Ọbara akwara na - apịaji anụ ahụ: atụmatụ, atụmatụ na Ọdịdị

Anụ a na-eme ka ahụrụ mmadụ sie ike bụ ahụ mmadụ. N'ihi eziokwu ahụ bụ na ọ bụ akụrụngwa nke ma mpụga ma nke mpụga, gland na-arụ ọrụ nke akwara nri na endocrine.

Site n'usoro, enwere ike ekewa anụ ahụ n’akpukpo ụzọ abụọ. Akụkụ exocrine - ọtụtụ n’ime sel na - emepụta mmiri ọgwụ a na - eme, nke nwere enzymes nri. A na - ewepu ya site na outretis fitires n'ime duodenum, na - enye aka na mmebi nke carbohydrates na abụba.

Akụkụ endocrine dị n'ụdị obere agwaetiti nke Langerhans, nke na-emepụta homonụ na-ahapụkwa ha n'ọbara.

Mkpụrụ ndụ ndị mejupụtara agwaetiti nke Langerhans nwere ike ịbụ otu dị iche iche:

  • agwaetiti alfa - mejupụta glucagon, nke na-eme ka mmụba glucose ọbara,
  • agwaetiti beta na-emepụta insulin, ọgwụ mgbochi glucagon nke na-ebelata ọkwa shuga ọbara,
  • mkpụrụ ndụ delta - mepụta somatostatin, nke na-achịkwa izochi nzuzo nke ọtụtụ gland ndị ọzọ.
  • Agwaetiti PP - mepụta polypeptide pancreatic, ihe bụ ihe bụ isi mmiri ihe ọ pancụ pancụ pancreatic.
  • sel epsilon na - emepụta ghrelin, "homonụ agụụ" na - akpali agụụ.

N'ihi usoro dị mgbagwoju anya nke pancreas, enwere ụzọ dị iche iche ịnye ọbara. Akụkụ ahụ enweghị akwara dị ya n’aka, kama ọ na-eri nnukwu akụkụ akwara dị ya n’ahụ dịka imeju, akwara, mesia.

Onyinye ọbara nye n’akpukpo ahu bu:

Kedu ka akwara akwara nke akwara?

Isi ihe dị na akwara ọbara bụ ngalaba nke akwara akwara dị ukwuu, nke gụnyere splenic, hepatic nkịtị na akwara ndị kachasị elu. Nke ọ bụla n’ime nnukwu arịa ndị a na-enye ihe karịrị obere osisi iri na abụọ ka ha na-eri akụkụ dị iche iche nke gland.

Dịka ọmụmaatụ, ọ bụrụ na anyị na-ekwu maka isi nke pancreas, ekwesịrị iburu n'uche na isi ebe ọbara na-esite bụ alaka akụkụ ahụ nke akwara jiji. A na-enyekwa isi isi site na akwara elu na nke ala pancreato-duodenal arteries. Alaka akwara ndị a na-etolite anastomoses n'etiti onwe ha, na -emepụta netwọkụ nke akwara ike ịkwado nnukwu nri na-edozi ahụ nke akụkụ a. Ebe ọ bụ na ọtụtụ n'ime agwaetiti dị na Langerhans dị kpọmkwem na isi gland, nnweta nri na mpaghara a siri ike dị ka o kwere mee.


Banyere ihe a na-akpọ ahụ na ọdụ nke akụkụ a, ekwesịrị iburu n’obi na n’obodo a na-enweta ọbara n’arụ na splenic artery, nke na-esokwa n’akụkụ elu nke pancreas, yana elu mesenteric artery, nke na-enye ọbara n’okpuru gland. Mgbe ụfọdụ akwara ọnya nwere alaka dị n'ụdị nnukwu akwara jiji, nke na-echikwa okirikiri n’akụkụ azụ ma na ala ala kewara na ngalaba nke aka nri na aka ekpe, nke na-enye ọbara n’olụ nke ọdụ azụ.

Onu ogugu nke splenic na pancreato-duodenal arteries nwere ike di iche. Ndị dọkịta na-awa ahụ ga-eburu atụmatụ a n'uche mgbe ha na-emeghari akụkụ ahụ dị mgbagwoju anya. Ejiri eserese vaskụla pụrụ iche site na iji angiography (ntụle ihe banyere arịa ọbara) ka ị ghara imebi ihe dị mkpa nke ọbara n'ọbara.

Ọ bụrụ na anyị na-ekwu maka ihe kpatara akwara ji chọọ akwara ji mee ya, a ga-ahụ ya na ha na-arụ ọrụ dị oke mkpa. Ya bụ, ha na-eso ụzọ akwara akwara. Ọzọkwa, dị ka ogwe aka azụ na nke azụ na-anọchi anya ogwe aka azụ na nke na-esote oge, nke na-etolite anastomosis n'etiti onwe ha. Imirikiti veins dị na ọdụ nke gland, ebe esite na ntopute veinal na-apụta. N'akụkụ a, ọ bụrụ na emebi iwu ọbara na-agba na ọdụ ọdụ nke gland, necrosis nwere ike ịda, ma ọ bụ pancreatitis, mbufụt nke anụ ahụ akwara, nwekwara ike ịmalite.

