya ma ọ bụ ntụpọ, nsị nke cyst. A ga-edochi endoprosthesis kwa ọnwa atọ, n'ọnọdụ ndị dị otú a, a na-atụ aro ọgwụ mgbochi mkpali maka otu afọ.

Prognosis maka ịgwọ ụdị ọrịa pancreatitis na-emebi emebi adịghị mma, ebe ọ bụ na ọnụọgụ ọnụọgụgụ buru ibu.

Ihe ngosi maka

Site na mmepe nke pancreatitis na ntughari ya n'ụdị na-adịghị ala ala, a na-ahụta mmebi nke ihe owuwu morphological nke gland anụ ahụ, ọkachasị, cysts, okwute, stenosis nke isi okpukpo ma ọ bụ ọnya biliary, mmụba nke oke isi gland n'ihi nsonaazụ nke inductive ma ọ bụ na-egosipụta pancreatitis. A na-ahụta mgbanwe n’ihu mmebi nke akụkụ ahụ dị nso, dịka 12 - duodenum, akwara akwara, dule dual, veal vein na dupon ya.

Ọ bụrụ n’ịchọpụta ọrịa ndị dị n’elu, a haziri ileba onye ọrịa anya. A na - achọpụta ihe na - akpata nkụda mmụọ site na mgbu na - abawanye, ihe ịrịba ama nke mgbakasị ahụ, mmamịrị, mụbara amylase na ọbara na mmamịrị.

A na-amata usoro ahụ na-adịghị ala ala site na ọnụnọ ọnụnọ nke ọrịa ahụ mgbe niile n'ihi mbufụt na fibrosis nke anụ ahụ gland. A na-eji usoro ịwa ahụ mee ihe na mmalite nke ọrịa ahụ ma ọ bụrụ na enwere ihe ịrịba ama nke peritonitis, mgbu dị ukwuu na mgbochi mgbochi na-edozi, yana ọnụnọ nke okwute na ọnya afọ. N’oge na-adịghị anya, a na-arụ ọrụ ahụ mgbe ọrịa akwara na-adịghị ala ala nwere ọbara ọgbụgba n’akwara pseudocyst ma ọ bụ n’ọkpụkpụ eriri afọ, ma ọ bụ mgbe ọgbụgba ahụ na-agbawa.

Ihe ngosiputa maka aru oru a:

  • Reflex mgbu n'ime afọ ime ihe nke ọgwụ,
  • Ọrịa pancreatitis dị n'ime anụ ahụ, mgbe ọ dịkarịrị n'ihi mkpali ogologo oge na-emegide ihe arụ ọrụ akwara, enwere oke mkpụkọ nke anụ ahụ na njikọ nke ọnya, yana mmụba na oke na oke nke pancreas. Ọnọdụ a nwere ike iyi mgbaàmà nke ọrịa kansa,
  • Nnukwu warara nke nnukwu akụkụ mmiri,
  • Stenosis nke traktị biliary intrapancreatic,
  • Meta nke Portal ma ọ bụ elu mesenteric vein,
  • Se nwere pseudo-nke dị ogologo,
  • Stenosis siri ike nke 12 - mgbanaka nke eriri afọ.

Kedu ihe wepụrụ

A na-arụ ọrụ ahụ site na ịnye ohere na pancreas, na -eme nke a ihe ntụgharị ihu. A na-eji mbe ahụ emeghe afọ ya. Mgbe emepechara, a na-ezochi pancreas site na igbasa akwara na eriri afọ, yana site na itinye ligatures na arịa ndị dị nso. Mgbe ahụ a na-amịpụta pancreas. N'ọnọdụ ụfọdụ, ezughi ezu, mana enyere iwu ka mwepụ nke pancreas ka enyere n'iwu.