Bloodbara oke ọbara ọdụdụ n'akụkụ oke ọdụ ya na-ebute ọbara ọgbụgba oge ogologo oge ma ọ bụ biopsy.

N'akụkụ a, a ga-eji nlezianya nyochaa hemostasis na akụkụ ahụ ọ bụla.

Sistempi Lymphatic nke pancreas

A na - amalite ije ahu nwere otutu ihe siri ike nke lymph, nke, n’aka nke ya, nwere ike kewaa intraorgan na extraorgan.

Usoro intraorgan bụ nke ọtụtụ capilla na-emejupụta njikọta nke anastomoses n'etiti onwe ha.

Ihe bụ isi netwọkụ a na - ahụ bụ otu oke ala gland dị. Lymph na-esi n’omume ahụ na-erute nso n’elu ala ya na oghere oghere.

N'ebe sara mbara, oghere ndị a na-etolite mkpokọta ụlọ nke nwere oghere akpa akpa na nke esi na-ezigara lymph mpaghara.

Usoro extraorgan - usoro nke na-enye mpaghara lymph nke mpaghara mpaghara mpaghara dị iche iche:

  • mpaghara imeju
  • ọkaibe,
  • Mpaghara ọnya.

Na mgbakwunye, enwere yinye Lymph nodes na-aga n'akụkụ ala ala.

Dabere na atụmatụ a, ọ dị ka npụta ọria nke ọrịa kansa na-apụta na 4 ụzọ:

  1. Ọ na-eto n'akụkụ oghere nke ọbara,
  2. Ọ na-agbadata elu akpụ nke oghere na ọnụ n'akụkụ akwara nke ala,
  3. Gaa n'aka nri nke eriri afọ,
  4. Ekpe aka ekpe n’ọkpụkpụ azụ.

Isi ihe na-akpata mgbasa nke akụkụ ahụ:

  • n'ihi ọnọdụ dị nso nke ọnya na-egbu ahụ, akwara biliary na afọ, yana oke ọbara na-enye akụkụ ahụ ndị a, anụ ahụ na-etinyekarị aka na ntanetị,
  • emebere mbufụt site na netwọzụ lymphatic, nke na-ebufe ọrịa ahụ na ọsọ àmụmà,
  • resorption nke toxins na metabolic na ngwaahịa na Portal vein.

N'ihi ya, na mmepe nke pancreatitis, ma isi na nke abụọ (n'ihi mbibi akụkụ ahụ ndị ọzọ na-agbari), a na-ahụ ihe mmuta dị elu, yana njo nke emebi akụkụ ahụ ndị ọzọ. Ebe ọ bụ na pancreas na - emepụta enzymes, ha bụkwa ihe ndị bụ isi nke oke iwe, nke na - eso mebie akụkụ ahụ gụnyere akpa ume na ụbụrụ.

Ya mere, ọ dị mkpa ịtụle njirimara nke ọkọnọ ọbara na-abawanye na pancreas na netwọzụ lymphatic etolite na ọgwụgwọ nke ọrịa pancreatitis.

Elbụ eziokwu na radicalism, na nkenke, bụ ụkpụrụ ndị bụ isi maka ọgwụgwọ dị mma maka ọrịa a.

Ọrịa na nchoputa nke ọrịa nke sistem na akwara nke pancreas

Ngosiputa oria nke oria vaskụla na mpaghara dabere na mpaghara mmebi nke vaskụla nke anụ ahụ.

Na mgbakwunye, akara nke nkwarụ na-adabere na ogo mmepe nke ọrịa na oge nke mmepe ya.


Mgbaàmà nke ọgba aghara nwere ike ịbụ ihe mgbu, nke nwere ike inye agụba n'ubu aka ekpe, ọgbụgbọ na ọgbụgbọ, adịghị ike, adynamia, na oke olu n'ime afọ mgbe ị risịrị nri.

Iji chọpụta ọrịa nke sistem na akwara nke pancreas, a na-eji ụlọ nyocha na ụzọ nyocha.

Zọ ụlọ nyocha bụ:

  • ọbara na mmamịrị alfa-amylase,
  • nyocha maka feast diastase.

Examinationzọ nyocha usoro bụ:

  1. Nlele anya nke pancreas (ileghari anya ya na ihe puru iche).
  2. Ultrasound dopplerography (ọnọdụ nke arịa nke pancreas),
  3. Atụmatụ tomography nke akụkụ ahụ nke afọ ya ma ọ bụ na-enweghị iche.

Obere usoro nchọpụta dị mfe ga-eme ka o kwe omume ịnwe ọnụnọ nke ọrịa a na-efe efe ma gbochie nsogbu na nsogbu nke ọrịa ahụ.

A kọwara usoro na ọrụ nke pancreas na vidiyo n'isiokwu a.

Ọbara a na-eme ka ọ kwụsịrị. Anatomy na Ozi Izugbe

Tupu ịtụle arịa ndị dị na ya, ọ bara uru ịmata ọdịdị nke akụkụ ahụ onwe gị. Anụ a na-ahụ n'akpa ahụ dị n'agbata afọ na anyanwụ. Ha mejupụtara isi, ahụ na ọdụ. Site n'ụzọ, gland bụ nke abụọ kachasị n'ime ahụ ma nwee akwa na-ewu ewu. Aka nke anụ ahụ na-adịgide megide mkpụrụ ndụ ahụ, isi dịkwa na ngwụcha nke duodenum.

Mkpụrụ ndụ pụrụ iche nke mejupụtara a na-agbanye enzymes, ọkachasị trypsin, lipase, lactase, nke na-ewepụta nri protin, carbohydrate na abụba bara ụba. Na mgbakwunye, a na-emepụta homonụ dị mkpa na anụ ahụ nke anụ ahụ, ọkachasị insulin na glucagon.

Ọbara akwara na-enye mmadụ aka

Anyị achọpụtala ụzọ na ihe arụ ọrụ nke arụ arụ. Kedụ ka esị ọbara si apịa?

N’ezie, aru a enweghị arịa nke ya. A na-ekunye ọbara n'ọbara site na ngalaba nke splenic, hepatic na akwara ndị kachasị elu. A na-enye ihe oriri nke isi anụ ahụ site na akwara ndị kachasị elu na akwara azụ, nke sitere na arịa dị ala na nke elu.

Na ntụgharị, akwara akwara na-ejikọta arịa ọbara n'ime eriri, nke na-eme ka ọbara na-agagharị mgbe nile.

Gastro duodenal artery: atụmatụ nke ọbara na-agbapụta

Peoplefọdụ ndị nwere mmasị n’ajụjụ gbasara etu e si enye obara n’afọ na n’akpa. Ọrịa eriri afọ na-apụ apụ, na-apụ apụ na akwara azụ, na-arụ ọrụ dị mkpa ebe a. Vesselgbọ a, dịka iwu, ruru ogologo 20-40 mm, dayameta ya bụ 2.5-5.0 mm.

Arịa a dị n'akụkụ akụkụ nke afọ nke na-achịkwa usoro oriri dị na nri. Ọzọkwa, arịa ahụ gafere akụkụ mbụ nke eriri afọ. Ọ bụ ọrụ dị ya maka inye ọbara akwara na akwara, afọ na akwara ndị dị ya gburugburu.

Site n'ụzọ, ihe ọ bụla ịwa ahụ na pancreas (dịka ọmụmaatụ, iwepụ otu akụkụ nke isi ahụ) nwere ike ibute ndọpụ, nhụjuanya na-adịghị mma na inwekwu necrosis nke arịa a.

Ọpụpụ na-apụ apụ

Ekwesịrị ileghara arịa ndị dị na Venous mgbe ị na-atụle ọkọnọ ọbara. Nri a nwere netwọ akwara di egwu. Ọpụpụ ọbara na-emekwa site n'ọtụtụ obere arịa ndị na-esonye n'ọtụtụ alaka ma mesịa banye na sistem vetial.

Site na isi gland, usoro a na-akpọ nko na duodenum, ọbara na-anakọta site na arịa ndị na-agakọta na akwara akwara. Nke kachasị arụ ọrụ bụ ala akwara dị ala, nke bụ otu, obere oge abụọ na-etinye na akwara dị elu. Ọzọkwa, ọbara na - enweta isi site na gland na akụkụ nke duodenum ka a na-anakọ ya na akwara gbasara akwara.

Banyere ọdụ na ahụ nke gland, ọbara ọbara na nke a na-ebupụta site na ngalaba akwara. A na - anakọta ọbara site n'ọbara akwara dị ala, nke na-emesịa banye n'ọbara dị ala ma ọ bụ nke dị elu.

Arịa Lymphatic nke pancreas

Mgbe ị na-atụle ọbara a na-enye ọkpukpu, mmadụ ekwesịghị ichefu gbasara mmiri nke lymph, maka na mmiri nke ndu a adịghị obere.

Arịa Lymphatic na-anakọta lymph site na pancreas bụ njikọ enweghị njikọ na sistemụ lymphatic izugbe nke akụkụ ahụ ndị ọzọ. Obere obere obere achịcha na-enweta mmiri site n’agwaetiti dị na Langerhans na acini, wee jikọta ha na obere arịa ndị na-aga n’akụkụ arịa ọbara.

Mgbe nke ahụ gasịrị, lymph na-abanye n’azu akwara na n’akwara ahụ na-agbadakwa n’akụkụ elu nke pancreas, yana n’ihu ya na azụ ya. Ọzọkwa, ọnya ahụ na-anakọta n’akwara ndị buru ibu na sịnịma na celiac (ha bụ nke ndị nakọkọ nke abụọ).