Site n'ọrịa dị iche iche, a na-ewepụ otu akụkụ ahụ. N'ọtụtụ oge, isi ma ọ bụ ọdụ nke anụ ahụ na-ewepụ. Mgbe ị na-ewepụ isi, a na-eme usoro Whipple. A na-eme usoro ahụ na nkebi abụọ:

  1. Wepu akuku nke oria no na ya,
  2. Mepụta usoro iji weghachi olulu mmiri, ọrụ gallbladder na nsị ya.

A na-eme mmegharị ahụ n'okpuru ọgwụ mgbochi izugbe. Iji mee ka ọ banye na pancreas, a na-eme ọtụtụ obere ebe nke na-enyocha akwara site na iji laparoscope.

Mgbe nke a gasịrị, a na-emechikwa ma wepuo arịa ndị ahụ gland na-ata. N'ọnọdụ ụfọdụ, akụkụ ahụ ndị agbata obi na-arụkwa ọrụ.

Iji weghachite usoro nri, a na-ejikọta ahụ nke gland na afọ na akụkụ etiti nke obere eriri afọ.

N'ihe banyere akpụ na ọdụ nke pancreas, a na-arụ ọrụ, nke a na-akpọ akụkụ akụkụ pancreotomy. A na-ewepụ ọdụ nke gland, ma bepuzie akụkụ ahụ n'akụkụ ahịrị. A na-ewepụ isi ahụ a na-ahụ maka naanị maka iji gosipụta ihe siri ike, ebe ọ bụ na arụ ọrụ ahụ na-agbanwe agbanwe ma nwekwaa ọtụtụ nsogbu na ọbụna ọnwụ n'oge ọrụ ahụ ma ọ bụ mgbe ọ mechara.

Kedu ihe a na-akpọ arụmọrụ ndị a

Ejiri usoro dị iche iche iji weghachite mmịpụta nke akwara ma wepu akwara anụ ahụ, iwe ọkụ na ịkwụsị ọbara ọgbụgba n'ime:

  • Laparotomy na necrectomy. Ihe ndị a bụ arụmọrụ nke afọ. A na-emeghe oghere retroperitoneal, a na-achọ ihe ma na-ewepụ anụ ahụ necrotic, a na-echekwa akwara anụ ahụ enwere ike ma ọ bụrụ na ọ ga-ekwe omume.
  • Imechi emechi yana ụyọkọ akwara ozi.
  • Ọkpụkpụ mmiri endoscopic. Enwere ọtụtụ nhọrọ maka igbapu na mwepu anụ ahụ necrotic, otu n'ime ha gụnyere mgbakwunye intraoperative nke ọwa mmiri ọgbụgba, rụrụ n'okpuru njikwa CT.
  • Ctureta ahuhu - ngbanye uzo nke ihe puru iche n’ime ihe anahu anya necrotic. Usoro a ga - ekwe omume naanị na necrosis na-enweghị atụ, na - enweghị usoro mkpasu iwe n'akụkụ ahụ.
  • Nchoputa na ntughari. Nchoputa bu mwepu nke ihe emetutara. Iron nwere antigenicity dị elu, nke na-eme ka ndụ ya sie ike n'oge ntụgharị. A na-ajụkarị mkpụrụ ndụ ahụ na - emegharị n’ụbọchị nke 5-6 mgbe a gbasịrị ya.

Dabere na nsogbu ndị akọwapụtara, enwere ike ịme ihe ndị a:

  1. Usoro ọgwụgwọ endoscopic,
  2. Ihe gbasara Laparotomy.

Ihe na nsonaazụ ya

Wa ahụ nwere ike imetụta ahụike nke onye ọrịa. Thewa ahụ nwere ike kpalite uto nke peritonitis, njọ nke ọrịa metụtara mmepụta nke enzymes, ọbara ọgbụgba na ọgwụgwọ ngwa ngwa nke anụ ahụ mgbe a wasịrị ya ahụ, mmetụta ọjọọ nke ịwa ahụ na ọnọdụ akụkụ ahụ dị nso ga-ekwe omume.

Onye ọrịa mgbe ọwachara ahụ kwesịrị ịnọ n'ụlọ ọgwụ ihe dị ka otu ọnwa. Nke a ga - enyere aka idozi nsogbu ndị nwere ike ibilite na oge. Mgbe ọ rụsịrị ọrụ ahụ, a na-atụ aro ị takeụ insulin na nri diges, physiotherapy na usoro ọgwụgwọ ọgwụgwọ.