Ọkpụkpụ akụrụngwa

A na-enye mmebi ahụ (ma ọ bụ kama nke ahụ, usoro akwara) nke pancreas site na ngalaba nke akwara ahụ kwesịrị ekwesị. Na mgbakwunye, akwara ọmịiko nke anyanwụ plexus (karịchaa, celiac) na-arụ ọrụ na akwara nke anụ ahụ.

Ọ dị mma ịmara na akwara ndị nwere ọmịiko na-achịkwa ụda nke mgbidi venous, nke a na-esi na-agbapụta ọbara site na gland. N'otu oge ahụ, parasympathetic akwara eriri na-etinye aka na mmepụta na zoro ezo nke enzymes diges.

Mbibi nke akwara ndị a kpọtụrụ aha na-eduga na mmepe nke hemodynamic na nkwarụ neurovegetative. Ọzọkwa, enwere mmerụ ahụ, a na-ahụta nsogbu mgbapụ mmiri site na eriri afọ.

Ọrụ ndekọ nke akwara na akwara ozi

Ọtụtụ ndị nwere mmasị n’ajụjụ gbasara etu pancreas si arụ ọrụ. Inye ọbara na ime ya bụ ihe dị mkpa ịtụle.

Dịka anyị kwurula, ọ bụ ụmụ irighiri akwara na-achịkwa ọrụ nke akwara. Mkpịsị akwara na - enweta site na akwara ndị a na - emegharị usoro nke imepụta na izochi enzymes diges.

Mkpụrụ akwara ọmịiko na-eme ihe dị iche. Mkpirisi mkpụmkpụ nke akwara celiac na-eduga n'ịkwụsị nzuzo nke ihe ọ pancụ pancụ nke pancreatic. Na agbanyeghị, mkpali ogologo oge na-ejikọkwa na nzuzo nke enzymes.

Ọ kwesiri ịmara na ọbụlagodi mmebi nke akwara ndị akọwapụtara n’elu, usoro nchekwa pancreatic anaghị akwụsị, n’ihi na usoro nchịkwa mmadụ na-akwado ya.

Ihe ọ Alụ Alụ na-egbu egbu na nsogbu ọbara nke pancreas

Mmanya na-emetụta ọrụ nke akụkụ ahụ dum, ọkachasị pancreas. Ihe mere bu na mmanya na - egbu egbu na - eme ka obere arịa nke akụkụ ahụ dị nro. N'akụkụ a, anụ ahụ gland anaghị enweta ihe ndị a chọrọ na oxygen. N’oge a na-a chronicụbiga mmanya ókè, mkpụrụ ndụ na-amalite ịnwụ, nke na-eyi ihe karịrị necrosis ukwuu.

Na mgbakwunye, iji ihe ọ ofụ drinksụ na-aba n'anya eme ihe na-enye aka na-etinye nnu na ọdụ nke ọdụ ahụ, nke na-emetụtakwa ọrụ nke gland. Dabere na ọnụ ọgụgụ, na ụmụ nwanyị, usoro ndị a na-aga n'ihu karịa nke ụmụ nwoke.

Ọgba aghara aghara na akwara nke gland: akpata, akara na ọgwụgwọ

Mgbasa ikuku na-anaghị eme nke ọma dị ize ndụ. Nri a na - eri otutu oxygen na nri ndi choro maka mmeghari akwara.

Ọmụmụ ihe a anaghị enwere onwe ya. N'ọtụtụ oge, ọrịa na-emetụta ọbara na ọrịa ndị ọzọ, ọkachasị atherosclerosis na nkụda obi. Ọrịa ndị a na-ebute mmebi nke anụ ahụ na-asọ asọ site na anụ ahụ gland.

Ọ dị mma ịmara ozugbo ịchọpụta ọrịa a adịghị mfe. Ihe mere bu na onyonyo a gha n’isi n’ile anya dika ihe ngosi nke oria mbu n’abia. Mmebi nke mpụta ọjọọ na-emetụta ọrụ nke pancreas - ọ na-aza ma na-abawanye nha, mana nchịkọta nke enzymes na homonụ na-arụ ọrụ.

Enweghị enzymes bụ ihe na-emetụta mgbaze. Patientsfọdụ ndị ọrịa na-akọ na ihe mere dyspepsia.E nwere afọ mgbu, afọ dị ya n’afọ, mkpọtụ, ịba ụba, ịba ụba gas, nke ihe mgbu na-esokarị.

Chọpụta mmebi nke nnupu ọbara n'ime akwara nke pancreas site n'enyemaka nke nyocha. Dịka ọmụmaatụ, na-emegide usoro ọmụmụ nke yiri ya, ọrụ nke trypsin na amylase na ọbara ọbara na-abawanye. N'otu oge ahụ, amylase na-eme na mmamịrị mmamịrị amụbaara nke ukwuu.

Ultrasound bụkwa ihe ọmụma, ebe ọ bụ na n'oge usoro dọkịta ahụ nwere ike ịchọpụta edema na mgbanwe na oke nke pancreas. N'ime nyocha ụlọ nyocha nke feces, ị nwere ike ịchọpụta ọnụnọ nke nnukwu ihe na - adịghị emegharị ahụ, nke na - agbaso kpamkpam n'oge nri usoro nri.

N’ebe enweghị ọgwụgwọ, yana n’ihe gbasara ajọ ọrịa akwara n’arụ akwara, ọrịa shuga nwere ike ịmalite (ahụ ya na-akwụsị ịba insulin n’onwe ya chọkwara).

Enweghị ọgwụgwọ ọ bụla akọwapụtara na nke a, ebe ọ bụ na mbụ ịkwesịrị iwepụ ọrịa na-akpata ya. Ka o sina dị, a na-enye ndị ọrịa nri nwayọ pụrụ iche ma na-atụ aro nri ga-eri nri (oge ụfọdụ, mana n'obere akụkụ). Na ọnụnọ nke nnukwu nsogbu nri nri, ndị ọrịa na-a medicationsụ ọgwụ nwere enzymes pancreatic.

Kedụ ka esị ọbara si apịa?

Ajụjụ dị mfe bụ nzuzu: gịnị kpatara mmadụ ji chọọ ọbara?

N’ezie, azịza kacha pụta ìhè bụ na achọrọ ọbara ka anụ ahụ wee dị ndụ. Ọ dị mma, o nwere ike ọ baghị uru ịbanye n'oké ọhịa ahụ zuru oke, ọ bụrụ na ị jụọ, olee otu nke a si eme? O zuru ezu icheta "akara" nke isi Prọfesọ Dowell mgbe o buuru usoro usoro ndụ.

Ka anyị chee echiche nwa oge wee ghọta na anụ ahụ bụ okpueze nke okike nke Onye Okike dị ebube na usoro nhazi onwe ya pụrụ iche. Properrụ ọrụ kwesịrị ekwesị na-enye nguzogide ihe ndị dị na mpụga.

Ọ bụ ọbara dị na mmegharị ya mgbe niile na-enye akụrụngwa niile nri na akụrụngwa dị mkpa na usoro metabolic.

Ihe dị mkpa na ịdị mgbagwoju anya nke mgbasa ọbara ọbara a na-eme ka ọ dị n’ọrụ ya na ọrụ pụrụ iche e kenyere ya.

Ọkpụkpụ akwara dị na akwara

Onye obula n’adiri n’otu n’otu n’uche ihe omumu na ihe gbasara aru nke ihe di n’ime mmadu apughi ida ihe ngosi ya. Ha mejupụtara n'eziokwu ahụ bụ na otu ihe eji eme ihe na-arụ ọrụ oge nri na-arụ ọrụ digestive na endocrine, nke bụ pancreas, enweghị arịa arịa.

Mgbe ahụ ajụjụ dabara adaba na-ebilite: onye na kedu ka ọ ga - esi mezuo oge a dị mkpa?

Nke bụ eziokwu bụ na, dịka echiche nke okike si dị, gland niile a gwara ọgwa nwere atụmatụ inye ọbara ha na-arụ ma ọrụ ya pụrụ iche.

Ọdịdị nke pancreas

Site na aorta, n'akụkụ nke afọ ya, ogwe celiac na-apụ. Nke, n’aka nke ya, kewara n’ime arịa ndị na-enye otu ọria akwara ji ọbara eme.

Maka ịrụ ọrụ nke pancreas zuru oke, e mepụtala netwọala buru ibu, mejupụtara akwara dị obere “caliber” na arterioles, ọbụlagodi obere arịa ndị bu ha ụzọ.

Ọwa niile a na-enweta ọbara bụ akwara dị otu mgbe:

  1. Nnukwu akwara dị elu, yana alaka nke eriri afọ. Ha na-anọchite anya nnabata nke akwara ịba ọcha n'anya. Ọrụ ha gụnyere "inye ọbara" nke isi apịtị site n'akụkụ nke ihu ya n'ihu.
  2. Oria akwara nke ala. Site na mpaghara akwara kachasị pụta, ọ na-enye ọbara n'ọgbọ dị n'okpuru isi akwara.
  3. Ọkpụkpụ akwara. Inye ọbara n’ime ahụ na ọdụ nke gland na-ahụ na ha ga-arụ ọrụ dị mkpa.

Ọkpụkpụ elu na nke ala nke pancreatoduodenal na-etolitekwa n'etiti onwe ha usoro pụrụ iche (nkwonkwo) - ihe ndị a bụ ogwe ụkwụ ma ọ bụ azụ mgbu. Ọkpụkpụ azụ na-arụ ọrụ gụnyere ụmụ nje na azụ azụ. O sitere na akwara ịba ọcha n'anya.

Ọ bụ ezigbo nnwale ahụ na-eme ka ọbara nwee ike ịgafe n’azu akwara niile.