N'ime oge ọrụ, enwere ihe ọghọm nke ichicha akwa mmiri na - ewepu enzymes. Nnukwu ọbara ọgbụgba mgbe a wasịrị ya na enweghị usoro mgbaze anụ ahụ bụ ihe ndị dị egwu.

Thewa ahụ, a na-enye onye ọrịa ahụ ihe oriri pụrụ iche, a na-atụkarị tebụl nri 5 ka ọ dịkarịa ala .. Usoro oriri na-edozi ahụ gụnyere mwepụ nke nri siri ike, oseose, abụba na eghe, ihe ọ carbonụ carbonụ carbonated, mmanya, kọfị, kọfị siri ike, na achịcha sitere n’ihe oriri.

Elekere oriri na-edozi ahụ bara uru n'otu oge ụbọchị iji mepụta mmepụta nke enzymes na-etinye na usoro igwu nri. Ekwesịrị iri nri, sie ma ọ bụ stewed, na obere akụkụ. Ọnụego ya kwa ụbọchị nke bọta ji eme ihe ekwesịghị ịkarị 0.25 g. Mmanụ ndị dị ụtọ, jelii, ofe mashed, mucous porridges, jel na eke, ofe rosehip bara uru.

Ọ dị mkpa na ị ga na-eri nri na ndụ gị niile; imebi nri pụrụ iche nwere ike bute nnukwu nsogbu.

Nnọkọ nke ịwa ahụ gasịrị na-adabere n'ọtụtụ ihe.A na - enwe mmetụta nke prognosis site na ihe kpatara ịhọrọ ịwa ahụ dịka usoro ọgwụgwọ, ogo nke mmebi ahụ na olu nke ịwa ahụ, ọnọdụ ahụike nke onye ọrịa, ọnụnọ nke ọnye ọnya na oge ọmụmụ, ogo nke postoperative na ihe omume, ịgbaso ntuziaka dọkịta, gụnyere nri.

Mmebi ọ bụla nke ndụmọdụ ndị dọkịta, imega ahụ gabigara ókè, oke mmetụta uche nwere ike ibute ọrịa ahụ. Site na ị pancụ mmanya na-egbu egbu, na ị continuedụ mmanya na-aba n'anya, ndụ mmadụ na-ebelata nke ukwuu.

Ogologo ndu ya mgbe aruchara ya nke oma dabere na onye ọrịa. N'okpuru ntuziaka dọkịta ma rụọ ọrụ ịwa ahụ nke ọma, a na-edekọ mmụba nke ndụ n'ọtụtụ ndị ọrịa.

Ezigbo ndị na - agụ akwụkwọ, echiche gị dị anyị ezigbo mkpa - ya mere, anyị ga - enwe obi ụtọ icheta ọrụ maka ọrịa a na - eme maka pancreatitis na nkwupụta, ọ ga - aba uru nye ndị ọrụ ndị ọzọ nke saịtị.

Nikolay

Mgbe mmerụ ahụ metụtara, mgbe ha chọpụtara ọbara ọgbụgba, ndị dọkịta kpebiri ịwa ahụ. A rụrụ ọrụ ahụ n'okpuru nkụnwụ ahụ. E wepụrụ akụkụ ahụ ahụ mebiri emebi (ọdụ), mgbe arụ ọrụ ahụ gasịrị, a na-ewe usoro ọzụzụ ogologo oge. M na-agbaso nri mgbe niile, ọnọdụ m dị mma, enweghị nsogbu ndị metụtara postoperative.

Alexey

E bufere ụlọ ọgwụ ahụ n'ọnọdụ ọjọọ. A rụrụ ọrụ ahụ na-enweghị nnyocha dị ukwuu, ebe ọ bụ na oge adịghị. Nchoputa ya bu necrotic pancreatitis with foci of pus. Ọrụ ahụ were awa 6. Emefuru n'ụlọ ọgwụ ọnwa 2. Mgbe ọ gbasachara, a na-edenye ọgwụ anụ na nri pụrụ iche. Ana m eri naanị nri dị ọcha, ọ nweghị nnu na shuga. Ahụ dị m mma.