Ozokwa si akwara ndị ahụ, ọbara na-aga n'akụkụ akwara ozi na akwara ozi, na-emepe na oghere nke ọ bụla, na-eme ka anụ ahụ na nri ndị ọzọ na-arụ ọrụ. N'ebe a, dịka usoro akwara akpọrọ, homonụ na-abanye n'ọbara ọbara site na agwaetiti palọ.

Usoro nkuzi ọbara nye akwara nke ala elu nke oghere afọ n’ime ihe nkiri vidio:

Ọkpụkpụ ọbara ọgbụgba

N'ihi ọnọdụ pụrụ iche ọbara na-enye na pancreas, ihe na-eme n'ọtụtụ anomalies na ọrịa anaghị adịkarị ala. Agbanyeghị, ọnọdụ ha bụ ihe masịrị ndị dọkịta na-awa ahụ.

Otu n'ime ụdị ikpe a dị oke egwu ma dịkwa ize ndụ nke mmebi akwara ga - ekwe omume bụ ọpụpụ nke azụ ịba ọcha ahụ site na akwara akwara. N'ihi gịnị ka o ji dị ize ndụ nye ụmụ mmadụ?

Ọ bụ ezie na onye ọrịa ahụ achọghị ịwa ahụ n'oge a na-eme ụdị nke a (ọ bụ naanị ọgwụgwọ maka ọrịa kansa nke isi pancreas, akụkụ nke ụbọkụ azụ, yana ọnụ nke duodenum), nnabata a anaghị atụ ya ụjọ. Agbanyeghị, ọ bụrụ na nsogbu a ka metụtara onye ọrịa, mgbe ahụ idozi ya abụghị ọrụ dị mfe.

N'akwụkwọ ụfọdụ, ị nwere ike ịchọpụta na ọgwụ achọpụtala azịza ajụjụ a. Dịka ọmụmaatụ, site na iwepu ezigbo arịa ọbara ịba ọcha n'anya, nke emere ruo tutu njikọta nke eriri afọ.

Akwụkwọ ndị ọzọ nwekwara ọtụtụ ozi yiri ya. E nwekwara ụdị ikpe a na-adịghị ahụkebe mgbe e kewara arịa ọbara ịba ọcha n'anya ụzọ anọ: mgbawara aka nri na aka ekpe, gastro-duodenal, yana aka nri akwara dị mma. Ọnọdụ ndị a dị oke ize ndụ n'ihe metụtara mbibi, tumadi mbibi ọ bụla - akwara azụ ịba ọcha n'anya ọ bụla.

Ọbara na-apịa anyị

Dịka ịmara, akụkụ ahụ ọ bụla ejiri arịa venous mee nwere akwara nke na-eme ka ọbara gbapụta na ya.

Mpụga nke peser na pancreas na-apụta site na akwara nke pancreatoduodenal, nke na-abanye na splenic, yana obere mesenteric dị elu, na akụkụ aka ekpe.

Na njikọta, nke a na-akpụzi nnukwu akwara - veinal portal, nke na-abanyekwa imeju.

Ọbara ọbara

Dabere na atụmatụ nke na-egosi sistemụ okirikiri nke pancreas, enwere ike ịchọpụta na imirikiti veins dị na ọdụ.

Ọkpụkpụ akwara ndị dị na arịa ndị a ga-aburịrị sistem site na iji eriri ọnụ ụzọ.
Enwerekwa nsogbu dị otú ahụ mgbe mpụta nke pancreas nwere ike ịgafe arịa ndị a kọwara n’elu.

Ọrịa na ọrịa dị otú ahụ dị oke egwu, n'ihi na ha nwere ike ịzụlite ma ọ bụrụ na ọ bụrụ ihe na - eme ka ọ bụrụ ihe na - egbu ahụ.

Na mgbakwunye, ụdị agwa ọjọọ dị ka ị alcoholụ mmanya na-aba n'anya nwere ike ibute ọnọdụ dị njọ nke inye ọbara n'arịa.

Gịnị kpatara nke a ji eme?
Nke a bụ n'ihi na ọghọm ahụike n'ozuzu, "ngwaọrụ iji nyere aka pụọ ​​na nsogbu niile," nwere ike ibute ọnwụ nke akwara.

Mmanya na-emetụta obere irighiri arịa ndị dị obere, nke, n'ihi nke a, enweghị ike iwebata ihe oriri na mkpụrụ ndụ. N'akụkụ a, mkpụrụ ndụ na-agụụ n'ihi enweghị nri na-edozi ahụ ma na-anwụ.

Na mgbakwunye, mmanya a na-egbu na nnukwu oke nwere ike ime ka nkwụnye nnu na ọdụ nke pancreas. Ihe adịghị ewute ndị inyom ị drinkingụ mmanya na-egbu egbu, n'ihi na usoro ndị a niile na-adịghị mma na ha na-etolite ngwa ngwa karịa ụmụ nwoke.

Ọkpụkpụ akwara na arụ ọrụ nzuzo

Ọrụ nke mmetụta akwara na mmepe nke ihe nzuzo a na-eme ka ọ dị oke mkpa. Mgbe ị na - akpali akwara nke akwara nke nwa na mgbe mmadụ ji ụfọdụ ihe ọ bụla, mkpụrụ akwụkwọ sekọndrị na-agbasa ma zoo nzuzo ha. N'okwu a, ihe ọ juiceụ ofụ nke gland na-ejupụta na enzymes, ya mere a na-ekenye ya oke obere.

Usoro ọmịiko nwere usoro dịtụ iche. Site na mgbakasị akwara nke celiac nwa obere oge, a na-achọpụta mgbochi nke itinye ihe nzuzo. Mkpali ogologo oge na-eduga otu nsonaazụ ya dịka mgbe ị na-akpali eriri azụ nke akwara ahụ.

N'ụzọ na-akpali mmasị, mgbasa nke ụdị akwara abụọ ndị a anaghị egbochi mmepụta nke enzymes na-arụ ọrụ.

Nke a bụ n'ihi ọnụnọ nke usoro akwara ozi, ihe dị mkpa bụ nke nzuzo. Nzuzo bu nkpuru nwanyi a na - aluta n’olu mucous nke duodenum.

Gastro duodenal artery: atụmatụ nke ọbara na-agbapụta

Peoplefọdụ ndị nwere mmasị n’ajụjụ gbasara etu e si enye obara n’afọ na n’akpa. Ọkpụkpụ akwara azụ, nke na-apụ apụ na akwara azụ, na-arụ ọrụ dị mkpa ebe a. Thisgbọ a, dịka iwu, ruru ogologo 20 ruo 40 mm, dayameta ya bụ 2.5 5.0 mm.

Arịa a dị n'akụkụ akụkụ nke afọ nke na-achịkwa usoro oriri dị na nri. Ọzọkwa, arịa ahụ gafere akụkụ mbụ nke eriri afọ. Ọ bụ ọrụ dị ya maka inye ọbara akwara na akwara, afọ na akwara ndị dị ya gburugburu.

Site n'ụzọ, ihe ọ bụla ịwa ahụ na pancreas (dịka ọmụmaatụ, iwepụ otu akụkụ nke isi ahụ) nwere ike ibute ndọpụ, nhụjuanya na-adịghị mma na inwekwu necrosis nke arịa a.

Inye ọbara

Ihe dị n’ime ahụ enweghị arịa. A na - arụpụta usoro inye ọbara dị kpọmkwem site na iji alaka imeju na arịa arịa. All gland na-abanye na nnukwu ọnya ọnya lymph na bute ya na mmepụta ahụ. A na-akpọ akwa mmiri ahụ. Ọ na - apụta site na isi gland. N'oge ọpụpụ, nsogbu na bile na-apụta.

Ọtụtụ obere obere na nnukwu arịa na-etinye aka na isi nke pancreas. Ọgwụ hepatic na-enyere aka ịbanye n'ọbara mmadụ.

Ndị dị iche iche nwere ọtụtụ ngalaba dị iche iche na-ewepụta sistemụ mgbasa. Ọ dịkarịa ala, a na-eweta alaka atọ na ọdụ nke anụ ahụ dị n'ime. Onu ogugu ha kariri isii. Ha bụ akụkụ nke otu akụkụ osisi nke splin. Site na nke a, ike na - arụ ọrụ na - enweghị nkwụsị.

Mmiri ahụ na-agbanye gland dum. Otutu alaka gbara na ha.

Dayamiti nke mpụta ọpụpụ bụ 3 millimita. Ọkpụkpụ akwara na - enye ọbara n’akụkụ abụọ nke gland: ọdụ na ahụ.

Mmepụta ahụ nke lymph sitere n'ahụ mmadụ na-akpụpụta na oghere dị iche iche. A na-eji ọbara n'ọbara banye n'ọbara.

Ihe ndị mejupụtara ọbara bụ nnukwu akwara. Nke ọ bụla n’ime akwara ndị a nwere nnukwu ọnụ ọgụgụ nke obere alaka, n’ihi nke akụkụ niile nke gland na-enweta oke nri dị mkpa.

Ọkpụkpụ akwara

Ọkpụkpụ akwara ahụ na-eduzi ọtụtụ nlọghachi azụ na mpaghara ogige. Ọ bụ ebe ahụ ka ọbara si agbapụta n’akwara dị n’ime. Imirikiti aorta dị na ọdụ nke apịtị. N'ọnọdụ nke a na-ebupu arịa ọbara ọbara irighiri akwara site na arịa, nke a ga-ebute mmepe na-eso ọdụ nke necrosis. N'ọnọdụ a, ọrịa akwara na-apụta.

Ọbara akwara

A na-ebugharị arịa ahụ kpọmkwem n'akụkụ ngalaba ahụ, nke na-achịkwa oriri oriri n'ime afọ. Na akụkụ nke mbụ, ha gafere eriri afọ.

Ogologo akwara dị na nha site na 25 ruo 40 millimita, dayameta ha bụ 5 millimita. Mgbanwe usoro ọgwụgwọ na-ejikọ ya na ọnọdụ ya na peritoneum.