Ọgwụ postoperative

Usoro algorithm nke ọgwụgwọ mgbe etinyechara na ndabere nke pancreatitis bụ n'ihi ihe ụfọdụ. Iji dozie ọgwụgwọ, dọkịta ahụ na-atụle akụkọ gbasara ahụike nke onye ọrịa, nsonaazụ ikpeazụ nke ntinye aka, ogo mmezi nke gland, nsonaazụ nke ule ụlọ nyocha na nchọpụta ngwá ọrụ.

Site na enweghi nsogbu insulin na ezughi oke, a na-enye ọgwụ insulin. Homonụ sịntetik na-enyere aka weghachite ma mezie glucose dị na ahụ.

A na-atụ aro ị medicationsụ ọgwụ ndị na-enyere aka ịmalite oke enzymes kachasị, ma ọ bụ nwee ha. Ha na-enyere aka ịmalite ọrụ nke ngwara. Ọ bụrụ na etinyeghị ọgwụ ndị a na usoro ọgwụgwọ, mgbe ahụ onye ọrịa na-etolite mgbaàmà dịka ịba ụba gas, bloating, afọ ọsịsa, obi mgbawa.

Ọzọkwa, a na-atụ aro ihe omume ndị a:

  • Nri oriri.
  • Usoro ọgwụgwọ mmebe ahụ.
  • Nkịtị.

Ihe oriri na-edozi ahụ yiri ka ọ bụ akụkụ kachasị nke oge mgbake onye ọrịa. Nri n’arụchara anụ ahụ metụtara mebere ọnụ ụbọchị abụọ. N'ụbọchị nke atọ, a na-anabata nri dị mma. Nwere ike iri ihe ndị a:

  1. Loose tii na-enweghị sugar na crackers.
  2. Mashediri ofe.
  3. Porridge na mmiri ara ehi (osikapa ma ọ bụ buckwheat). Mgbe a na-akwadebe ya, mmiri na-agwakọta mmiri ara ehi ahụ.
  4. Omelet steamed (squirrels naanị).
  5. Achịcha na-egbu, naanị ụnyaahụ.
  6. Ruo 15 g nke butter kwa ụbọchị.
  7. Obi chiiz dị obere abụba.

Tupu oge ụra, a na-atụ aro ị aụ iko kefir nke obere abụba. Mgbe ụfọdụ, a na-eji iko mmiri oyi dochie ya mgbe ụfọdụ. Ndi

naanị mgbe ụbọchị iri gachara ịhapụ onye ọrịa itinye ụfọdụ azụ na ngwaahịa anụ na menu.

Prognosis mgbe a wasịrị ya ahụ na gland

Ọ bụ ihe ọtụtụ na-ekpebi ihe mmadụ ga-eme ma ọ waa ya ahụ́ na a surgeryụ. Ndị a gụnyere ọnọdụ tupu arụ ọrụ ahụ, usoro ntinye aka, ogo nke ọgwụgwọ na usoro ọgwụgwọ, enyemaka nke onye ọrịa n'onwe ya, wdg.

Ọrịa ma ọ bụ ọnọdụ ọrịa, ma ọ bụ oge oke nke mgbu ọria ma ọ bụ ọnya, n'ihi nsinammuo nke ọgwụ, dị ka iwu, na-aga n'ihu na-emetụta ọdịmma onye ọrịa na ịkọ banyere ọrịa ahụ.

Dịka ọmụmaatụ, ọ bụrụ na njiko ahụ dị na ọrịa kansa, yabụ enwere nnukwu ihe ndọghachi azụ. Onyanwu maka afọ ise nke ndị ọrịa dị otú a bụ ihe na-akụda mmụọ, ruo 10%.