Mbibi nke arịa ndị a nwere nsogbu ndị na-adịghị njọ na mpaghara akwara n’etiti onwe ha. Iji wepu ihe iyi egwu na-abịanụ, ha na-eme mkpọtụ akwara ọbara nke dị n'aka nri.

N'ikwu okwu banyere ọrụ nke akwara pancreatic, ọ dị mkpa iburu ọtụtụ ọrụ ha. Karịsịa, n'ihi akwara a, a na-esochi usoro akwara nke gland.

Ọ bụrụhaala na onye ọrịa ahụ enweghị mkpa ịwa ahụ, anomaly maka ọnọdụ ya enweghị oke mmetụta.

Enwere ikpe mgbe akwara akwara na-abanye n'ọbara mesenteric artery, nke dị na mpaghara elu. Mgbe ọ dị n'ọnọdụ ziri ezi, ọ kwesịrị ịbụ akụkụ nke alaka nke celiac okporo osisi. N'okwu a, nnukwu nsogbu bilitere na ahụ.

Ọ dị mkpa. Ọkpụkpụ akwara nke Pancreatodoudenal na-ewepụta ọbara na-abanye n’arịa. Ha na emeputa obara n’imeju.

Nchoputa nke oria

N'oge mmalite nke ọrịa nke sistem akwara nke akwara, a na-egosipụta mgbaàmà ndị a:

  • n'úkwù mgbu radiating na aka ekpe ubu agụba
  • oké ọgbụgbọ na ọgbụgbọ na-agbanwe agbanwe.
  • ahụ adịghị ike
  • mmetụta nke oke ibu mgbe erichara nri.

Ọ dị mkpa. Mmetụta dị ukwuu na mgbaàmà nke ọrịa na-emetụta ogo nke mmepe nke ọrịa a na oge nke ha na-etolite.

Iji chọpụta ọrịa nke sistem, zoo nyocha nke ụlọ nyocha. Ha ga - abụrụ isi ezi ozi maka ịchọpụta ọrịa nke sistemụ mgbasa. Ejiri usoro ndị a maka nke a:

  • ọbara alfa amylase
  • nyocha nke feces maka diastasis.

A na-eji tọọti tomography na ultrasound dịka ngwaọrụ.

Iji gwọọ, ọ dị mkpa ịgakwuru usoro ọgwụgwọ ọrịa n'oge.

Ọnụnọ nke pancreatitis na-adịghị ala ala na-eduga mgbanwe na steeti shuga dị n'ọbara. Nke a bụ nnọọ ahụkarị ndị ọrịa nwere ọtụtụ ọgụ nke ọrịa.

Ọbara shuga dị n'ọbara na-akpata ọnwụ nke 7 n'ime mkpụrụ ndụ 10 gland.

Na nmalite ọmụmụ ahụ, mmadụ ahụ anaghị egosipụta ihe mgbaàmà n'ụzọ ọ bụla, mana n'ọdịniihu, yana mmụba na-esote, akpịrị na-akpọ nkụ mgbe niile, itching niile anụ ahụ na mwepu mmamịrị n'ụzọ buru ibu na-enweghị atụ. Ihe mgbaàmà ndị a nwere ike ịbụ ihe kpatara ule nyocha ọbara. N'ihi nke a, a na-achọpụta ọrịa shuga n'oge mmalite.

Ihe ọ ofụ alcoholụ na-aba n’anya na-eweta ọbara

Ọ bụrụ na ị alcoholụọ mmanya na-aba n'anya n'ọtụtụ, nke a nwere nnukwu ihe egwu nye ahụike. A na-enwekarị ikpe mgbe ihe ndị dị otú ahụ na-eduga ọnwụ nke mkpụrụ ndụ.

Mmetụta ọjọọ nke ị drinkingụ mmanya na-emetụta ya na ọrụ nke obere arịa glandular. N'okpuru mmetụta nke mmanya, akwara ndị ahụ dị warara, n'ihi nke a ha anaghị anabata ihe ndị nwere vitamin dị mkpa maka mkpụrụ ndụ na-edozi ahụ. Enweghị ihe oriri na-edozi ahụ na-eduga ọnwụ nke mkpụrụ ndụ.

The Withụbiga mmanya na-aba n'anya ogologo oge, ọnọdụ ga-ebilite mgbe anụ ahụ niile nwụrụ. Ọnọdụ ga-ekwe omume mgbe ịta nnu nnu na ọdụ nke pancreas.

Ọzọkwa, n’ime ụmụ nwanyị, usoro a na-eme ngwa ngwa karịa nwoke na nwanyị.

Nchoputa nke usoro a, dika iwu, na - eme n’ikpeazu ma emechaa, yabụ, usoro ọgwụgwọ a na - agbagha agbagha.

Ọ bụrụ na ịụ mmanya na-aba n'anya, ọ ga-abụ ihe mgbochi iji gbochie mmadụ ị bloodụ ọbara n’arịa.

Ahapụ Gị Ikwu