Ọbụna obere mmebi nke ndụmọdụ dọkịta - ịba ụba nke anụ ahụ ma ọ bụ nke uche, ịdị umengwụ n'ihe oriri, wdg, nwere ike imetụta ọnọdụ onye ọrịa ahụ n'ụzọ dị njọ. Ha na-akpasu iwe, na-eweta nsonaazụ na-egbu egbu.

N'ihi ya: ịdị mma nke ndụ na oge ọ gachara ịwa ahụ na akwara na-adabere n'ịdọ aka ná ntị onye ọrịa ahụ n'onwe ya, na-agbaso ihe niile achọrọ na nhọpụta nke ọkachamara ahụike.

A kọwara ihe banyere ọgwụgwọ nke ọrịa pancreatitis na vidiyo ahụ n'isiokwu a.

N'ọnọdụ dị a isaa ka egosipụtara ịwa ahụ maka nnukwu ọrịa ogbu egbu?

Gerywa ahụ nke nnukwu pancreatitis rụrụ n'ụzọ abụọ:

  • laparotomy, nke dọkịta na-enweta na pancreas site na nsị na mgbidi nwa na mpaghara lumbar,
  • invzọ a na - ahụkarị mpekere (laparoscopy, na - adọta mmadụ aka), nke a na - arụ site na ntụpọ na mgbidi dị n'afọ nke onye ọrịa.

A na-eme Laparotomy ma ọ bụrụ na ekpughe nsogbu ndị dị na pancreatonecrosis: ọnya ọnya, ọrịa cysts na pseudocysts, ọrịa pancreatonecrosis na-arịa, retroperitoneal cellulitis, peritonitis.

A na-eji laparoscopy na puncture na-esote mmiri iji wepu nsachasị nke ụdị ọrịa ahụ na ihe dị n'ime ya. A nwekwara ike iji ụzọ wakpo obere oge iji mee nkwadebe maka laparotomy.

Usoro ịwa ahụ na-ewu ewu maka ọrịa pancreatitis

  1. Anya yiri pancreas. Na-anọchi anya mwepụ nke ọdụ na ahụ nke pancreas nke nha dịgasị iche iche. A na-eme ya n'ọnọdụ ebe mmerụ ahụ dị ụkọ ma anaghị ejide akụkụ ahụ niile.
  2. Nchọpụta Subtotal mejupụtara na iwepu ọdụ, anụ ahụ na ọtụtụ isi isi akwara. Naanị ngalaba dị n'akụkụ duodenum ka edobere. Enwere ike ịnwe ọrụ maka naanị mmebi ahụ gland. Ebe ọ bụ na akụkụ ahụ a anaghị arụ ọrụ, naanị ntụgharị akwara nwere ike weghachite ọrụ ya kpamkpam ka ọ mechara ụdị ahụ.
  3. Necsesecvestrectomy A na-eduzi nyocha nke ultrasound na fluoroscopy. A na - aputa ihe omimi nke acho achoro ime ma wepu ihe ndi ozo n’ime ha. Na-esote, a na-ewebata mmiri mbido caliber n'ime oghere ma a na-ebugharị mmịpụta na oghere ikuku. N'azụ ikpeazụ nke ọgwụgwọ, obere-caliber na-edochi ọwara mmiri nke na -eme ka mmụba nke nwayọ na ọnya ahụ pụta ma na-eme ka mmiri ya si na ya pụta.

Oriri na-edozi ahụ na onye ọrịa na-ahụ maka ịwa ahụ

N’ime ụbọchị abụọ mbụ a gbasachara ọrịa ahụ, agụụ na-agụ onye ọrịa ahụ. Ekem, tii, ofe anaghị eri anụ, ọka a mịrị amị, protein protein omelet, crackers, cheese cottage na-eji nwayọ ewebata n’ime nri, nke bụ naanị ihe a ga-eri mgbe ịwa ahụ gachara n’izu mbụ.

N'ọdịnihu, ndị ọrịa na-agbaso usoro nri maka ọrịa nke sistem nri nri. A na-ekpebi ọrụ anụ ahụ nke onye ọrịa site na olu nke ọrụ ahụ.

Ahapụ Gị Ikwu